Potrebujeme úradnícku vládu

Politické a spoločenské napätie v slovenskej spoločnosti dosiahlo v posledných dňoch rozmery, ktoré ohrozujú stabilitu nášho štátu.

07.03.2018 09:00
debata (167)

Pre túto atmosféru je typické, že si už každá okrajová skupinka namýšľa, že hovorí za národ a vie, čo občania chcú. Opozícia by nemala vyvodzovať z toho, že dokáže zaplniť námestia stovkami a tisíckami ľudí, ďalekosiahle závery. Aj Robert Fico totiž ešte stále vie zaplniť estrádne haly svojimi prívržencami. To, čoho sme dnes svedkami, nie je povstanie národa proti skorumpovanej vláde. Ide o konflikt dvoch diametrálne odlišných svetov. Žiaľ, prezident a premiér túto extrémnu polarizáciu ešte viac prehĺbili.

Nemožno sa čudovať rastúcej popularite konšpiračných teórií, ak týždeň po tragédii, ktorá otriasla Slovenskom, už v centre politických diskusií nie je vyšetrenie ohavnej vraždy dvoch mladých ľudí, ale mocenský boj, predčasné voľby, zvrhnutie vlády a intrigy.

Ak šéfredaktorka denníka Sme napíše, že Andrej Kiska vyslovil myšlienku, ktorú v sebe nosia novinári už týždeň, a jediné, čo môže zmierniť ich neutíšiteľnú bolesť, sú predčasné voľby – to už nie je žurnalistika, ale politický aktivizmus. Vražda odvážneho novinára poslúžila len ako zámienka na dosiahnutie dlhodobo plánovaných politických cieľov. Potvrdil to aj nedeľný prejav prezidenta, v ktorom povedal, že aj keby sa napokon zistilo, že motív vraždy bol náhodný, vlastne je to úplne jedno, lebo vopred vylúčil akékoľvek iné riešenie krízy ako pád vlády.

To sú šokujúce, nezodpovedné a nebezpečné slová od prezidenta, ktorý ešte v deň vraždy počas vystúpenia na Národnom konvente o EÚ hovoril o tom, že Slovensku sa darí, že sme slobodná a demokratická krajina a že vo svete máme svoju váhu… A o niekoľko dní už tvrdil, že niečo zlé je v samotných základoch nášho štátu.

Iste, môžeme vidieť veci aj tak, že to bola posledná kvapka trpezlivosti s dlhodobo neriešenými problémami. Ale nemôžeme nevidieť a neupozorniť na to, že predčasné voľby neurýchlia ani neuľahčia vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Skôr naopak.

Ficov kabinet však stratil akúkoľvek politickú i morálnu legitimitu. Premiér, ktorého opúšťajú najbližší spolupracovníci a dlhoroční priatelia, stráca zmysel pre vnímanie reality. Dobehli ho dlhodobo neriešené problémy. Ak vidíte za každým Sorosa, ale nevidíte za sebou Brhela, nemohlo to dopadnúť inak. Na druhej strane, súčasná opozícia nie je zrelá na vládnutie. V zdravej spoločnosti, traumatizovanej mimoriadnou situáciou, je správne legitimizovať vedenie štátu novými parlamentnými voľbami. Lenže toto nie je zdravá spoločnosť, je hlboko rozdelená na dva silné tábory.

Predčasné voľby môžu v takejto atmosfére priniesť viac problémov ako riešení. Pozrite sa na Poľsko a Maďarsko. Aj tam zvrhli skorumpované vlády a čo je tam teraz? Opozícia rada prirovnáva dnešnú situáciu k marcu 1994, keď prejav prezidenta Michala Kováča viedol k pádu druhej Mečiarovej vlády. Skončilo sa to nástupom najtvrdších rokov mečiarizmu, z ktorých sa spamätávame doteraz. A politici typu Roberta Fica nevedia nič lepšie, ako zvládnuť úlohu martýra.

Hlavnou úlohou prezidenta republiky v takejto vypätej atmosfére je upokojiť situáciu, robiť arbitra, mediátora a usilovať sa o dohodu. Andrej Kiska sa však jednoznačne postavil na stranu opozičných síl. Významná časť verejnosti už ho nevníma ako hlavu štátu, ale ako hlavu opozície. A tým sa stratil priestor pre neutrálnu pôdu, na ktorej by sa všetky zúčastnené strany konfliktu mohli stretnúť.

Optimálnym riešením súčasnej patovej situácie nie sú ani predčasné voľby, ani vláda zložená z opozície, ale ani pokračovanie Ficovho kabinetu.

Optimálnym riešením takejto patovej situácie nie sú ani predčasné voľby, ani vláda zložená z opozície, ani pokračovanie Ficovho kabinetu, ale úradnícka vláda zložená z nestraníckych odborníkov, ktorá by sa opierala o dôveru parlamentu. Vláda, ktorá by nepodliehala politickým stranám, ale pragmaticky by riešila nahromadené problémy, ktoré si táto spoločnosť tlačí pred sebou ako snehovú guľu už dvadsať rokov.

Táto krajina si potrebuje oddýchnuť, upokojiť sa a zjednotiť. Nebojme sa takého riešenia. Úradnícke vlády patria v Európe k tým najefektívnejším. Fischerov úradnícky kabinet bol najpopulárnejšou českou vládou v dejinách. Žiaľ, toto riešenie odmietajú všetky strany sporu, lebo dychtia po moci a prezident sa nevie dočkať na vládu v demisii, nad ktorou bude mať podľa ústavy úplnú kontrolu.

Mali by to byť preto samotní občania, ktorí odmietnu tieto nezodpovedné mocenské hry a budú naliehať na vytvorenie ideologicky neutrálnej úradníckej vlády, ktorá dovládne súčasné volebné obdobie. A najmä – nezabúdajme, že naším spoločným záujmom je vyšetrenie úkladnej dvojnásobnej vraždy, poznať vrahov, objednávateľov a motív. Inak nás čaká dlhé obdobie nestability a možno aj úpadku.

© Autorské práva vyhradené

167 debata chyba
Viac na túto tému: #vládna kríza 2018