Zemanov triumf

Psy štekajú, no hradná karavána kráča po víkende ďalej. Miloš Zeman má pred sebou, prinajmenšom teoreticky, ďalších päť rokov.

30.01.2018 15:00
debata (13)

Úspešná obhajoba najvyššej ústavnej funkcie sa dala čakať, pretože staronový prezident mal pomerne dobre koncipovanú kampaň, a najmä vo finiši podal obstojný výkon. Na svoj vek (či už bol nadopovaný, alebo nie) pôsobil sviežo. Až sa zdalo, že sa kamier nemôže nabažiť. Bodaj by nie, on to vie. Do televíznych diskusií sa zakaždým skvelo pripravil a dobre sa prispôsoboval očakávaniam publika. Navyše, jeho dôslednosť zašla ešte ďalej ako zvyčajne, pretože vhodne zmenil nielen mentálne nastavenie, no pamätníkov, ktorí si spomínajú na jeho pokrčenú, nemodernú garderóbu, príjemne prekvapil vkusným, dobre padnúcim oblekom aj neortopedickou obuvou.

Čím však predovšetkým uspel? Súperom. Lepšieho soka si ani nemohol priať: Jiří Drahoš mu nebol dôstojným konkurentom. Tak ako pred piatimi rokmi Karlovi Schwarzenbergovi, mu bola naklonená väčšina médií, ale on to nedokázal využiť. V českej mediálnej krajine sa pohyboval nemotorne, ba meravo. Ba čo horšie, nedokázal ani zakryť, že je politickou marionetou. Bol jednoducho vybraný náhodne, ľuďmi v pozadí. Počas kampane si na svoju vlastnú škodu udržal imidž profesora fyzikálnej chémie za katedrou alebo vyššieho štátneho byrokrata. Napriek usilovnej snahe o zlepšenie, permanentne odriekaval naučené „básničky“, ktoré deklamoval buď s tvárou hráča pokeru, alebo až s nečakanou neistotou.

Zeman si lepšieho soka ani nemohol priať: Jiří Drahoš mu nebol dôstojným konkurentom. Bola mu síce naklonená väčšina médií, ale on to nedokázal využiť.

Celé to zápolenie bolo tak trochu podvodom. Nik nechce spochybňovať výsledky hlasovania, no napriek tomu sa nemožno zbaviť pocitu, že voličom bol ponúkaný na výber zlý a ešte horší tovar. Sortiment politicky po záruke, prípadne úplne fiktívny. Prezident – tento starý a chorý muž so zjavnou láskou k alkoholu – sa zmobilizoval k poslednému veľkému víťazstvu (ako to sám nazval). „Prelakovali“ ho k poslednému zásadnému divadlu. A tak pôsobil ľudovo, ba priam štátnicky. A hoci pred časom v Kremli s bonmotom jemu vlastným vyzýval k vystrieľaniu novinárov – teraz pochválil moderátorku diskusie za nestrannosť. Jednoducho si obratne nasadzoval masky podľa toho, v akom médiu práve rečnil.

Drahoš to nedokázal. Bol beztvarý. A keď mu imidžmejker odporučil pôsobiť agresívnejšie, namiesto útočnej charizmy šíril trápne fluidum neautentickosti. Podivné bolo už jeho základné poňatie kampane. Nemohol vážne tvrdiť (hoci sa o to pokúšal), že nie je politický nováčik. To, že šéfoval akadémii vied a dostal medailu za zásluhy o vedu, tiež mnoho neznamená, a tak mu nezostalo nič iné, len vykladať niečo o svojej novosti a slušnosti, slušnosti a novosti – a tak to stále verklíkovať dokola… Pri ťažení na dobre opevnený Pražský hrad to jednoducho nestačilo.

V Drahošovej bezfarebnej osobe sa k všetkému manifestovali totožné predvolebné chyby oných mienkotvorných skupín, ktoré na svoju aroganciu doplatili už pred piatimi rokmi. Na snobské výlevy o „kniežati" Schwarzenbergovi nadviazal hlahol, že kto nevolí ich skvelého ANTIzemana, patrí na kompost a bráni mravnej obrode krajiny. Pritom jedine slepý nevidel podozrivé hospodársko-politické záujmy, vrtiace sa okolo Drahošovho tímu, alebo koľko ľudí s neblahou ponovembrovou minulosťou hodlá „novému mužovi“ po starom radiť. Tak trochu si v ňom „exhumovali“ apriórne protiruskú a protičínsku figúru. Václava Havla (verzia 2.0), ktorý na výslnie vstúpil z podobného neznáma a rovnako informačne nepobozkaný.

Vývoj sa však uberal inou cestou. Upadajúci Miloš Zeman svoj post obhájil, no len ťažko nemať nad jeho druhým funkčným obdobím pochybnosti. „Staručký mocnár“ sa už nemusí báť ničoho. Nebude už ani len predstierať, že má nejaké zábrany, a keďže sa obklopuje ľuďmi dosť pochybnej úrovne, máme sa na čo tešiť.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #české prezidentské voľby