Nevypočítateľné Nemecko

Čierno-červená koalícia v Berlíne bude zrejme napriek zostrenému sporu o ďalšom zaobchádzaní s utečencami pokračovať.

19.06.2018 10:00
debata (8)

Nemecko sa však od vlaňajších volieb do Spolkového snemu stalo nevypočítateľným hráčom na celoštátnej i medzinárodnej úrovni. To je hlavný výsledok dlhodobých hádok medzi kancelárkou Angelou Merkelovou a jej ministrom vnútra Horstom Seehoferom o vyhosťovaní migrantov z krajiny. Tie nedávno vyvrcholili tým, že sa Seehofer dohodol s predsedami vlád Rakúska a Talianska na spoločnom postupe v utečeneckej politike bez toho, aby o tom vopred informoval kancelárku.

Merkelová, ktorá je zároveň predsedníčkou konzervatívnej strany (CDU), a Seehofer, líder bavorských konzervatívcov (CSU), sa poznajú už roky. Zväčša vedeli konštruktívne spolupracovať až do roku 2015, keď prepukla utečenecká kríza. Vtedy to bolo z radov všetkých 16 spolkových krajín práve Bavorsko, ktoré najviac pociťovalo výzvy spojené s neprestajným prílevom cudzincov.

Seehofer dôrazne upozorňoval na množstvo problémov v oblasti vnútornej bezpečnosti, ktoré sa však dodnes nevyriešili. Predovšetkým trval na prísnych osobných prehliadkach na hraniciach. Naproti tomu Merkelová argumentovala humanizmom, na základe ktorého Nemecko vraj nesie zodpovednosť za prisťahovalcov. Obaja majú svojím spôsobom pravdu, no dosiaľ nedokázali doladiť koncepcie. Vyštudovaný úradník Seehofer vyžadoval dodržiavanie európskych dohôd, Merkelová zase mala stále pred očami dobu nacizmu, lebo sa často odvolávala na historickú zodpovednosť Nemcov.

Súčasný spor v koalícii treba vnímať na pozadí bavorských volieb, ktoré sa uskutočnia 14. októbra. Podľa prieskumov verejnej mienky môže nastať senzácia v tom zmysle, že konzervatívci stratia večnú povojnovú absolútnu väčšinu v krajinskom parlamente. To súvisí s ustavičným posilňovaním pravicovo-populistickej Alternatívy pre Nemecko (AfD), ktorá momentálne disponuje vyše 13 percentami voličov. Na rozdiel od 24 percent, ktoré získala v Sasku-Anhaltsku, je to pomerne málo, ale stačí na to, aby sa Seehofer ocitol vo vážnych ťažkostiach. Veď hrozí, že CSU sa stane prvou stranou, ktorá bude musieť ísť do koalície s populistami pre absenciu dôveryhodných alternatív.

Bol by to varovný signál nielen pre celé Nemecko, lebo Bavorsko sa zatiaľ považovalo za najstabilnejšiu spolkovú krajinu. Nástup reprezentantov AfD do vlády by znamenal koniec tradičných politických štruktúr. Seehofer však robí všetko pre to, aby takáto zmena nastala. Veď v posledných rokoch sa nájde dosť príkladov toho, že sa mnohí voliči rozhodli pre extrémistov, keď mali na výber viacerých kandidátov, ktorí uprednostňovali silné reči. Neprehľadné problémy starého kontinentu sa dajú riešiť iba na základe porozumenia medzi starými a novými elitami. Už sa dávno v Nemecku aj inde v Európe hovorí o skorom konci Angely Merkelovej na poste kancelárky. Napriek tomu sa práve mladí kolegovia z členských štátov EÚ spoliehajú na jej dlhoročné skúsenosti.

Práve preto je hra Horsta Seehofera o udržanie si regionálnej moci nezodpovedná. Má množstvo rozumných argumentov, teda mohol by hľadať podporu pre svoje postoje vecným spôsobom. Ustavičnými útokmi na kancelárku len prispieva k tomu, že sa Nemci, ktorí dokázali obnoviť veľkú koalíciu až po komplikovaných rokovaniach, pre zbytočnú vnútornú nevyrovnanosť postupne rozídu s európskymi partnermi pri posudzovaní zásadných politických otázok.<pe> CITAT: Podľa prieskumov verejnej mienky môže nastať senzácia v tom, že konzervatívci stratia v Bavorsku večnú povojnovú absolútnu väčšinu. To súvisí s neustálym posilňovaním pravicovo-populistickej Alternatívy pre Nemecko.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #CDU #Angela Merkelová #migranti