Hrozba patu

Od dvojnásobnej vraždy vo Veľkej Mači akceleruje vývoj tak rýchlo, že pre mnohých nie je ľahké ho sledovať.

21.03.2018 12:00
debata (2)

Násilná smrť dvoch mladých ľudí zasiahla naše vedomie i podvedomie. Ak by to tak nebolo, žili by sme v bezcitnej spoločnosti. Pri veľkom tempe, turbulenciách a silných emóciách však akosi zabúdame na skúsenosti, ktoré ľudstvo s praktickou politikou a politickým myslením naakumulovalo. Mnohé javy, túžby, myšlienky a kroky, ktoré v súčasnosti považujeme za výnimočné, sme v istej podobe už zažili, iba sa sťahujú ako budhistické duše, časom, priestorom a politickými smermi.

Mladá Slovenská republika má to šťastie, že sa ocitla vo výraznej menšine sveta, ktorá sa teší pomerne slušnej priemernej životnej úrovni aj vďaka tomu, že rešpektuje (hoci nie vždy dostatočne) základné princípy demokratického štátu. To, čo našťastie pokladáme už za samozrejmé, v súčasnosti nie je a v minulosti samozrejmým nebolo.

V antickom Grécku, ktoré sa stalo kolískou mnohých dnešných hodnôt ctených nielen v Európe, žili vedľa seba štáty s rozličným politickým systémom a demokraciu odmietali mnohí myslitelia, ktorých si vážime pre iné veci. Sokrates, Platón a Aristoteles sa obávali výlučného rozhodovania na ľudových zhromaždeniach, iracionality a manipulácie rétorov. Trojica kritizovala najmä prvky priamej demokracie, ktorá svojho času kvitla pod Akropolou.

Po viac než dvoch tisícročiach vieme, že sa mýlili. Demokracia, ktorá najlepšie zohľadňuje názorovú pestrosť spoločnosti, na našom svetadiele našťastie vyhráva. Ide iba o to, aký jej model zvolíme. Moderný štát, ak chce ostať demokratickým, musí sa držať ústavy, rešpektovať relatívnu nezávislosť zložiek politickej moci, jasnú deľbu kompetencií, rovnováhu medzi priamymi akciami občana a reprezentujúcimi inštitúciami, slobodou a zodpovednosťou, ľudovosťou a profesionalitou, krátkodobými záujmami a ťahom na dlhodobú prosperitu. Inak sa môžu ľahko naštartovať procesy, na ktoré spomínaná trojica upozorňovala.

Pri súčasnom slovníku mnohých politikov, ktorí si pália mosty medzi sebou, bude tvorba povolebnej vlády nad ľudské sily.

Slovensko má výhodu oproti iným novým štátom. Jeho zrodeniu tiež predchádzali obrovské mítingy na bratislavskom Námestí SNP a inde, spev druhej časti československej hymny a romantická, niekedy vybičovaná a polarizovaná atmosféra. Ale vzniklo až po plánovaných parlamentných voľbách, ktoré najlepšie zobrazujú stav spoločnosti. Aj vďaka tomu napriek prirodzeným detským chorobám, ale aj zbytočným samodeštruktívnym krokom, jeho existenciu doma a v zahraničí zodpovedné miesta nespochybňujú.

Dnes sa už hovorí málo o tragickej smrti dvoch mladých ľudí, no veľa o moci. Podmienky na predčasné voľby určuje Ústava SR. K skráteniu volebného obdobia môže prispieť aj výrazná strata preferencií vládnucich síl. Smer, ktorý si zatváral oči pred realitou podobne ako pred štvrťstoročím Verejnosť proti násiliu, stráca dlhodobo, nie iba posledný mesiac. Jeho bývalí stúpenci však nevykročili k dvom kľúčovým opozičným silám. SaS a OĽaNO by boli na tom dnes omnoho lepšie, keby si boli dávno vytvorili serióznu tieňovú vládu a profesionálnejšie oponovali súčasnú moc.

Emócie sú súčasťou zdravého človeka, ale pri analýze ich treba dať stranou. Posledný prieskum potvrdil rast stúpencov kollárovcov, národniarov a kotlebovcov, a súčasne patovú situáciu, ak by sme dnes išli k urnám. ĽS NS má nulový koaličný potenciál, nežijeme v Rakúsku, v ktorom podobná a omnoho úspešnejšia strana získala ministerské posty. Bez ohľadu na to, kedy budú parlamentné voľby, radikálna pravica získala nádej na blokovanie povolebnej vlády. Pri súčasnom slovníku mnohých politikov, ktorí si pália mosty medzi sebou, bude jej tvorba nad ľudské sily.

Nielen v šachu sa niekedy stáva, že keď sa horlivo usilujeme o mat, ocitneme sa v pate.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka