Podceňovaná predsedníčka

Horšie to už nebude. Tento názor prevažoval v hlavných nemeckých médiách po tom, čo si sociálni demokrati počas víkendu zvolili Andreu Nahlesovú za novú predsedníčku strany. Okrem toho, že Nahlesová dosiahla v povojnovej histórii sociálnych demokratov druhý najhorší výsledok a za vhodnú volebnú líderku ju nepovažuje ani tretina jej straníckych kolegov, v posledných mesiacoch v obľúbenosti voličov tradičná strana ešte aj výrazne poklesla. Za partnera v berlínskej čierno-červenej koalícii by za ňu momentálne hlasovalo iba 18 percent.

26.04.2018 12:00
debata (1)

Štyridsaťšesťročná Andrea Nahlesová je jedinečný fenomén. Napriek pomerne mladému veku je na nemeckej politickej scéne jednou z večných tvarí. Pritom sociálnu demokratku verejnosť takmer vždy vnímala ako rušivý prvok; buď preto, že ešte ako začiatočníčka dokázala etablovať stranícke štruktúry v úplne konzervatívnom okolí, alebo preto, že zo svojich pozícií rozdrvila viacerých sociálno-demokratických lídrov.

Nahlesovej nedávnou obeťou sa stal bývalý minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel. V posledných mesiacoch kolovalo v Nemecku dokonca satirické video, v ktorom sa Nahlesová paroduje pre svoje vraj priveľmi hrubé spôsoby ako „Schrei-Pöbel-Disfunktion (porucha kričania na plné hrdlo), kurz (skrátene): SPD".

Bez tejto panej by však dnes Nemecko pravdepodobne nemalo funkčnú vládu. Veď Nahlesová v poslednej chvíli dokázala sociálnych demokratov presvedčiť, aby ďalšej veľkej koalícii dali zelenú. Okrem toho, bývalá ministerka práce a sociálnych vecí bola nielen zo strany ľavicových odborníkov považovaná v posledných rokoch za jednu z garantiek nemeckého hospodárskeho rastu. Veď vedela skombinovať flexibilné pracovno-právne zákonodarstvo s vysokou mierou sociálnej istoty. Počet sociálne poistených pracovných pomerov dosiahol vyše 42 miliónov, čo v povojnovom Nemecku predstavuje rekord.

Štyridsaťšesťročná Andrea Nahlesová je jedinečný fenomén. Napriek pomerne mladému veku je na nemeckej politickej scéne jednou z večných tvarí.

Novozvolená predsedníčka sociálnych demokratov určite nie je obľúbená. Ale na rozdiel od svojich predchodcov Martina Schulza a Sigmara Gabriela má jasný profil. Nemeckí sociálni demokrati v priebehu posledných dvoch desaťročí neprestajne strácali podporu bývalých voličov. Sami úpadok kedysi silnej strany zdôvodňovali priveľmi rigidnými sociálnymi reformami bývalého kancelára Gerharda Schrödera na začiatku milénia.

V rámci ankiet voliči však bežne hovorili o tom, že sociálni demokrati sa, žiaľ, zmenili na stranu bez viditeľného sklonu k slabým členom spoločnosti. Preto sa radšej stali voličmi Ľavicovej strany, ktorá je v bývalej NDR nástupníčkou komunistov. Okrem toho mnohí občania považujú konzervatívcov kancelárky Angely Merkelovej za oveľa ľavicovejších, ako sú dnešní sociálni demokrati, alebo dávajú prednosť pravicovým populistom, vraj pre zaostrený profil.

Za takýchto predpokladov môže byť práve Nahlesovej zrejmá neobľúbenosť výborným impulzom pre potrebný zásadný obrat. Veď sociálni demokrati potrebujú na čele strany osobnosť, ktorá vie čeliť istej nevraživosti, a tým aj tomu, pre čo museli odstúpiť mnohí márniví muži: napríklad Gerhard Schröder alebo minuloročný volebný líder Martin Schulz.

V tom vidíme jasné paralely k dnešnej kancelárke Angele Merkelovej. Tá práve veľmi profitovala z toho, že keď pred necelými dvadsiatimi rokmi počas hlbokej krízy, ktorú spôsobil „večný kancelár" Helmut Kohl, prevzala vedenie nemeckých konzervatívcov, verejnosť ju považovala za čudnú, za rušivý prvok na politickej scéne.

Z toho plynie ponaučenie, že na odpísanie sociálnych demokratov ako celku je príliš skoro. Otázka znie, či teraz podceňovaná Nahlesová dokáže „zanôtiť“ tak, že túto promovanú germanistku širšia verejnosť uzná za schopnú rozhodovať. A to perspektívnym a medzinárodne uznávaným spôsobom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #SPD #Andrea Nahlesová