Dôvera asi bude, stabilita nie

Pripomínalo to čakanie na dážď v období sucha. Andrej Babiš síce štiepi českú spoločnosť aj politickú reprezentáciu, no štát sa bez plnohodnotnej vlády s dôverou nezaobíde. Už len kvôli zahraničnému renomé a domácej úlohe prijímať zákony. A to už prešlo osem mesiacov od volieb.

27.06.2018 20:00
debata

Druhý Babišov kabinet bol včera síce iba vymenovaný, no vzhľadom na to, že koalícii ANO s ČSSD sľúbili podporu v Poslaneckej snemovni aj komunisti, dôveru v prvej polovici júla zrejme získa.

Pod koaličnou zmluvou sa už skvejú podpisy poslancov sociálnej demokracie, aj tých, čo vo vnútrostraníckom referende presadzovali opozičnú rolu. ČSSD chápe účasť vo vláde ako druhú šancu upútať pozornosť na svoje exekutívne výkony. Po boku Babiša to však bude náročné. Predseda ANO zatienil sociálnych demokratov v minulej koaličnej vláde, kde mali premiéra a najviac ministrov. Prečo by mal byť teraz menej úspešný? Lenže prezident Miloš Zeman postrašil ČSSD, že „suchá je skyva opozície“. V tej je ďalších sedem strán. ANO navyše vykráda program ČSSD a odoberá jej tým voliča. Proti takému súperovi by sa vymedzovalo ťažko.

Po boku Babiša to bude pre ČSSD náročné. Predseda ANO zatienil sociálnych demokratov v minulej koaličnej vláde, kde mali premiéra a najviac ministrov. Prečo by mal byť teraz menej úspešný?

Na druhej strane, aj ľavicovosť ANO má svoje medze. Viacero Babišových poslancov sa napríklad odmieta vrátiť k uhrádzaniu prvých troch dní nemocenskej, na čom trvá ČSSD. Tiež nie je jasné, či sa pohne s finančnou pomocou štátu deťom, za ktoré otec (resp. matka) po rozvode neplatia alimenty. Konflikt sa črtá aj pri dôchodkovej reforme. Babiš na nej trvá, nastupujúci minister práce a sociálnych vecí Petr Krčál (ČSSD) ju odmieta. Trecích plôch bude skrátka veľa.

Prvým krokom je, že sa noví ministri zabývajú vo svojich úradoch. Tí z ANO vynikajú najmä lojalitou k Babišovi. Napríklad Lubomír Metnar, ktorý presadne z vnútra na obranu, je na rozdiel od svojej predchodkyne Karly Šlechtovej takmer neviditeľný. Taťána Malá, absolventka Paneurópskej vysokej školy v Bratislave, ktorá povedie rezort spravodlivosti, sa preslávila vášnivou obhajobou Babiša v kauze Bocianie hniezdo. Okrem iného hovorila o tom, že trestné stíhanie by mohlo premiéra počkať do konca volebného obdobia.

Sociálnej demokracii pripadlo päť kresiel. Na ne napospol zasadli zástupcovia regiónov, ktoré predseda Jan Hamáček potreboval presvedčiť, aby podporili zrod koalície. Ide o ľudí, ktorí zvereným oblastiam rozumejú. Len sa nevie, akí zdatní budú pri komunikácii.

Napriek tomu poverovacie dekréty od prezidenta dostali iba štyria z nich. Miroslav Poche, ktorý bol navrhnutý na ministra zahraničia, pozvánku na Hrad nedostal. Zeman sa s ním rozchádza názorovo a vyčíta mu angažmán v korupciou prelezenej pražskej komunálnej politike. Zrejme mu maléry Pocheho prekážajú viac ako tie Babišove.

Dočasne rezort zahraničia spolu s vnútrom povedie Hamáček. Pravdepodobnejší je potom ústup ČSSD ako Zemana. Prezident sa zjavne bude do vládnutia montovať stále intenzívnejšie. Babiš je mu oddaný. Preto tiež toleruje jeho porušenie ústavy nevymenovaním navrhnutého ministra a odmieta vyvolať kompetenčný spor s prezidentom pred Ústavným súdom.

Úkolovať vládu sa chystajú aj jej tichí spoločníci – komunisti. Kádrujú ministrov, chcú dosadiť svojich ľudí do orgánov štátnych firiem a majú i programové požiadavky. Keď nie je podľa nich (čo je aktuálny stav), vyhrážajú sa vypovedaním poslušnosti. A opakovať sa to určite bude aj v ďalších mesiacoch.

Riadiť krajinu prostredníctvom menšinovej vlády je náročné. Zvlášť keď sa vytvorí z dvoch strán. Keď k tomu pripočítame licitujúcich komunistov a tvrdohlavého prezidenta, sotva možno čakať, že Babišova zostava vydrží celé volebné obdobie. Hrozba predčasných volieb visí nad Českom ďalej.

Po boku Babiša to bude pre ČSSD náročné. Predseda ANO zatienil sociálnych demokratov v minulej koaličnej vláde, kde mali premiéra a najviac ministrov. Prečo by mal byť teraz menej úspešný?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #česká vláda #Andrej Babiš #Miloš Zeman #ČSSD #ANO