Nedostatok európskeho IQ

Mnohí pozorovatelia označovali pravicovo-extrémistické maďarské politické hnutie Jobbik ešte pred tým, ako sa z nej stala „strana ľudová,“ aj za neonacistickú.

31.01.2018 15:00
debata (4)

Podľa rozšírenej mienky ju však následne Orbánov Fidesz prakticky obral o program. Jeho preferencie ďalej rástli, kým Jobbiku výrazne klesajú. Ako označiť terajší program vládnej strany Fidesz?

Najuznávanejší opozičný intelektuál Gyὅrgy Konrád je voči politke Viktora Orbána ešte kritickejší. Už dávnejšie ju označil neveľmi lichotivým výrazom „országbutító“, čo je jeho vlastný novotvar. Znamená to niečo ako „ohlupovač národa“. Konrádove názory, uverejnené v jeho novej autobiografii a v rozhovore pre týždenník HVG, vyvolali veľké diskusie v médiách. Tvrdí, že „v dôsledku subtílnych procesov“ bude musieť Orbán, ak nechce skončiť ako bývalý rumunský prezident Nicolae Ceausescu, utiecť z politiky.

Na čo naráža, pochopíme z úryvku vystúpenia predsedu Združenia maďarských židovských náboženských obcí (Mazsihisz) Andrása Heislera pri príležitosti 73. výročia oslobodenia budapeštianskeho geta sovietskou armádou (1945): „Teraz, keď je nenávisť v Európe opäť na vzostupe, treba slušne pripomínať, že nenávisť zničí všetko okolo seba a skôr či neskôr zničí aj tých, ktorí ju šíria. Dejiny už ukázali, ako sa v priebehu niekoľkých desaťročí obyčajná krčmová nenávisť voči Židom zvrtne na najväčšiu historickú kataklizmu. Nestačí deklarovať nulovú toleranciu voči nenávisti. Na tomto poli sú potrebné skutky.“

V súvislosti s bojom proti vplyvu Georgea Sorosa, ktorý Orbán postavil do jadra predvolebnej kampane strany Fidesz, citovaný András Heisler o. i. pre britský denník Financial Times uviedol, že protisorosovské bilbordy majú „toxický odkaz“, podobný tomu z čias holokaustu a pochodovania nacistov vo vtedajšej Budapešti. Stálo to životy viac ako 565-tisíc maďarských Židov. Orbán, podobne ako všetci etnickí nacionalisti, cíti potrebu bojovať proti údajným zahraničným nepriateľom, uviedol britský denník.

Neúmerne veľká časť už stabilne rozhodnutých voličov je tradične náchylná opäť uveriť v zázračný liek „kresťanského nacionalizmu“ strany Fidesz.

Aj hovorca Jobbiku Ádám Mirkóczki ostro kritizoval premiérovu politiku. Uviedol, že Fidesz hrá nebezpečnú hru, pretože nemalú časť maďarských médií považuje za nepriateľov. Vládny zámer si interpretuje ako cestu k zakázaniu všetkých názorových politických prúdov, ktoré by nevyhovovali Fideszu. Je to však snaha márna, lebo aj opozičné názory si nájdu cesty k maďarským voličom. Záverom dodal, že „tak, ako sa zrútilo veľké sovietske impérium, zrúti sa aj terajšie vládne impérium v Maďarsku“.

Podľa prieskumov verejnej mienky by si okolo 70 percent opýtaných prialo zmeny vládnej politiky. Problémom pred aprílovými parlamentnými voľbami zostáva politická roztrieštenosť opozičných strán. Bude záležať najmä na Maďarskej socialistickej strane (MSZP), Demokratickej koalícii expremiéra Ferenca Gyurcsánya, ako aj na novo sa profilujúcej strane Jobbik, ako využijú čas, ktorý zostáva do volieb.

Skepsa je však na mieste. Neúmerne veľká časť už stabilne rozhodnutých voličov je tradične náchylná opäť uveriť v zázračný liek „kresťanského nacionalizmu“, ktorý im sugeruje vládna strana Fidesz. Nositeľ Nobelovej ceny za literatúru Imre Kertész, ktorý podobne ako Konrád dlho žil a pracoval v Nemecku, vo svojej knihe Posledná krčma vyslovuje názor, že problémy Maďarska s Európskou úniou spôsobuje z veľkej časti „nedostatok európskeho IQ“.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán