Marxizmus opäť obchádza Európu

Predseda zahraničného výboru maďarského parlamentu Zsolt Németh sa nedávno vyjadril, že „marxizmus opäť obchádza Európu, tentoraz však v liberálnom rúchu“. Narážal tým okrem iného na liberálny prístup k migrantom. Maďarská vláda si prijatím balíčka zákonov Stop Soros, ktorým kriminalizuje poskytovania humanitárnej pomoci, vystavila vlastné vysvedčenie. Nemôže sa preto čudovať, že v zahraničí sa na vládny Fidesz spustila vlna kritiky.

29.06.2018 14:00
debata (197)

Predseda zahraničného výboru maďarského parlamentu Zsolt Németh sa nedávno vyjadril, že „marxizmus opäť obchádza Európu, tentoraz však v liberálnom rúchu“. Narážal tým okrem iného na liberálny prístup k migrantom. Maďarská vláda si prijatím balíčka zákonov Stop Soros, ktorým kriminalizuje poskytovania humanitárnej pomoci, vystavila vlastné vysvedčenie. Nemôže sa preto čudovať, že v zahraničí sa na vládny Fidesz spustila vlna kritiky.

Otázky postupu vlády Viktora Orbána sa dotýka aj iniciatíva mimovládnej organizácie Human Rigths Watch Germany (HRW), ktorej predseda Wenzel Michalski vyzýva vládne kresťanskodemo­kratické strany v Nemecku CDU a CSU, aby sa zastali demokratických hodnôt EÚ a odsúdili politiku porušovania základných ľudských práv vládnou stranou Fidesz. HRW ďalej požaduje, aby kresťanskí demokrati pristúpili k vylúčeniu Fideszu z klubu Európskej ľudovej strany v Európskom parlamente. Michalski zdôrazňuje, že ak Fidesz bude naďalej poškodzovať demokraciu v Európe a nedodržiavať základné ľudské práva, tak nesmie zostať členom európskych ľudovcov. Výzva uvádza množstvo príkladov pre svoje tvrdenia, napr. že Fidesz vo svojej politike zneužíva populistické, xenofobické kampane (organizované za štátne peniaze), prenasleduje žurnalistov a mimovládne organizácie.

Je známe, že premiér Orbán sa vo svojich vystúpeniach často odvoláva na kresťanské hodnoty. Tie sú však nezlučiteľné s jeho aktuálnou politikou kriminalizácie humanitárnej pomoci.

Pápež František považuje súčasnú situáciu v oblasti migrácie za nebezpečnú a označil ju za „ústredný a rastúci problém súčasného sveta“. Odmietol akékoľvek kolektívne formy vyháňania týchto osôb. Vo svojom vyhlásení pri príležitosti Svetového dňa migrantov a utečencov okrem iného zdôraznil, že „rešpektovanie ľudskej dôstojnosti nás zaväzuje pripisovať prednosť bezpečnosti jednotlivca pred bezpečnosťou štátu“.

Hádam bude mať Zsolt Németh napokon kus pravdy vo svojom tvrdení, že „marxizmus opäť obchádza Európu“. Antihumánna politika jeho vlády voči utečencom a migrantom môže časom prispieť aj k oživeniu záujmu ľudí o marxizmus.

© Autorské práva vyhradené

197 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Fidesz #utečenci #Európska ľudová strana #migranti