Maďarsko pred voľbami

Už o niekoľko dní, 8. apríla, sa v Maďarsku uskutočnia parlamentné voľby. Podľa posledných prieskumov môže v 200-členom parlamente získať Fidesz+KDNP (kresťanskí demokrati) 127 kresiel (48%), MSZP+Dialóg (ľavicovo-zelená strana) 26 (13%), Jobbik 22 (17%), Demokratická koalícia (DK) 16 (8%) a strana Politika môže byť iná (LMP) 9 (7%). Dáta dokazujú, že Jobbik je druhou najsilnejšou stranou, no socialisti (MSZP) s Dialógom by napriek tomu získali silnejšiu frakciu v parlamente vďaka očakávanému zisku mandátov v hlavnom meste na kandidátkach jednotlivcov.

04.04.2018 06:00
debata (1)

Ukazuje sa, že Fidesz+KDNP dvojtretinovú väčšinu (133 mandátov) zrejme nezíska, a voči dnešku by stratil štyri kreslá. Je pravdepodobné, že vďaka antimigračnej kampani a vyše dvom miliónom verných voličov Fidesz voľby pohodlne vyhrá. Prognózy hovoria, že k zamedzeniu ústavnej väčšiny stačí, aby časť opozičných voličov hlasovala v druhom kole stranícky nezávisle, pretože podľa odhadov kandidáti na individuálnych listinách MSZP+Dialóg môžu zvíťaziť v 18 volebných okrskoch a Jobbik iba v jednom. Na druhej strane voliči Fideszu by vyhrali v 87 okrskoch.

Stratégia opozičných strán v Maďarsku je rozporuplná. Ľavicové strany (MSZP a DK) v kampani mnoho taktizovali a nedokázali sa dohodnúť na vytvorení opozičnej koalície. Dnes iba dúfajú, že prekročia prah zvoliteľnosti a vytvoria samostatné frakcie v novom parlamente. Akoby sa o nič iné ani neusilovali. Otázkou je, či fiasko ľavičiarov zmení smerovanie týchto strán naozaj naľavo.

Koalícia Fidesz+KDNP suverénne vládne nad teritóriom svojich voličov. V kampani stavila na národnú hrdosť občanov a na ich odpor proti importu migrantov. Viktor Orbán sa vžil do úlohy ochrancu maďarstva a podarilo sa mu ľudí presvedčiť o tom, že vo vlasti operuje 2000 Sorosových žoldnierov s poslaním povaliť ploty na hraniciach a ohroziť práva na riadenie vlastného štátu.

Fidesz si je istý, že tento „volebný“ program je dostatočný na víťazstvo. Dnes je skôr realitou, že cieľ opozície, aby bol prinajmenšom odkázaný rokovať o zložení budúcej vlády aj s niektorou opozičnou stranou, sa nedosiahne. Sen o detronizácii Orbánovej vlády poznačenej aroganciou, všadeprítomnou korupciou, rodinkárstvom a kontaktmi na oligarchiu sa rozplynul, lebo Fidesz+KDNP v parlamente obsadí opäť viac ako 120 kresiel. Navyše, k volebnému víťazstvu jej pomôže aj takmer 400-tisíc zahraničných Maďarov oprávnených voliť, ktorí preferujú Fidesz. Ich hlasy majú váhu dvoch poslaneckých kresiel.

Teoreticky sa predpokladá, že i keď fideszáci ústavnú väčšinu nedosiahnu, môžu sa uchádzať o podporu niektorej pravicovej opozičnej strany a tak prijať aj ústavné zmeny. Zatiaľ však pravicové spektrum – vrátane Jobbiku – takú možnosť odmieta a unisono vyhlasuje, že jeho jediným cieľom je odstaviť od moci Orbána.

Jobbik sa dlhodobo prezentoval ako radikálna pravicová strana. Tá však „zľudovela“ a v uplynulom volebnom cykle si reputáciu v spoločnosti zlepšila. Pravicovú identitu si zachovala, čím sa jej podarilo odlákať viacerých sklamaných priaznivcov Fideszu. Dnes už verejná mienka Jobbik pokladá za stranu 21. storočia, kým ľavicové strany ako MSZP a DK odsúvajú ako prežitok do minulého storočia. Jobbik vo voľbách v roku 2022 dokonca môže nahradiť vyhorený Fidesz, zbavil sa totiž nálepky „fašisti“, „antisemiti“ a „nepriatelia Rómov“.

Horšia situácia vládne v spektre liberálno-ľavicových strán. Ohlasované úsilie vytvoriť koaličný blok LMP s hnutím Momentum zlyhalo, lebo sa nechceli vzdať samostatnej volebnej kampane. Momentum zrejme neprekročí prah zvoliteľnosti (má podporu 2¤%). Ani koalícia MSZP+Dialóg nevykazuje očakávaný synergický efekt. Prognostici tvrdia, že MSZP pre neschopnosť viesť konsenzuálnu politiku môže dokonca zostať bez vlastnej frakcie v novom parlamente. Ani DK nemá dobré vyhliadky, hoci je jej predseda, bývalý premiér Ferenc Gyurcsány, optimista.

Stranícka integrita nadovšetko a nijaké ústupky. Aj takýmto sloganom možno charakterizovať politickú atmosféru pred parlamentnými voľbami v Maďarsku.

Neprestajne sľubuje, že v prípade volebného víťazstva poženie Orbána na trestnú zodpovednosť za rozkrádanie národného majetku a korupčné narábanie s eurofondmi. Podpora DK však stagnuje a momentálne Gyurcsány iba dúfa, že po voľbách bude mať aspoň svoju frakciu v parlamente. Ľavicové a liberálne strany v Maďarsku vykazujú svojrázne rysy.

Kým na začiatku volebnej kampane deklarovali, že sú pre úspešnú výmenu súčasnej vlády pripravení odložiť stranícke záujmy, krátko pred voľbami sa ukazuje, že tú možnosť premeškali. Silná predvolebná koalícia pre osobné averzie vedúcich osobností ani nevznikla.

Ak by lídri týchto strán sledovali pôvodne stanovený zámer, potom v druhom kole volieb by kandidáti Jobbiku, LMP a Momentum mali odstúpiť a uprednostniť nominantov MSZP a DK. Pre tieto strany je však táto predstava očividnou politickou samovraždou. Každá z nich mieni osloviť vlastných voličov s víziou fungovať aspoň ako samostatná parlamentná frakcia, nezávisle od toho, či je, alebo nie je výmena vlády žiaduca.

Stranícka integrita nadovšetko a nijaké ústupky. Aj takýmto sloganom možno charakterizovať politickú atmosféru pred parlamentnými voľbami v Maďarsku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #parlamentné voľby