Mikrovlnkou proti raketám KĽDR

Washington znepokojujú opakujúce sa severokórejské raketové pokusy. Zatiaľ medzi USA a Severnou Kóreou pokračuje iba „vojna slov“, administratíva prezidenta Donalda Trumpa však nevylučuje ani tú možnosť, že by proti proti raketám Kim Džong-una mohla nasadiť tzv. mikrovlnné zbrane.

13.01.2018 10:00
debata (11)

Spojené štáty totiž disponujú technológiou, ktorá dokáže znefunkčniť elektroniku rakiet Severnej Kórey, a tak zabrániť ich vypusteniu.

Z tejto kategórie zbraní je asi najznámejší zbraňový systém CHAMP (Counter-elektronic High-power Advanced Microwave Project), s ktorého vývojom začali už v roku 2009. Väčšinou býva inštalovaný na strategické bombardéry B-52 a má dosah približne 700 míľ. CHAMP je spôsobilý zničiť elektronické systémy na území nepriateľa.

Biely dom od zbraní CHAMP očakáva, že by mohli odradiť KĽDR od vojnového dobrodružstva.

Jeho prvé úspešné testy sa uskutočnili v roku 2012, následne boli zaradené do kategórie „prísne tajné“. Táto vysoko výkonná mikrovlnná zbraň vysiela elektronické pulzy do elektronických zariadení nepriateľa, pričom znefunkční ich elektronické obvody. Tieto vysokovýkonné mikrovlnné signály ich doslova „upečú“.

Americká armáda už použila uvedenú technológiu v bojových podmienkach v Afganistane a Iraku na vyradenie drónov a výbušných náloží z boja.

Ako je známe, posledný interkontinentálny raketový test KĽDR v Japonskom mori pobúril administratívu prezidenta Trumpa, OSN a dokonca aj jeho jediného diplomatického spojenca Čínu. Nukleárne ambície Severnej Kórey ostro odsúdila aj veľvyslankyňa USA pri OSN Nikki Haley a pohrozila, že „KĽDR môže byť úplne zničená“.

Na druhej strane, Severná Kórea argumentuje tým, že decembrové vojenské manévre USA a Južnej Kórey označila „za provokáciu“. Do týchto manévrov boli zapojené tisíce vojakov a viac než 200 vojenských lietadiel.

Biely dom od zbraní CHAMP zasa očakáva, že by mohli odradiť KĽDR od vojnového dobrodružstva. Tým, že môžu vyradiť z činnosti elektrické obvody a kontrolné centrá severokórejských rakiet, zabránia ich vypusteniu, takže môžu byť nápomocné pri udržaní mieru.

Pretože severokórejské rakety Hwasong-15 sú už schopné zasiahnuť prakticky celé územie USA, už nejde o žiadnu detskú hru. Tým, že CHAMP je schopný letu v mimoriadne malých výškach a má zabudované aj programy umelej inteligencie, dokáže sa adaptívne vyhnúť nepriateľským objektom, takže je proti nemu dosť ťažké bojovať.

V súčasnosti sa strany zaangažované v kórejskom konflikte snažia navzájom zastrašovať ukážkami svojej sily. Dokonca aj Čína ohlásila uskutočnenie vojenských manévrov so zapojením špionážnych lietadiel, bojových lietadiel, ako aj nasadením systémov včasného varovania. Peking otvorene priznal, že cieľom uvedených manévrov je ukážka sily Washingtonu i Soulu.

Spoločné vojenské manévre USA, Japonska a Južnej Kórey sú vlastne prípravou na nukleárnu vojnu. Sú to už šieste manévre od začiatku raketového programu KĽDR, v ktorých sa zúčastnené západné vojenské sily venujú aj preskúšavaniu obrany proti balistickým raketám.

Od februára 2017 Severokó­rejčania v 16 testoch odpálili 23 rakiet, vrátane tých najmodernejších.

S cieľom ochrany svojho obyvateľstva USA v októbri inštalovali svoj systém protileteckej obrany Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) v Južnej Kórei. Je to systém schopný ničiť rakety tak krátkeho, stredného, ako aj dlhého doletu ešte počas letu cieľa v atmosfére. To vyvolalo nevôľu Číny, ktorá je znepokojená prítomnosťou systému radarov takej enormnej výkonnosti blízko čínskych hraníc. Tvrdia, že radar ohrozuje bezpečnosť Číny.

Japonsko sa tiež pripravuje na vojnu s KĽDR inštaláciou nového pozemného systému stíhačov rakiet Aegis Ashore.

Zostáva len dúfať, že konflikty sa Kórejskému polostrovu vyhnú aspoň počas olympiády.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Severná Kórea #zbrane