Upadajúca prestíž V 4

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo svojom nedávnom vystúpení v Európskom parlamente uviedol, že na prvom mieste priorít Európskej únie má byť solidarita medzi členskými štátmi. Zároveň však dodal, že ak sa túto prioritu nepodarí presadiť, môže to viesť aj k občianskym vojnám v Európe.

05.05.2018 09:00
debata (14)

V tejto súvislosti bruselský think-tank Europeum konštatuje, že ešte nikdy doteraz nemala Visegrádska štvorka (V4) takú zlú medzinárodnú povesť ako práve teraz. Medzi bruselskými pozorovateľmi prevláda názor, že po parlamentných voľbách v Maďarsku a po páde vlády expremiéra Roberta Fica na Slovensku únia pravdepodobne stratila aj svojich najvernejších podporovateľov.

Kabinet maďarského premiéra Viktora Orbána neprestajne kritizuje úniu, vzťahy poľskej vlády s Bruselom sa výrazne zhoršili, v oficiálnej politike Česka už roky chýba proeurópska politika. Slovensko bolo na tomto poli v minulosti pozitívnou výnimkou, no po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice aj ono prestalo byť bezproblémovým členským štátom EÚ.

Renomé našej krajiny iste nezvýši ani obrovská medzinárodná blamáž bezpečnostných zložiek SR s pravdepodobným zneužitím vládneho špeciálu pri únose vietnamského občana z Nemecka.

Lepšie to nevyzerá ani s plnením členských povinností krajín V4 v NATO, teda v oblasti medzinárodnej bezpečnosti. Bývalý štátny tajomník amerického ministerstva zahraničných vecí Thomas Melia v rozhovore pre maďarský odborársky denník Népszava minulý týždeň uviedol, že „pre vzťahy k Putinovi sa Maďarsko stalo slabým článkom NATO“.

Bruselu už dochádza trpezlivosť s tým, že miliardy z eurofondov prúdia v Maďarsku na kontá oligarchov blízkych premiérovi V. Orbánovi.

Je preto nanajvýš otázne, dokedy budú spojenci v NATO ochotní zdieľať spoločne s Maďarskom dôverné bezpečnostné informácie. O medzinárodnej povesti Maďarska dodal, že „Maďarsko sa stáva vydedencom vo všetkých tých kluboch, do ktorých onoho času bolo preň dôležité vstúpiť. Nielen v NATO, ale aj v EÚ sa zhoršujú pozície Maďarska", podčiarkol. Sarkasticky dodal, že je zvedavý, s kým zo svojich dnešných spojencov sa orbánovské Maďarsko dostane do konfliktu v budúcnosti.

Vedenie Demokratickej koalície (DK) expremiéra Ferenca Gyurcsánya oznámilo, že sa v mene celej politickej opozície v Maďarsku obráti na Najvyšší súd s podnetom na zopakovanie parlamentných volieb, tentoraz však pod kontrolou orgánov EÚ, aby sa objektívne vyšetrili viaceré podozrenia pri sčítaní hlasov voličov.

Ako to uviedol s odvolaním sa na nedávne berlínske vystúpenie eurokomisára Günthera Oettingera bruselský think-tank BruxInfo, Bruselu už dochádza trpezlivosť s tým, že miliardy z eurofondov prúdia v Maďarsku na kontá oligarchov blízkych premiérovi V. Orbánovi. Únia v snahe zaručiť nezávislosť súdov preto bude požadovať, aby sa dodržiavanie kritérií právneho štátu stalo neoddiskutovateľnou podmienkou čerpania kohéznych fondov, ako aj fondu pomoci poľnohospodárstvu.

Po skončení nedávneho summitu ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó poskytol rozhovor, v ktorom uviedol, že ukrajinská vláda údajne hrubo porušuje ľudské práva tamojšej maďarskej menšiny. Najnovším kameňom úrazu sa stal návrh ukrajinského prezidenta, aby sa občanom s dvojakým štátnym občianstvom odobralo ukrajinské občianstvo.

Naznačil tým skutočnosť, že sa určitý počet ukrajinských občanov s maďarským občianstvom zapojil do parlamentných volieb v Maďarsku. Minister Szijjártó pohrozil, že kým sa znova neumožní príslušníkom maďarskej menšiny na Ukrajine štúdium vo svojom materinskom jazyku, Maďarsko bude naďalej vetovať prístupové rokovania medzi NATO a Ukrajinou. Nevyberavé útoky šéfa maďarskej diplomacie sú v rozpore s medzinárodným diplomatickým kódexom, ignorujú aj zaužívané protokolárne pravidlá.

Szijjártó na záver rozhovoru dodal, že ho nezaujímajú kritické poznámky kolegov, ktoré odzneli na summite NATO o tom, že svoje útoky na Ukrajinu Maďarsko realizuje na príkaz Ruska. Pokračoval vyjadrením svojej nespokojnosti s prístupom delegátov spojeneckých krajín so slovami, že „sa obrátili chrbtom k právam a požiadavkám 150-tisícovej maďarskej menšiny na Ukrajine“.

Takýmto spôsobom sa však Maďarsko samo pripravuje o dôveryhodnosť.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #V4 #solidarita #vražda novinára Jána Kuciaka