ČSSD krváca pre Babiša

Nová česká vláda je stále v nedohľadne. Návrat sociálnej demokracie za rokovací stôl s ANO síce dáva nádej na zrod vlády na normálnom stredo-ľavom pôdoryse, všetko však komplikuje osoba Andreja Babiša a jeho trestné stíhanie. Dokonca tak veľmi, že ČSSD prechádza vnútornými otrasmi.

28.04.2018 12:00
debata (7)

Vyjednávači za obe strany sa podivuhodne rýchlo dohodli na vládnom programe. Urovnali sa tiež nezhody, týkajúce sa počtu a kvality ministerstiev pre ČSSD. Tešiť sa tak môže na päť kresiel, vrátane vytúženého vnútra, pre ktoré pred tromi týždňami prvé kolo rozhovorov skrachovalo.

Pretože členská základňa sociálnej demokracie ťažko nesie účasť trestne stíhaného jedinca vo vláde, hľadajú jej emisári cestu, aby sa vlk nažral a koza zostala celá. Navrhli napríklad, aby sa funkcie v kabinete vzdala osoba, ktorá bude prvostupňovo odsúdená. Babiš odmietavo kýva hlavou. Podľa neho je jeho kauza „účelovka“, v ktorej idú policajti, žalobcovia a zrejme aj sudcovia, preto sa nepohne ani o piaď.

Ďalšie podmienky ČSSD sa týkajú vzťahu oboch koaličných strán. Počíta sa s tým, že sa vláda bude môcť v parlamente oprieť – najmä po splnení personálnych požiadaviek ohľadom obsadenia štátnej správy, štátnych podnikov, fondov a podobne – o komunistov. Ostatné strany chcú sociálni demokrati od ANO odháňať.

Hlavný problém spočíva v Okamurovej SPD. Všeobecne sa predpokladá, že Babiš po získaní dôvery bude mať sklon ku koaličnej nevere práve s ňou. Preto ČSSD chce, aby sa ANO zaviazalo, že vláda podá demisiu, ak z nej sociálni demokrati odídu. A trvá tiež na odvolaní reprezentantov SPD z parlamentných postov (podpredsedu snemovne, predsedov výborov a komisií). Trochu naivne dúfa, že keď sa povolebná väzba medzi ANO a SPD pretrhne, už sa neobnoví.

Lenže ANO, SPD a KSČM sú subjekty, ktoré sa definujú ako protestné a antisystémové. Ich spoločný menovateľ je silný. Navyše sa ČSSD môže vypomstiť popieranie princípu pomerného zastúpenia na parlamentných postoch, ktorý kedysi sama presadzovala. Voliči by mohli získať dojem, že jej nejde o nič iné, len o teplé miestečka.

Ak skončí ruka v rukáve, čaká ČSSD interné referendum. Aby predseda Jan Hamáček kolegov presvedčil, že má zmysel si s ANO podať ruku, bude musieť ukázať, že niečo vyrokoval a nedal svoju kožu lacno. Keď už má dôjsť k porušeniu ich predvolebného sľubu, že do vlády s trestne stíhaným politikom nevlezú, a Babiš bude pokračovať ako premiér, musia sociálni demokrati prinajmenšom vedieť, že jeho stíhanie nebude vrhať tieň na celú vládu.

O tom, že dosiahnuť tento cieľ je rovnako pravdepodobné, ako vynájsť elixír mladosti, pochybujú najmä senátori zvolení za ČSSD. Je ich dvadsaťštyri a predstavujú teraz najpočetnejšie zastupiteľské teleso v drese sociálnej demokracie. Ich postoj neovplyvňuje len skúsenosť s Babišom, ale aj fakt, že na jeseň sa bude voliť tretina Senátu. Byť v tom čase v koalícii s ÁNO je veľmi riskantné.

Aby predseda Hamáček kolegov presvedčil, že má zmysel si s ANO podať ruku, bude musieť ukázať, že niečo vyrokoval a nedal svoju kožu lacno.

Došlo však ku skratu. Namiesto toho, aby stranícke vedenie vzalo námietky senátorov do úvahy, začalo ich obviňovať, že nie sú lojálni a stranu rozvracajú. Nervy pracujú ostošesť. Žiaľ v neprospech sociálnych demokratov. Kým Babiš vie, ako rebelské hlasy v ANO elegantne zakryť, v ČSSD bývajú prestrelky hlasné a osobná nevraživosť intenzívna.

Tentoraz však nezhody prepukajú v nevhodnom čase. Strana je v zlej kondícii a bude mať čo robiť, aby v októbri obstála v komunálnych voľbách. Na ne by sa mala sústrediť predovšetkým. Namiesto toho vnútorne krváca pre partnera, ktorý nie je dvakrát dôveryhodný a neustále do nej zabŕda. Ak sociálni demokrati koalíciu s ANO skutočne uzavrú, môže to byť pre nich ešte horšie.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba