Osýpky sa vracajú

Na východe Slovenska zúria osýpky. Najviac sú postihnuté sociálne slabšie skupiny obyvateľstva, inak povedané: chudobní Rómovia. Ich hygienický štandard spĺňa normy platné možno v púštnej Afrike. S tým rozdielom, že do púšte až tak veľa ľudí nechodí, a preto nehrozí väčšie riziko dovozu a prenosu takých ochorení. Tie sa prirodzene v danej populácii nevyskytujú, lebo ľudia, hoci žijú v biede, sú na ne akosi imúnni.

18.07.2018 09:00
debata (3)

O to sme sa usilovali na našom malom Slovensku. Teda aby sa zaistila tzv. kolektívna odolnosť, ktorá sa dá dosiahnuť len vtedy, ak sa zaočkovanosť populácie na dané ochorenie prehupne cez 95-percentnú hranicu. Osýpky na dolnom Zemplíne sú exemplárnym dôkazom toho, čo sa môže udiať, ak sa od týchto princípov pre rozličné dôvody upustí.

Celá epidémia vraj vznikla tak, že traja Slováci sa vrátili zo zahraničia, kde sa pravdepodobne nakazili. Zjavne neboli očkovaní ani u nás, ani vo Veľkej Británii počas ich pobytu. V Spojenom kráľovstve sa očkuje MMR vakcínou. Ide o zmes proti osýpkam, ružienke a mumpsu odporúčanú pre všetkých podľa dohodnutého rozpisu navrhnutého odborníkmi a schváleného Národnou nemocničnou správou.

Nikto tam nemôže nikoho donútiť k tomu, aby sa nechal očkovať proti čomukoľvek, lenže prístup Británie a iných krajín Európskej únie k vakcinácii sa prejavuje nielen v tom, že sú vypracované podrobné návody, kedy a koho treba zaočkovať, ale aj v tom, že tieto štáty hradia kompletne očkovanie zo špeciálnych fondov, ktoré sú na to určené. Praktický lekár toto očkovanie svojim pacientom vysvetľuje a organizuje všetko potrebné. Jeho výsledky sú predmetom starostlivého sledovania.

V tabuľke štátov EÚ nenájdeme ani jeden členský štát, kde by nebolo odporúčané a hradené očkovanie MMR vakcínou, na Malte je dokonca povinné pre všetky dievčatá do 14 rokov. Aktivisti proti očkovaniu na Slovensku argumentujú tým, že povinné je najmä v krajinách s komunistickou minulosťou, kde až tak veľmi na slobodnom rozhodovaní človeka nezáležalo. Je pravda, že tieto štáty majú tendenciu ponechať povinné očkovania z predchádzajúceho režimu, lenže vo svetle súčasných poznatkov vedy ide skôr o pozitívny pozostatok „komunizmu".

Skutočne slobodne sa človek môže rozhodovať vtedy, ak má dostatok relevantných a overených informácií. Žijeme v období rozmachu alternatívnej medicíny, niektoré staré pravdy z tej klasickej sú podrobované kritike, často však neprávom. Štúdie, ktorými disponujú odporcovia vakcinácie, sú mnohé na hranici domnienok a neoverených hypotéz. Naproti tomu moderná klasická medicína môže poskytnúť množstvo dôkazov o tom, ako chrániť človeka proti detskej obrne, záškrtu, čiernemu kašľu, tetanu alebo tuberkulóze. Nekritické zdôrazňovanie slobodného rozhodovania je mylnou interpretáciou demokracie, lebo sa dehonestuje význam odbornosti, ktorá je v medicíne rozhodujúca.

Byť dokonale slobodný by nemalo znamenať aj zbytočne zomrieť, skôr naopak. Tak ako Svedkovia Jehovovi odmietajú transfúzie krvi, lebo sa to prieči ich náboženskej dogme, tak rovnakým nezmyslom by bolo odmietanie očkovania proti infekčným chorobám. Nemá to nič spoločné s politikou, náboženstvom, nacionalizmom alebo s inými princípmi rozdeľujúcimi ľudské spoločenstvo. Keď cestujú ľudia, tak cestujú aj choroby, bez víz a bez pasu.

Situácia na východe našej republiky je obrazom toho, že začíname žať úrodu informačných zmätkov a kontrakampaní zameraných na klasickú, osvedčenú medicínu. Návrat osýpok môže byť len začiatkom zrútenia princípu prevencie mnohých nebezpečných ochorení, kde vakcinácia má svoje prvoradé miesto.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #alternatívna medicína #osýpky