S Fideszom na večné časy

Kniha britského historika a diplomata Bryana Cartledgea Mierové konferencie rokov 1919 - 1923 je do maďarčiny preložená ako Trianon očami Angličana a je mimoriadne obľúbená.

27.02.2018 08:00
debata (9)

Uznávaný hungarista bol v časoch vlády Margaret Thatcherovej veľvyslancom v Budapešti a vo svojej knihe reflektuje názory ministerského predsedu Istvána Tiszu z obdobia prvej svetovej vojny.

Tisza možnosť rozpadu monarchie predpovedal ešte pred ukončením vojny a svoju prognózu zdôvodňoval prítomnosťou mnohých národnostných menšín na území Uhorska. „Dejiny sú poučné, a dokonca sa môžu zopakovať,“ medituje na portáli magyaridok.hu známa právnička Izabella Bencze a pripomína, že Tiszova predpoveď sa pred storočím vyplnila a história dôvody rozpadu potvrdila. Problém dezintegrácie sa v bašte kresťanskej Európy však vynoril v novom vydaní. Dôsledky sa márne pokúšajú vyriešiť Jean-Claude Juncker, Angela Merkelová, generálny tajomník OSN António Guterres a podporovatelia Georgea Sorosa.

Návrh zákona Stop Soros je účelový a vláde poslúži voči oponentom represívne zasiahnuť z dôvodu ohrozovania národnej bezpečnosti. Maďarsko sa vracia k praktikám minulosti a k vymývaniu mozgov.

Súčasná invázia nepozvaných migrantov vraj vracia Európu do obdobia rakúsko-uhorskej monarchie, čím sa štáty EÚ približujú novému Trianonu. Sorosova koncepcia otvorenej spoločnosti vraj umožňuje tvoriť komunity „bez národných charakteristík“, presne také, aké pred sto rokmi zavinili okyptenie Uhorska. Názor hodný kritickej analýzy: Celá Európa teda stojí na prahu nového Trianonu.

Naši južní susedia vymysleli varovný slogan pre aprílové parlamentné voľby. Hrozia nám no-go zóny plné násilia a zločinu a islamské náboženské právo šaría. Zradcovia národa pomôžu cudzím votrelcom odprevadiť hodnoty kresťanskej civilizácie na cintoríny.

Záchranný projekt odrazenia apokalypsy Európy vyslovil Viktor Orbán na nedávnom visegrádskom stretnutí vládnych strán. „Naša pozícia je dobrá. Podľa súčasných odhadov po voľbách nemusíme uvažovať o koaličnom zoskupení. Víťazstvom dosiahneme opäť ,politický luxus‘, lebo získame absolútnu väčšinu a budeme vládnuť sami.“ Fidesz a KNDP svoje sebavedomie opierajú o fakt, že disponujú 2,2 milióna sympatizantmi.

Orbán jednoducho nepripustí zopakovanie nového Trianonu. Na poslednom hodnotení stavu krajiny maďarský premiér ešte poslucháčov uistil slovami: „Sme poslednou latinsko-kresťanskou krajinou v Európe. Stojíme stabilne na vlastných nohách, pritom statočne bojuje aj pravoslávne kresťanstvo. Pocta patrí Srbsku, Rumunsku i Bulharsku."

Rétorika ústi do konkrétneho zámeru. Fidesz predložil do parlamentu návrh zákona s názvom Stop Soros – balík zákonov (Stop Soros – törvénycsomag), ktorý má zamedziť tzv. Sorosovmu plánu osídlenia Maďarska nekresťanskými emigrantmi.

Návrh zákona Stop Soros je účelový a vláde poslúži voči oponentom represívne zasiahnuť z dôvodu ohrozovania národnej bezpečnosti. Maďarsko sa vracia k praktikám minulosti a k vymývaniu mozgov. Elektronické médiá ovládané Fideszom začali predvolebnú kampaň jednostrannou propagandou, že štát ohrozuje jeden židovský zloduch, ktorý s EÚ uzavrel tajnú dohodu proti Maďarsku.

Maďari zakážu šírenie islamu a import cudzincov. Sú odhodlaní zachrániť kresťanské dedičstvo Európy. Fidesz v aprílových voľbách asi zvíťazí a na základe ústavného zákona získa mandát zakázať torzo funkčných občianskych združení, mimovládnych, ľudskoprávnych a charitatívnych spoločností. Kontrola vplyvu občianskych aktivít je však v civilizovanej Európe pre iluzórnu hrozbu nového Trianonu absurdná.

Šéf parlamentnej frakcie Fideszu Gergely Gulyás načrtol nasledujúce kroky. Vláda presadí prerokovanie zákona v priebehu februára. Hlasovanie o zákone sa uskutoční po voľbách, nakoľko zákon sa týka bezpečnostných rizík štátu, čo vyžaduje odsúhlasenie ústavnou väčšinou. Fidesz zrejme očakáva, že ju vo voľbách získa. Komisár pre ľudské práva pri Rade Európy zákon Stop Soros odsúdil. Fidesz ústami hovorcu Jánosa Halása reagoval promptne: „Nils Muižnieks je Sorosov muž. Veď pred vstupom do štruktúr EÚ bol programovým riaditeľom Nadácie otvorenej spoločnosti v Litve.“

Politickí analytici tvrdia, že návrh zákona Stop Soros je protiústavný. Očakáva sa, že ústavný súd sa ním bude zaoberať a podľa predchádzajúcich podaní sťažností sa rozhodne podobne ako pri posudzovaní zákona o obmedzení činnosti Stredoeurópskej univerzity (CEU) v Budapešti. Najhoršie, čo sa v Maďarsku môže stať, je, že Viktor Orbán týmto zákonom dostane do rúk moc ako Vladimir Putin v Rusku.

Čo sa vo vývoji demokracie v Maďarsku udeje? Nuž akékoľvek občianske aktivity, ktoré sa znepáčia moci, sa zákonne zakážu. Občan, ktorý sa vysloví proti zákazu migračnej politiky EÚ v Maďarsku, pôjde pred súd. Ak niekto zorganizuje protestné aktivity, bude obvinený z ohrozovania národnej bezpečnosti. Smutná perspektíva! Ale ak sa história zvykne opakovať, tak nás skúsenosť postkomunistických krajín presviedča, že veci s nami nikdy nezostávajú na večné časy. A to nás môže napĺňať nádejou a optimizmom.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Trianon #Fidesz #George Soros