Môže to byť aj na Slovensku

Britské mesto Salisbury, známe najmä vďaka krásnej historickej katedrále, je dnes známe aj kvôli tomu, čo sa tam stalo pred dvoma týždňami. Počas pokojnej nedele nervovoparalytickým plynom napadli otca s dcérou. Je to prvýkrát od konca druhej svetovej vojny, čo sa takáto látka použila v Európe.

22.03.2018 06:00
debata (33)

Sergej a Júlia Skripaľovci stále ležia v ohrození života v nemocnici. Policajt, ktorý sa im na mieste usiloval pomôcť, je takisto vo veľmi vážnom stave. Ďalších tridsaťpäť ľudí muselo vyhľadať lekársku pomoc jednoducho preto, lebo sa v danom čase nachádzali v blízkosti použitia tejto nebezpečnej látky.

To, čo sa stalo v nedeľu štvrtého marca, bolo drzým pokusom o zavraždenie civilných osôb na britskej pôde. Išlo o útok na každého, kto bol v tom čase náhodou v okolí, bez ohľadu na to, akú mal národnosť či štátnu príslušnosť. Ak sa to mohlo stať v Salisbury, tak je holým faktom, že podobný incident sa môže stať kdekoľvek inde.

Britskí odborníci identifikovali jed použitý proti Skripaľovcom ako ruskú vojenskú nervovoparalytickú látku, ktorú poznáme pod menom novičok. V dnešnej dobe je to iba Rusko, ktoré je známe ako štát sponzorujúci vraždy, ktoré sa ani netají motívom, prečo sa zacielilo práve na Sergeja Skripaľa a ktoré zároveň má aj skúsenosť s výrobou novička.

Britská vláda dala Kremľu po útoku príležitosť, aby vysvetlil, či mu táto otravná látka nechýba. Našu žiadosť však pohŕdavo odignorovali. Vláde preto neostala iná možnosť, ako usúdiť, že Rusko je zodpovedné za pokus o vraždu smrtiacim nervovým plynom, ktorého použitie zakazuje medzinárodný dohovor o chemických zbraniach.

Incident v Salisbury spadá do typického správania Kremľa a jeho bezprávneho počínania. Od roku 2014 Rusko anektovalo Krym, rozdúchalo konflikt na východnej Ukrajine, nabúralo sa do informačnej siete nemeckého Bundestagu a dánskej vlády a zasahovalo do konania viacerých volieb V Európe. V súvislosti s útokom v anglickom Salisbury sa Moskva snažila o odvrátenie pozornosti od týchto skutočností spustením dezinformačnej kampane. Dokonca aj tvrdením, že Slovensko je spolu s niekoľkými ďalšími štátmi zdrojom tohto nervového plynu.

Teraz išli útočníci až tak ďaleko, že použili zakázaný nervový plyn na európskej pôde. Je len šťastnou náhodou, že v nemocnici neskončilo viac osôb. Bolo im totiž zjavne jedno, koľko nevinných ľudí svojím činom ohrozia.

Veľká Británia zareagovala vyhostením dvadsiatich troch nedeklarovaných príslušníkov tajnej služby z ruského veľvyslanectva v Londýne. Celá medzinárodná komunita však potrebuje stáť pevne pri sebe a dodržiavať pravidlá, na ktorých stojí bezpečnosť každého štátu. V opačnom prípade bude Rusko pokračovať vo svojom nebezpečnom a deštruktívnom správaní.

Náš spor nie je sporom s ruským ľudom, ktorého kultúrne a literárne úspechy žiaria storočiami. Nikdy nezabudneme na statočnosť ruského národa v bojoch druhej svetovej vojny ani na naše spojenectvo proti nacizmu. No dnes máme povinnosť postaviť sa proti ambíciám Kremľa, ktorý chce rozdeľovať a oslabiť medzinárodnú komunitu.

Rusko je zodpovedné za pokus o vraždu nervovým plynom, ktorého použitie zakazuje dohovor o chemických zbraniach.

Aj keď je reakcia Británie rázna, je v súlade s našimi hodnotami liberálnej demokracie, ktorá verí v právny štát. V našej krajine žije mnoho Rusov. Dodržujú naše zákony a sú významným prínosom pre spoločnosť. A títo ľudia sú u nás naďalej vítaní. Ale vždy, keď Rusko poruší medzinárodné pravidlá, začína byť veľkou hrozbou.

Tento násilný čin sa stal v tichom, provinčnom meste Británie. Nabudúce to môže byť aj na Slovensku, hoci priamo vo vašom meste

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #Sergej Skripaľ