Levi v Levom meste

Donalda Trumpa mnohé kruhy bez okolkov považujú za „trumpetu“. Nevycválaný, mentálne nezrelý obmedzenec nehľadiaci naľavo, napravo, no vie sa zapáčiť ľudu. Keď twittuje, čo mu slina na jazyk prinesie, keď nevyspytateľne realizuje izolacionistický program „Amerika v prvom rade“.

15.06.2018 15:00
debata (1)

Americký prezident je impulzívny a svojhlavý, takže prirába vrásky na čele hocikomu z medzinárodného spoločenstva. Susedom na severe (v Kanade), na juhu (v Mexiku), na východe (v Európskej únii) či na západe (v Japonsku), ale aj ďalším. Mnohí spojenci USA už z politiky globálneho hráča strácajú nervy, a tak Trumpa neskrývane karhajú. Nemecká kancelárka Angela Merkelová si ho na summite prezerá ako rozľútostená kantorka drzého žiačika, ktorý nechce byť za každú cenu zaradený do stereotypov.

V dôsledku aktu zblíženia principiálnych nepriateľov môže nastať vytúžený mier medzi Kóreami a zrušením obchodného embarga by sa zmenšilo napätie na polostrove.

Voličom sľúbil, že jednostranne zruší jadrovú, teda fakticky mierovú zmluvu s Teheránom, a tak ju anuloval. Bez ohľadu na dôsledky pre transatlantické vzťahy alebo vzťahy s Blízkym východom. Posilnil tak iránskych radikálov so záluskom na jadrové zbrane a skomplikoval obchodné výmeny spriaznených krajín. Zrejme s tým nemá problém. Na rokovaní G7 otvorene vyhlásil, že si svojich partnerov neváži a radšej sa po americky (s horlivým trúbením) vytratil, aby nemusel hovoriť o ekologických reštrikciách v priemysle.

Je neotesaný, „nepobozkaný“ diplomatickými finesami a to z neho robí neriadenú strelu. Severnú Kóreu najprv strašil strelami riadenými, aby sa vzápätí s diktátorom Kim Čong-unom srdečne potľapkal po pleciach. Za výdatnej pomoci Soulu tým v militarizovanom Singapure (v preklade Levie mesto) bojoval za denuklearizáci­u sveta.

Miliardárova nastrelená levia hriva v Levom meste zažiarila. Stretnutie dvoch výstredných štátnikov prelomilo dlhé desaťročia vzájomnej nevraživosti medzi Spojenými štátmi a KĽDR. Pod prívalom pochvál zanikajú predchádzajúce nadávky či vyhrážky smrťou medzi vodcami, z ktorých jeden je dôvodne podozrivý z použitia chemickej zbrane. Ale dodajme k úvahe, mediálne reflexie malajzijského atentátu porovnanie s masívnym informačným pokrytím „novičoku“ neznesú. Najskôr preto, lebo dokonaná vražda akosi zostala v rodine, zatiaľ čo celkovo tri údajné obete oveľa jedovatejšej látky sú zrejme zdravé ako ryby.

Vražedný útok na Kimovho nevlastného súrodenca alebo iné početné chybičky krásy KĽDR boli náhle zmazané ako školské tabule špongiou. Začína sa nová lekcia. Nie je dôvod, aby uctievaný výhonok brutálnej orientálnej despocie Kim III. nezískal širšiu legitimizáciu ako ovečka vracajúca sa do húfu. Má to značné opodstatnenie. Siahodlhé potriasanie rukami v strategickom Singapure, v nedemokratickom mestskom štáte vedľa Malajzie, je historický moment. Akt zblíženia principiálnych nepriateľov. V jeho dôsledku môže nastať vytúžený mier medzi Kóreami a zrušením obchodného embarga by sa zmenšilo napätie na polostrove, prípadne v širšom regióne. Ktovie?

Pchjongjang sa zvoľna, veľmi pozvoľna reformuje roky. Mienkotvorné médiá Západu o tom nezvykli hovoriť, je to však dôležitý aspekt na porozumenie veci. Severokórejčania začínajú súkromne podnikať (najmä v službách) a možnosť stabilizovať neslobodnú štátnosť podľa čínskeho vzoru je lákavá. To za niekoľko názorových premetov stojí.

V preľudnenom Singapure, kam sa chodievajú ekonomicky školiť perspektívne kádre KĽDR, sa uskutočnilo nemysliteľné. Zaujímavé bude preto aj pokračovanie nádejného procesu, vďaka ktorému sa najmladší z rodu Kimov pravdepodobne bližšie oboznámi s americkou kultúrou, ktorú obdivuje. Reálne dôsledky sú však zatiaľ vo hviezdach. S výnimkou uplatnenia takzvaného líbyjského scenára – rezignácia na nukleárny arzenál. Kaddáfího osud totiž varuje. Veď ho stál trón i život.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Kim Čong-un #Donald Trump #summit G7 #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una