Samospráva nie je korisť

Naša samospráva nepotrebuje straníckopolitický rozmer.

21.02.2018 15:00
debata

To je to posledné, čo obyvatelia miest a obcí očakávajú od starostov, primátorov a miestnych poslancov. Dokonca, keby sme sa na to pozreli z ideologického hľadiska, potom by sme od ľavicových radníc mali očakávať silné komunálne podniky a od pravicového vedenia to, že miestne dane sa budú blížiť nule. V skutočnosti by to však bola cesta ku kolapsu.

V čase, keď sa ohlasuje formovanie pomerne širokých straníckych koalícií pripravujúcich sa na jesenné voľby do mestských a obecných samospráv, treba sa mať na pozore. Nepretržite rastúci počet bezpartajných komunálnych politikov ukazuje, že ľudia nelipnú na politických stranách, ale šancu dávajú kandidátom, ktorí sa sústredia na vecné riešenia.

Strany to až tak úprimne so svojimi miestnymi štruktúrami nemyslia, keďže kandidátky pre parlamentné voľby zostavuje úzky okruh funkcionárov na centrálnej úrovni a žiadne stanovy neznamenajú pre úspešného komunálneho politika výťah medzi líderské posty pre voľby do Národnej rady.

Vytvorenie politických formácií pred blížiacimi sa komunálnymi voľbami môže spôsobiť nevyberané útoky konkurujúcich rivalov, ktoré na konci dňa môžu veľmi ľahko znechutiť občanov a odradiť ich od volebnej účasti. Prípadne do kresiel vynesú tých, čo argumentujú emóciami a zveličovaním malých nedostatkov namiesto formulovania zrozumiteľných východísk. Systém tak nezlepšia, no aktívne zbúrajú.

V poradí ôsme voľby od znovuobnovenia samosprávy a siedme v ére samostatnej Slovenskej republiky nebudú len skúškou vplyvu a dosahu straníckych dohôd v lokálnom priestore, ale aj testom, do akej miery sa samosprávy ubránia politikárčeniu. Tomu, čo pre ľudí s bežnými problémami robí správu vecí verejných nezrozumiteľnou.

Veľmi otvorene treba uvažovať o tom, čo v praxi môžu spôsobiť predvolebné konflikty. V takmer troch tisíckach samospráv potrebujeme aktívne komunity, a nie zlomyseľné skupinky. Môže sa stať, že novozvolené orgány, primátor či starosta a zastupiteľstvo budú také rozhádané, že najbližšie štyri roky prežijú iba osobnými útokmi, osočovaním a nabúravaním medziľudských vzťahov. Samozrejme, bez výsledkov, ktoré sa od nich očakávajú.

Chodníky nie sú ľavicové ani pravicové. Buď sú kvalitné, alebo deravé. Samospráva musí byť o riešeniach, ktoré prevládnu nad politikárčením.

Stačí sa pozrieť do Českej republiky, kde stranícky rozmer má podobu politickej voľby starostu či primátora zastupiteľstvom a kvôli krížovej kontrole aj ich zástupcov. My už večer v deň volieb poznáme zloženie obecných parlamentov aj meno richtára. No u našich západných susedov je jeho meno výsledkom politických dohôd a straníckych protislužieb. To na Slovensku radšej nezavádzajme v nijakej forme vrátane predvolebného delenia straníckych kandidátok a následne získaného politického úlovku.

Po voľbách treba rešpektovať výsledky hlasovania a tomu by sa mala prispôsobiť aj spolupráca zvolených predstaviteľov. Každého z nich si vybrala väčšina voličov. Na rozdiel od straníckych kandidátok, ktoré poznáme z parlamentných volieb, dostáva šancu dôveryhodný kandidát, a nie partajná nálepka. Vďaka tomu dokážeme namiešať kokteil skúsených ľudí, od ktorých očakávame zmysluplnú kooperáciu.

Niečo viac ako pol roka nás delí od komunálnych volieb, ktorých výsledky by mali priniesť výhody pre obyvateľov, a nie pre politické strany. Samosprávu netreba vnímať ako potenciálnu korisť, lebo základná úroveň politiky je priestor na zabezpečovanie kvality verejných služieb a presadzovanie požiadaviek občanov.

Nezabúdajme, že chodníky nie sú ľavicové ani pravicové. Buď sú kvalitné, alebo deravé. Samospráva musí byť o riešeniach, ktoré prevládnu nad politikárčením.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obce #samospráva #starostovia