Osobnosti bez sociálneho herectva

Moderné olympijské hry presahujú hranice športu v tom dobrom aj zlom zmysle slova. Kritici spomínajú vybičovanú komerciu, ekologické škody, dopingové aféry, prechod od zdravého národného fanúšikovania k nacionalizmu a viditeľné prsty geopolitiky. Stúpenci zase hovoria o koncentrácii športových zážitkov a šírení inšpiratívnych vzorov správania.

03.03.2018 08:00
debata

Športové pretekanie už od antiky prináša hrdinov, ktorí stelesňujú reálne bytosti z mäsa a krvi, nie výtvory učebníc, propagandistických brožúrok a letákov. Dodávajú optimizmus a presvedčenie, že sa dajú dosiahnuť veľké činy nielen podliezaním latky a zákulisnými hrami, ale aj vtedy, keď kráčame v priaznivom okruhu blízkych po vlastných nohách a nelezieme hore po cudzích chrbtoch.

Hoci sa našej ekonomike pomerne darí, hrubý domáci produkt rastie, nezamestnanosť klesá a v zahraničí Slovensko po štvrťstoročí už berú vážne, trápi nás duchovné vákuum, ku ktorému prispieva absencia pozitívnych vzorov. Televízne obrazovky mnohokrát zapĺňajú rýchlo vykvasené celebrity bez tvorivého životopisu a hmatateľných výsledkov.

Mnohé celebrity sa vkrádajú úspešne do verejného priestoru bez ohľadu na vynaloženú drinu a hmatateľné, pre spoločnosť užitočné výsledky.

Presviedčajú divákov, že cesta k úspechu nevyžaduje námahu, vytrvalosť a čas. V nedokonalej spoločnosti neraz majú pravdu. Podieľajú sa tak na tvorbe kultu neosobnosti. Mnohé celebrity sa vkrádajú úspešne do verejného priestoru bez ohľadu na vynaloženú každodennú drinu a hmatateľné, pre spoločnosť užitočné výsledky.

Naša najúspešnejšia olympionička a žiaľ v ére samostatnosti jediná zlatá zimná medailistka Anastasia Kuzminová si získala srdcia aj tým, ako vystupovala pred kamerami počas veľkej slávy – prirodzene, skromne a s nehraným úsmevom. Navonok to vyzerá jednoducho, no v skutočnosti sa s takýmto prístupom stretávame zriedkavo.

Skutočné osobnosti žijú bez sociálneho herectva. Aký je to veľký kontrast s postavami a postavičkami, ktorých prítomnosť na televíznych obrazovkách sa stala súčasťou ich profesijnej dráhy a ktorí súťažia v narcizme, afektovaní a táraní! A to napriek tomu, a možno vďaka tomu, že mnohí absolvovali špecializované komunikačné tréningy.

Výsledky z Pjongčangu nepriniesli iba fantastickú radosť, ale dodávajú aj impulzy, pri zápasení s vlastnou pasivitou, pohodlím a lenivosťou, ktorá sa Európou šíri ako drogová závislosť a prenáša sa z fyzickej roviny i do emocionálnej a intelektuálnej. Edmund Hillary kedysi vyhlásil, že každý by si mal nájsť svoj Everest, a ten vôbec nemusí súvisieť s horami ani so športom.

Aktuálna verejná diskusia o tom, ako sa postaviť k drogovej závislosti, si všíma najmä medicínske a právne aspekty. Je to v poriadku, ibaže sa zabúda na ponuku normálneho plnohodnotného a zmysluplného života. Bez toho práca lekárov, zákonodarcov, kriminalistov a sudcov vyjde navnivoč. Kuzminovej výsledky ukázali, že sa dá víťaziť a vyvolávať obrovské emotívne zážitky nielen u seba, no aj v nekonečných zástupoch fanúšikov bez liekov a návykových látok.

Počas predchádzajúcej zimnej olympiády sa jeden novinár pokúsil rozvíriť diskusiu o tom, či je zlatonosná olympionička vôbec naša, slovenská. Tento našťastie menšinový názor sa vytratil z verejného priestoru veľmi rýchlo.

Špičková športovkyňa narodená a vychovaná na Sibíri si mohla vybrať za novú vlasť aj iné krajiny. Dorástla v srdci Slovenska, ktoré napriek tomu, že sa borí s viacerými dočasnými i chronickými chorobami, je etnicky tolerantnejšie, ako ho niektorí vykresľujú. A na tomto by sme mali pracovať.

Náš život bude materiálne aj duchovne bohatší a bezpečnejší, keď u nás nájdu druhý domov ďalší pracovití, nekonfliktní, zákony rešpektujúci ľudia, nech sa narodili blízko či ďaleko od hraníc Slovenska. A nemusia hneď priniesť medailu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #Anastasia Kuzminová #Pjongčang 2018 #slovenská ekonomika #drogová trestná činnosť