České hry o trón

Voľby hlavy Českej republiky podupkávajú pred bránami Pražského hradu. Prvé volebné kolo z dvoch nastane 12. a 13. januára.

12.01.2018 17:00
debata

Povedzme si pravdu, výsledok nadchádzajúceho víkendového merania síl drvivú väčšinu obyvateľov nijako zvlášť nezaujíma. V prípade mnohých sa to zrejme zmení až pri následnom výbere z najúspešnejšieho dua. Čiastočne za to môže kampaň, ktorá nepôsobila veľmi nápadito ani úderne, takže niektorých z deviatich uchádzačov o „trón“ občan v podstate vôbec nepozná. Víťaza prvého kola dávno tuší a medzi jeho konkurentmi žiadnu porovnateľnú postavu nepostrehol. Ak rovno nezaznamenal, že sa o slovo hlásia vyslovene politicky obskúrne figúry. Obzvlášť zaujímavý je hitmaker a hudobný producent Petr Hannig (strana Rozumní), hotový kandidátsky nezmar, ktorý za tlačového hovorcu ustanovil činovníka odsúdeného za antisemitizmus. Nemôžem si odpustiť ešte postreh k úsiliu o návrat expremiéra Mirka Topolánka, kandidáta s vyžrebovaným číslom jeden.

Je všeobecne známe, že sa bývalý pravicový predseda vlády neslávne vyznamenal rečami o „noci dlhých nožov“, brataním sa s krajnou pravicou či vulgárnosťou, ktorá zahŕňala aj v parlamente vztýčený prostredník. Dodatočne vysvetľovaný ako odkaz „si jednotka“. V druhom kole nastane iná situácia, tam sa „z ulice“ asi nik nevyskytne. Hoci hrubosti a podpásové údery pritvrdia, na to možno vziať jed. Takže je to vlastne všetko aj tak „prašť jak uhoď“. Najviac hlasov po prvom kole takmer takmer určite získa doterajšia hlava štátu.

Najviac hlasov po prvom kole takmer určite získa doterajšia hlava štátu. S Milošom Zemanom sa asi popasuje Jiří Drahoš.

S Milošom Zemanom sa asi popasuje niekdajší predseda Akadémie vied ČR Jiří Drahoš, ktorému šliape na päty úspešný textár a zbohatnuvší stávkar Michal Horáček. Ak sa naplnia občas nevierohodné predvolebné prieskumy, bude musieť profesor chémie Drahoš namiešať poriadne silný elixír voličskej lásky. Tak, aby významne zaujal priaznivcov vyautovaných konkurentov, prípadne nerozhodnutých občanov. Inak výrazný prezidentov náskok nedobehne. Voličského materiálu nebude málo, takže ho začnú zvolávať poriadne hlasitým bubnovaním. Čo nebude jednoduché najmä pre soka súčasného charizmatického pána Hradu. Veď ide o typického vyššieho úradníka: bez názoru, tvaru a chuti, amorfného, až to bolí.

Navzdory výcviku od okolitých špekulantov mediálne stále akosi neistého. Hoci hádam práve akási korektná „amébovitosť“ vysokoškolského kantora môže byť proti jadrnému Zemanovi nápomocná. Pod jeho vlajkami by sa mohol sformovať akýsi nový národný front. Do jedného šíku všetci, čo majú výhrady k prvému občanovi a ktorých stačí neuraziť, aby sa proti nemu rozhodli skratkovito. Drahošovým odporcom však naozaj nebude – napriek životu naplnenému pohľadmi na dno pohára – žiadna mušia váha. Rozsiahle skúsenosti, inteligenciu, prefíkanosť a bezohľadnosť Zeman totálne podriadil svojmu extrémnemu egoizmu.

Ide mu o vrchol kariéry, novú šancu nedostane. Rovnako ako jeho podivuhodná, majetkovo významná kamarila. Nadmieru umne si zatiaľ šetril pošramotené zdravie, ktoré hodlá vypnúť do krajnosti až na základe pomerov pred druhou voľbou. Nasadí všetko, to si buďme istí! Pretože ak zaznamená definitívne víťazstvo, stane sa vôbec prvým dvakrát všeľudovo zvoleným českým prezidentom. Všetkým by tým demonštroval, že to dokáže.

Prekonal by aj Václava Klausa, ktorý ho kedysi vo funkcii predbehol – najmä pre patologické antizemanovstvo spolustraníka Vladimíra Špidlu a spol. Tých hier o tróny však tak či onak nadchádza viac, čo ide do kariet opäť hlavne obhajcovi najvyššej ústavnej funkcie. V nej ho mimoriadne potrebuje predseda vlády bez dôvery Andrej Babiš. Zaiste náhodná je aj aktivizácia „zemanovcov“ v svármi zmietanej sociálnej demokracii. Je to jasné. Zemanov triumf či prehra rozhodnú o mnohom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Česko #Miloš Zeman