Rusi proti zmenám v dôchodkoch

Majstrovstvá sveta vo futbale boli v Rusku najsledovanejšou udalosťou uplynulých týždňov. Možno preto vláda v Moskve v deň, keď sa začalo súperenie FIFA 2018, oznámila, že sa zvýši vek odchodu do dôchodku.

26.07.2018 17:00
debata (21)

Ruskí muži pôjdu ešte v tomto roku na zaslúžený odpočinok v 60. roku života a v budúcnosti by to malo byť až v šesťdesiatpäťke. Ženy v súčasnosti odchádzajú do dôchodku v 55 rokoch, čo by sa podľa vládneho návrhu malo presunúť na 63. Nebude to hneď, ale postupne do roku 2034. Prechodné obdobie sa začne od budúceho roku.

Teraz už v Štátnej dume leží návrh zákona, ktorý rieši legislatívne zmeny v tejto súvislosti. Dôchodkový fond Ruskej federácie, ktorý vypláca priebežný dôchodok a v podstate je inštitúciou, ktorá sa podobá na slovenskú Sociálnu poisťovňu, vysvetľuje zvýšenie veku odchodu do penzie. Zmena sa zameriava na to, aby mohli narásť dôchodky a mohli sa indexovať. To znamená, že by sa ročne zvyšovali o určité percento. Dôchodky v Rusku ani dnes nie sú vysoké. Priemerný vychádza približne na 200 eur. Ročne by mal stúpať o sedem eur.

Podľa súkromnej nadácie na výskum verejnej mienky Levada centrum, ktorú založil známy sociológ Jurij Levada (1930 – 2006), obyvatelia RF nie sú za zmeny vo veku odchodu do dôchodku. Podľa prieskumu z druhej polovice júna spomedzi opýtaných sa 89 percent stavia proti zvýšeniu veku mužov pri odchode dôchodku a v prípade žien je to 90 percent.

Prudký nesúhlas vyjadrilo 70, resp. 73 percent respondentov. Za zvýšenie sa vyslovilo iba 7 a 8 percent. Len 13 a 14 percent opýtaných by si vedelo predstaviť, že by tento vek stúpol o tri či štyri roky. Získané údaje nevyvolávajú údiv. Po odchode na dôchodok pokračuje v zamestnaní iba štvrtina oslovených. Muži môžu ešte pracovať do 64 a ženy do 60 rokov.

Priebežne financovaným systémom, teda keď zamestnaní platia dôchodcom odvodmi, sa už v strednodobom čase nepodarí zabezpečiť dôstojný dôchodok.

Anton Tabach z Fakulty ekonómie Vysokej školy ekonomickej v Moskve tvrdí, že „adekvátna dôchodková reforma sa nemôže spustiť rozhodnutím v zákulisí, ktoré je zamerané jednoducho na to, aby sa dosiahla rovnováha“. Vo všetkých krajinách chcú v dôchodkovom systéme vytvárať rovnováhu medzi tým, čo dostane štát od ľudí, ktorí sú zamestnaní, a tým, čo presunie dôchodcom, ktorí už nepracujú.

Rusi vo viacerých mestách organizujú protestné akcie. „Nechcem zomrieť v práci!“ Transparent s takým textom niesol starší muž v Ivanove. Aj iné heslá vyjadrujú nespokojnosť: „Majú zisky z prírodných zdrojov, my máme dvojitú daň!“, „Dôchodková reforma, ozbíjanie ľudu!“

Zmeny v dôchodkovom systéme to sú vzájomne spojené súvislosti jeho prvkov v rozličných oblastiach. Môže to byť predčasný odchod do dôchodku, stimulácia úspor či proces rekvalifikácie. Dosiaľ však chýbala diskusia o princípoch financovania penzijného systému, ktorý bol vhodný v 19. alebo 20. storočí, ale rýchlo odišiel do dôchodku na začiatku tretieho tisícročia.

V Rusku majú problém aj v tom, že hoci je oficiálne nízka nezamestnanosť, v staršom veku nepracujú ľudia na celé úväzky alebo sú zamestnaní tak, že im platia na ruku bez odvodov. Okrem toho nemajú veľké možnosti získať novú kvalifikáciu.

Vyplýva z toho ponaučenie: netreba vymýšľať nový problém, ale riešiť tie existujúce na trhu práce so zamestnancami vo vyššom veku. Tým vymysleným problémom je predstava, aby sa ústavným zákonom určil najvyšší vek odchodu do dôchodku. Politici ho nazvali dôchodkovým stropom.

Ani v takej veľkej krajine ako Rusko si tento problém nevymysleli, no neurobili z neho politický marketing. To by museli ústavným zákonom uzákoniť i to, ako bude rásť ekonomika, mzdy a príjmy štátneho rozpočtu určené na vyplácanie dôchodkov. A napríklad aj to, o koľko ročne viac sa narodí detí, ktoré budú raz financovať dôchodky svojich rodičov.

Najnovšie prezident Vladimir Putin vyhlásil, že sa mu nepáči zvyšovanie veku odchodu do dôchodku. Dodal však, že ak by to vláda neurobila, oklamala by obyvateľov Ruskej federácie. Lenže demografia a vysoké výdavky rozpočtu aj na to, čo nepotrebujeme, sa nedajú oklamať. Ani ústavným zákonom.

Zásadný problém dôchodkových reforiem vo svete spočíva v tom, že priebežne financovaným systémom, teda keď zamestnaní platia dôchodcom odvodmi, sa už v strednodobom čase nepodarí zabezpečiť dôstojný dôchodok. Systém založený na odvodoch zo mzdy za mnohoročnú prácu vo formálnom sektore nezodpovedá meniacemu sa trhu práce, slobodným povolaniam, čiastočným úväzkom či mobilite zamestnancov.

Dôchodkový systém je spoločenskou dohodou. Ak v jej dôsledku občania o niečo prídu, záťaž by sa mala preniesť na tých, čo o tom rozhodli, a na ich spojencov. Mnohí politici v strednej a vo východnej Európe tvrdia, že podporujú všetkých. Áno, všetkých, ale najmä svojich priateľov a sponzorov. Im nik neznižuje ceny štátnych objednávok. Skôr naopak, zvyšuje. Preto sa musí zvýšiť aj vek odchodu do dôchodku.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #dôchodková reforma #priebežne financovaný systém