Iba špička ľadovca

Ak v Kapskom Meste v najbližších týždňoch poriadne nezaprší, jeho obyvatelia zostanú prakticky bez vody. Priehrady sa vyprázdňujú, riziko infekčných ochorení rastie a návštevníkov na letisku vítajú nápisy s návodmi, ako šetriť vodou. Úrady označili situáciu, keď bude zostávajúca voda iba na prídel, dňom nula. Očakáva sa, že jej zdroje budú strážiť vojaci. Svetové médiá právom venujú pozornosť štvormiliónovej juhoafrickej metropole, no ide len o špičku ľadovca.

18.02.2018 17:00
debata (2)

Kapské Mesto patrí medzi najrozvinutejšie mestá na čiernom kontinente. V obľúbenej destinácii turistov z celého sveta však môže zavládnuť anarchia, akú sme si ešte nedávno vedeli predstaviť iba vďaka filmom typu Šialený Max.

Pôvodne mal nastať „deň nula“ 22. apríla 2018, no po úsporách poľnohospodárov a poklesu spotreby vody obyvateľov na polovicu sa jeho predpokladaný príchod oddialil na 4. júna. Lenže taká veľká výhra to nie je.

Južná Afrika už vyhlásila, že sucho je pre ňu národnou katastrofou, pričom začínajú byť ohrozené aj ďalšie veľkomestá Pretória a Johannesburg, ktoré čerpajú vodu z priehrad v Lesothe. Ku kritickej situácii prispel rýchly populačný rast a sucho, ktoré sa začalo pred troma rokmi. Hovoria o ňom ako o tristoročnom.

Ľudia budú musieť prehodnotiť vzťah k vode a nakladať s ňou šetrnejšie. Či už dobrovoľne, alebo z donútenia.

Podobný scenár je však znepokojujúco častý aj v iných oblastiach sveta. Pred dvoma rokmi iba o vlások uniklo osudu Kapského Mesta brazílske São Paulo. Nemáme poruke veľa dôvodov, ak vôbec nejaké, ktoré by podporovali optimistické tvrdenie, že situácia sa raz začne zlepšovať.

Celosvetový dopyt po vode sa v posledných 50 rokoch viac než zdvojnásobil, do roku 2030 v mestách stúpne o ďalších 50 percent. Prebiehajúca klimatická zmena pritom bude dostupnosť vody zhoršovať. Nejakou formou jej nedostatku budú podľa prognózy Svetovej meteorologickej organizácie už v roku 2025 trpieť až dve tretiny populácie planéty.

Z tohto hľadiska nie je prehnané tvrdenie, že hlavnou príčinou vojen v 21. storočí nebude ropa, ale voda. Takmer stomiliónový Egypt sa obáva dokončenia priehrady na Modrom Níle v Etiópii, kde je sucho už bežným javom.

Predstavitelia v Káhire nedávno varovali, že rázne zasiahnu, ak priehrada zníži prietok Nílu. Táto stavba sa nepozdáva ani Eritrei a Sudánu, odkiaľ odchádzajú obyvatelia vo veľkom už dnes. Stačí jeden suchší rok v ktoromkoľvek z týchto štátov a mierové riešenie situácie bude ťažko predstaviteľné.

K chudobnej Afrike musíme pridať notoricky známy Blízky východ. Jednou z prvých krajín, ktorá zrejme príde o využiteľné zásoby vody, sa stane Jordánsko. Jej nedostatok je už dnes na viacerých miestach natoľko vážny, že vyvoláva konflikty medzi domorodými obyvateľmi a prisťahovalcami.

Jemenčania, podobne ako Jordánčania, sú príliš chudobní na to, aby rozširovali svoje kapacity na odsoľovanie morskej vody. Kde kedysi stačilo kopať päť či desať metrov do zeme, dnes hľadajú vodu miestami v hĺbke viac ako pol druha kilometra.

Ušetrený nezostane ani ázijský kontinent. Pred dvoma rokmi sa niektorí analytici obávali najhoršieho sucha v histórii Indie, ktoré zasiahlo vyše 300 miliónov obyvateľov. Napätú atmosféru medzi Indiou a Pakistanom môže zhoršiť výstavba vodných elektrární v Kašmíre, ktorou si Indovia hasia hlad po energii a smäd po vode. Pre nich predstavuje táto oblasť prioritu na využitie vody a dokonca aj nástroj vytvárania nátlaku na Pakistan.

Možnosti, ako zmierniť napätie medzi národmi pre nedostatok vody, existujú. Nie sú však dostupné všetkým a za rovnakú cenu. Ľudia budú musieť prehodnotiť vzťah k vode a nakladať s ňou šetrnejšie. Či už dobrovoľne, alebo z donútenia.

Bolo by totiž naivné sa domnievať, že súčasná snaha riešiť rastúci dlh a rozpočtový deficit zvýšením dane na potraviny, ako sa to deje v Jordánsku, so suchom a rastom populácie nesúvisí. Prognózy sú neúprosné a naznačujú, že tento fenomén sa bude dotýkať aj Európy vrátane Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #zdroje pitnej vody #sucho #infekčné choroby #Kapské mesto