Údajný Sorosov migračný plán

Maďarská vláda v rámci tzv. národnej konzultácie usporiadala anketu o migračnom pláne finančníka Georgea Sorosa.

19.12.2017 09:00
debata (34)

Maďarská vláda v rámci tzv. národnej konzultácie usporiadala anketu o migračnom pláne finančníka Georgea Sorosa. Anketa bola úspešná, lebo väčšina z dvoch miliónov respondentov súhlasila, aby parlament rokoval o rozhodnutí Európskeho parlamentu (EP) reformovať azylový systém únie. Poslanci vládnej koalície Fidesz-KDNP vypracovali návrh uznesenia a s podporou Jobbiku ho 9. decembra v zrýchlenom konaní schválili. Maďarský zákonodarný zbor tým vopred odmietol novelu právnej normy s názvom: „O návrhu nariadenia Európskeho parlamentu a Rady, ktorým sa stanovujú kritériá a mechanizmy na určenie členského štátu zodpovedného za posúdenie žiadosti o medzinárodnú ochranu podanej štátnym príslušníkom tretej krajiny alebo osobou bez štátnej príslušnosti v jednom z členských štátov“, o ktorej EP rokoval 6. novembra.

Záujemcovia o uvedený dokument však upadnú do rozpakov, pretože úpravu azylového systému EÚ maďarskí politici „prekrstili“ na Sorosov plán. Bol vari Soros tajným poradcom EP pri tvorbe novely? Ukazuje sa, že v ani členských štátoch nejestvuje jednoznačný konsenzus v tom, či Sorosov plán naozaj existuje.

Koncom septembra sa predsedníčka strany Politika môže byť iná (LMP) Bernadett Szél obrátila otvoreným listom na vládu, aby filozofiu údajného Sorosovho plánu zverejnila a oboznámila občanov aj so zmyslom projektu tzv. národnej konzultácie. Odpoveď formou e-mailu prišla po mesiaci a naši južní susedia sa oficiálne dozvedeli, že Soros na riešenie imigračnej krízy navrhuje, aby Európa prijala ročne jeden milión migrantov a aby EÚ nestanovila hornú hranicu kvót migrantov, navyše aby sa nové ploty na vonkajších národných hraniciach odstránili. To je Sorosov plán, pred ktorým vláda občanov už neraz varovala.

Orbánova vláda pokladá Sorosov plán za ideológiu Nadácie otvorenej spoločnosti. Dokonca Jobbik podal na Sorosa trestné oznámenie pre podozrenie, že pripravuje rozložiť ústavné zriadenie Maďarska (sic!).

Zdôvodnenie uznesenia o zamietnutí reformy azylového systému únie predniesol podpredseda Fideszu Szilárd Németh a poslancov poučil: „Prelistujete si návrh Európskeho parlamentu a presvedčíte sa, že ide o Sorosov plán.“ Opozičný poslanec Szabolcs Szabó mu však zakontroval: „Návrh uznesenia je nezrozumiteľný, lebo sa odvoláva na Sorosov plán, ktorý neexistuje.“ Existuje teda alebo neexistuje?

Maďarský parlament si reformu dublinských pravidiel a úsilie EP dosiahnuť spravodlivejšie rozdelenie žiadateľov o azyl stotožnil so Sorosovou myšlienkovou konštrukciou o riešení migračnej krízy vo svete. Budapešť verí, že odmietnutím iniciatívy EP pošle do Bruselu silný signál o tom, že povinné prideľovanie migrantov do krajiny s dedičstvom bývalej ríše svätoštefanskej koruny nie je možné. Toto rozhodnutie nemôžu zmeniť ani argumenty opozície, že žiadny Sorosov plán de facto neexistuje.

Bude zaujímavé sledovať, ako na budapeštiansky pokus zareaguje Brusel a ako sa orbánovci vyrovnajú s klauzulou, ktorá v návrhu EP rozširuje dikciu Charty základných práv v znení: „V článku 18 Charty základných práv EÚ sa stanovuje, že právo na azyl je zaručené s náležitým ohľadom na pravidlá Ženevského dohovoru z 28. júla 1951 a Protokolu z 31. januára 1967 týkajúce sa postavenia utečencov a v súlade so Zmluvou o EÚ a Zmluvou o fungovaní EÚ.“

Maďarský parlament si reformu dublinských pravidiel stotožnil so Sorosovou myšlienkovou konštrukciou o riešení migračnej krízy vo svete. Žiadny Sorosov plán však de facto neexistuje.

Soros sa v mienkotvorných médiách bráni, no chytil sa pritom do vlastnej pasce. Keď na portáli Project Syndicate obhajuje svoje nápady týkajúce sa riešenia migračnej krízy, tak vlastne dokazuje, že jeho migračný plán existuje. Na svojom webe naposledy v novembri komentoval bilbordovú kampaň proti nemu takto: „Úmyslom tzv. národnej konzultácie je účelové vysvetľovanie mojich názorov.“ Soros vstúpil do kontroverznej dišputy s vládnou mocou a verejne sa vyjadril, že „Orbánovým cieľom je ochrana hraníc a prekážkou utečenci. Mojím cieľom je ochrana utečencov a prekážkou národné hranice“. Takže nikdy nepoprel, že nemá plán s utečencami. Tvrdí, že je to jeho súkromná ponuka na riešenie problému. O bilbordoch s portrétom filantropa a s textom „Nenechajme, aby sa na konci smial Soros“ tvrdí, že obsahujú zásadné prvky nacistickej a antisemitskej propagandy z 30. rokov minulého storočia.

V súvislosti s problémom (ne)existencie Sorosovho plánu politológ Tamás Fricz položil ľavicovo-liberálne orientovaným občanom zaujímavé otázky: „Čo by sa stalo, keby sme si konečne priznali, že hromadná migrácia do Európy sleduje aj iné ciele? Prečo si nevieme jasne povedať, že existuje jeden návrh o novom usporiadaní sveta, bez hraníc národných štátov v ktorých sa vygenerujú zmiešane etnické, rasové, náboženské a kultúrne spoločenstvá? Prečo o takom návrhu nemôžeme diskutovať?“

Predpokladám, že súčasným mentálnym problémom takej otvorenej diskusie je zrejme prevládajúci názor, že Sorosov plán je iba ilúziou a utópiou. Veta nás vracia k titulu príspevku. Je Sorosov plán mýtus alebo realita?

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #George Soros #migranti