Otázniky nad suverenitou Smeru

Ministerstvo financií sa v poslednom čase stáva terčom kritiky. Návrh novely zákona o poisťovníctve, ktorým chce nahradiť 8-percentný odvod na neživotné poistenie poistnou daňou stanovenou diferencovane pre rozličné druhy komerčného poistenia, kritizuje dokonca i ministerstvo práce a sociálnych vecí, ktorého šéf je zo Smeru, rovnako ako minister financií.

12.02.2018 09:00
debata (55)

Kritika sa zniesla na hlavu Petra Kažimíra za návrh zrušiť štátnu prémiu na podporu stavebného sporenia alebo podporu hypotekárnych úverov pretransformovať tak, že na nej štát fakticky ušetrí.

Viaceré argumenty odporcov týchto návrhov sú opodstatnené a v niektorých prípadoch by sa dali aj rozšíriť. Treba však pripustiť, že motiváciou ministerstva financií je udržať schodok štátu na úrovni schválenej zákonom a že chytá sa každej slamky. Prečo?

Historické naj rokovania

Aj po historicky najdlhších rokovaniach o vytvorení vlády v Nemecku a podpise koaličnej zmluvy medzi CDU/CSU a SPD nebude nová vláda veľkej koalície ešte istá. Nemusí ju schváliť vnútrostranícke referendum SPD a nemusia ju odobriť ani zjazdy CDU a CSU. Nahnutejší bude výsledok u sociálnych demokratov, ktorí za každú vládnu koalíciu od roku 2005, v ktorej boli slabším partnerom, zaplatili poklesom hlasov v nasledujúcich voľbách. Pokles preferencií SPD nevysvetľuje však iba účasť vo vláde kancelárky Angely Merkelovej.

Smer je v koaličnej vláde počtom svojich žetónov prinajmenšom v pozícii CDU/CSU, ale neraz sa správa ako tzv. junior party, teda ako slabšia strana.

Smer je v koaličnej vláde počtom svojich žetónov prinajmenšom v pozícii CDU/CSU, no často a od samého začiatku tejto veľkej koalície sa neraz správa ako tzv. junior party, teda ako slabšia strana. Nestačí, keď sa zdôvodní iba tým, že na rozdiel od zdĺhavých rokovaní v Nemecku, súčasná koaličná vláda na Slovensku vznikla po takmer rekordne krátkych rokovaniach – ani nie za tri týždne.

Iba zrušenie daňových licencií?

Strana Most-Híd, ktorá sa nachádza blízko hranice zvoliteľnosti do Národnej rady, presadila zrušenie daňových licencií, napriek tomu, že ich zámerom bolo dosiahnuť, aby sa zaviedla aká-taká daňová spravodlivosť. Dnes totiž 200 firiem na daniach zaplatí milióny a tisíce firiem takmer nič. Po zavedení daňových licencií z jedného roka na druhý stúpol počet firiem, ktoré začali platiť aspoň daň od nula do 1 000 eur, dvaapolkrát. Rozhodli sa priznať zisk aspoň na úrovni dane približne vo výške daňovej licencie. Jej zrušenie znamená výpadok daňových príjmov 80 až 100 miliónov eur. Pre niekoho je to asi maličkosť.

Zrušenie daňových licencií nebolo vonkoncom jediné „chvályhodné“ opatrenie na nátlak junior party Most-Híd. Nasledovalo rozšírenie programového výberu z druhého piliera, ktoré je úplne v rozpore s pôvodným zámerom súkromného sporenia na dôchodok. Alebo rozhodnutie o zvyšovaní odvodového percenta do druhého piliera na úkor prvého, ktoré bude zvyšovať riziko insolventnosti Sociálnej poisťovne a ohrozovať „štátne“ dôchodky.

Smer však nepodlieha iba tlaku svojich koaličných partnerov. Zrušenie zdravotných odvodov z dividend k 1. januáru 2017 a ich nahradenie zdaňovaním dividend by bolo v poriadku, keby bola daň stanovená aspoň na 15 percent a neschválila sa napokon na úrovni menej ako polovičnej. Aj poslanci Smeru sa zrejme riadili záujmami tých, ktorých sa daň týka. Potvrdilo to predvianočné hlasovanie proti pozmeňovaciemu návrhu, ktorý mal zabrániť, aby fyzické osoby neukrývali svoje zisky v zahraničí. Akoby kauza Paradise Papers nikdy neexistovala.

Choroba európskej sociálnej demokracie

Profesor Wolfgang Merkel analyzujúc Sociálnodemokra­tickú stranu Nemecka nástojí na tom, aby sa ekonomická a sociálna politika SPD dostatočne vzdialila od autentickej neoliberálnej politiky, no aj od tradície tzv. Tretej cesty Gerharda Schrödera. Reaguje i na politiku takmer všetkých európskych sociálnodemokra­tických strán, ktorá už dve desaťročia podlieha falošnému heslu „It's economy, stupid“ (Všetko je o hlúpej ekonomike) niekdajšieho prezidenta USA Billa Clintona. Nadmernej ekonomizácii podlieha aj Smer.

Bizniskultúra dominuje i v takom sektore, akým je zdravotníctvo. Hoci sa takáto legislatíva a prax datuje od Zajacovej reformy, vládny Smer neurobil nič zásadné, aby to zmenil. Dokumentuje to rozhodnutie Európskeho súdneho dvora spred niekoľkých dní o tom, že poskytovanie povinného zdravotného poistenia na Slovensku má podľa našej legislatívy ekonomickú povahu. Podľa toho by sa aj Všeobecná zdravotná poisťovňa mala považovať za podnik, a štát by tak nemohol zvyšovať jej základné imanie ani ju dotovať či oddlžovať, ako to urobil v minulosti.

Je to ako zvonenie umieračika. No s dávkou cynizmu možno dodať, že keďže zlyháva už aj systém obhliadania mŕtvych, bude musieť VšZP prežiť. Nebude sa totiž môcť ani zomierať, ba dokonca ani sa narodiť. Nebude sa môcť narodiť ani vo Svidníku, v Stropkove a ktovie, v ktorých iných nemocniciach Sveta zdravia, keď pôrodnice prestanú byť ekonomické. Nuž čo, iba sa u nás zakonzervuje demografický vývoj a nič viac…

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #koalícia #sociálna demokracia