Osýpky v osídlach dezinformácií

V minulých týždňoch došlo k nárastu prípadov osýpok na Slovensku, najmä v Bratislave, kde diagnostikovali „až“ štvrtý prípad.

24.01.2018 09:00
debata (2)

Nešlo o ochorenie u detí, ale u dospelých. Nie som si istý, či táto informácia je dôvodom na paniku. Predovšetkým preto nie, lebo možným komplikáciám tejto choroby sa pripisuje oveľa väčší význam, aký je v skutočnosti.

V Európskej únii žije okolo pol miliardy obyvateľov. Podľa údajov Úradu verejného zdravotníctva SR vlani ochorelo na osýpky v krajinách EÚ 15 652 ľudí. To predstavuje 0,003 percenta, z nich zomrelo 33. Ich vekové rozloženie sa nespomína.

Nesporný medicínsky úspech

Ochorenie, ktoré sme v detstve mnohí bez komplikácií prekonali a najväčším problémom, aký sme pociťovali, bola svrbiaca vyrážka a izolácia, sa podarilo na našom území úplne eliminovať vďaka 95-percentnej zaočkovanosti mladej populácie proti mumpsu, ružienke a osýpkam. Išlo nesporne o medicínsky úspech, rovnako ako pokles výskytu mumpsu a ružienky, najmä u tehotných žien, ktoré už zastihla povinná vakcinácia.

Ako výsledok vysokej zaočkovanosti musíme tiež veľmi pozitívne oceniť tzv. kolektívnu odolnosť voči osýpkam. Tá sa vzťahuje aj na deti do jedného roku, lebo tie ešte nemajú vyvinutý spoľahlivý imunitný systém a smrtiace komplikácie osýpok bývajú u nich najčastejšie. Treba však dodať, že deti matiek, ktoré prekonali osýpky, sú chránené počas prvých troch mesiacov života a v prípade, že sú naďalej dojčené, tak po celý čas dojčenia.

Pri globalizácii Európy i sveta sa stretnutiu s infekčnými chorobami nedá vyhnúť. Preto úsilie lekárov smeruje k celosvetovej eradikácii, ničeniu viacerých smrtiacich infekčných chorôb, ako sa to podarilo s pravými kiahňami. Pri hodnotení zmysluplnosti či škodlivosti očkovania sa však v prípade vakcinácií miešajú hrušky s jablkami, a to na každej strane barikády.

Spory odporcov a podporovateľov

Odporcovia paušálneho povinného očkovania proti čomukoľvek tvrdia, že každá vakcinácia tvrdo zasahuje do imunitného systému jednotlivca a že sa pri nej neberie do úvahy momentálny stav jeho obranyschopnosti, lebo také vyšetrenia pred očkovaním nie sú povinné. Argumentujú tiež, že očkovanie viacerými vakcínami naraz je nefyziologické, lebo infekcia na mumps, ružienku a osýpky neprebieha nikdy naraz, a tak len zbytočne zaťažuje organizmus.

O jeho poškodení sa čoraz viac uvažuje a určité spojenie sa snažia dokázať aj s autizmom. To, že výskyt autizmu progresívne stúpa najmä v civilizovanom svete, je zaujímavé a určite nesúvisí iba s lepšou diagnostikou tohto ochorenia. Hľadajú sa preto súvislosti s očkovaním a výskytom alergií, ekzémov a autoimunitných ochorení.

Tí, čo odmietajú polemizovať o význame očkovania, zase poukazujú na to, čo by bolo bez neho s ľudstvom. Tvorba protilátok voči falošnému antigénu, čo je základný princíp aktívnej imunizácie, bol geniálnym poznatkom a ohromným vývojovým medzníkom v dejinách medicíny! Okrem pravých kiahní, ktoré vymizli z povrchu zemského, sa výrazne znížil výskyt detskej obrny, záškrtu, čierneho kašľa, tetanu, tuberkulózy, ale aj osýpok, ružienky a mumpsu.

Tak očkovať či neočkovať?

V súčasnosti sa všeobecne rozhodujeme podľa toho, aké máme informácie. Úspech potom vo veľkej miere závisí od ich kvality. Ale čo je to dnes správna informácia a ako vyzerá tá falošná? Demokracia má svoje nevýhody a jednou z nich je i to, že každý si tvrdohlavo presadzuje svoju pravdu. Má na to čoraz viac možností – od klasických médií až po sociálne siete.

Motiváciou k činnosti takýchto „ informátorov“ nie je často len radosť z komunikácie, ale aj peniaze. Následkom voľného prúdenia dezinformácií sa formuje skupina ľudí, ktorí prijímajú všetko bez výhrad, v duchu všetko nové je dobré. Potom sa k slovu hlásia skeptici, ktorí zase radi zotrvávajú na už prekonaných pozíciách. Najhoršie sa však k tomu stavajú tí, ktorí neveria ničomu, len vlastnej skúsenosti. Formuláciu „vedci sa prikláňajú k názoru“ pomaly vytláčajú osobné postoje všelijakých celebrít či známych športovcov. Alternatívna „prírodná“ medicína má teraz zelenú na celom svete, Slovensko nie je výnimkou.

V tejto informačnej haravare zanikajú iné, overené aj nové pravdy. Napríklad, že fajčenie naozaj škodí zdraviu, že práca na zmeny človeka postupne zabíja, lebo v noci je namierená presne proti jeho biorytmu, že očkovanie proti infekčným chorobám je oveľa prospešnejšie ako nebezpečné, že maslo a slanina sú na rozdiel od umelých tukov zdravé, že mlieko dospelému človeku skôr škodí, ako by mu malo ísť na úžitok, že určité kombinácie jedál zbytočne zaťažujú organizmus, lebo čím je strava menej pestrá, tým sa dá ľahšie stráviť… Polemizujeme o všetkom.

V informačnej haravare o vakcinácii detí zanikajú iné, overené aj nové pravdy.

Je tragédiou, že názory na to, čo je pre nás zdravé a čo nie, sa líšia tak ako ľavicové a pravicové riešenia hospodárskej krízy. Akoby sa spoločnosť polarizovala pri každej možnej príležitosti. Očkovanie proti osýpkam je neprávom jednou z nich.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #dezinformácia