Hnednutie samosprávy

Prienik kotlebovcov do Národnej rady SR oprávnene interpretovali mnohí ako varovný signál. Zdá sa však, že málokto pochopil, že vstup extrémistov do parlamentu je nebezpečný aj z hľadiska legitimizácie krajnej pravice v oblekoch. Zvlášť po porážke Mariana Kotlebu vo vlaňajších voľbách do VÚC akoby sme zaspali na vavrínoch, čakajúc na rozhodnutie Najvyššieho súdu o rozpustení jeho strany. Najrôznejšie druhy extrémistov sa pritom vyskytujú na mnohých iných miestach.

17.09.2018 14:00
debata

Nedávno rozvírila hladinu verejnej mienky kauza okolo kandidáta pravicovej opozície na post primátora Bratislavy Jána Mrvu. Niekto, pravdepodobne konkurencia, zavesil na viacerých miestach homofóbne plagáty s jeho podpisom. Plagáty síce boli falošné, no ich posolstvo nie. Starosta a možno budúci primátor sa dlhodobo verejne prezentuje homofóbnymi a nenávistnými názormi.

V reakcii na tieto plagáty sa Mrva ani neunúval dištancovať od ich obsahu, hovoril iba o vizuálnom smogu. Rétoriku zmenil až pod tlakom verejnosti. So svojimi internetovými excesmi však neskončil. Homofóbiu obohatil aj o konšpiračné teórie o protestoch Za slušné Slovensko. Mladých študentov, ktorí ich organizovali, nepriamo obvinil, že boli platení. Napriek tomu a aj napriek tomu, že ktosi mu to pripomenul nálepkami na jeho bilbordoch, sa stal oficiálnym kandidátom zjednotenej pravice v hlavnom meste.

O čo ide slovenskej pravici v Bratislave? V rámci snahy zapáčiť sa všetkým podkladá sa aj tým, čo vidia už iba nahnedo?

Takmer bez povšimnutia sa na bratislavských kandidátkach objavili aj ďalšie dve osoby s minulosťou vzbudzujúcou obavy. Prvou je Martin Patoprstý, ktorý sa mediálne preslávil ako „hajlujúci naháč“. V dôsledku zverejnenia fotografie, na ktorej spolu s priateľmi vo vani dvíha pravicu, ho vylúčili z Dankovej SNS.

Patoprstý okrem toho podobne ako Mrva patril k hlasným agitátorom homofóbneho referenda a jeho organizátora Aliancie za rodinu. Dokonca sa spolu s viacerými kandidátmi Kotlebovej ĽS NS objavil na stránke ich podporovateľov pred parlamentnými voľbami. Ten, kto si myslí, že kandiduje za kotlebovcov alebo nejakú odnož nacionalistov, z ktorej ho ešte nestihli vylúčiť, hlboko sa mýli. Patoprstý kandiduje ako nezávislý, teda presnejšie za „Ružinovský tím Martina Chrena“.

Áno, Martina Chrena, ktorý bol štátnym tajomníkom ministerstva hospodárstva a poslancom NR SR za vraj liberálnu SaS. Sám o sebe rád tvrdí, že je liberál, a dokonca pracoval v Nadácii F. A. Hayeka. Neskorší člen Lipšicovej Novej väčšiny a ďalšieho tiež „liberálneho“ subjektu SKOK však nemá na kandidátke len jedného človeka s hnedou minulosťou.

Patoprstému jeho vysvetlenie, že ideológia fašizmu sa mu páčila iba v mladosti, môžeme veriť, ale aj nemusíme. Ťažšie je to v prípade človeka, ktorý ju šíril ešte pred pár mesiacmi. Ako upozornili aktivisti a aktivistky zaoberajúce sa monitorovaním krajnej pravice, na Chrenovej kandidátke sa nachádza aj Michal Rečičár. Verejnosti neznámy bývalý finančný poradca bol donedávna aktívnym kotlebovcom. Na jeho dnes už vymazanej stránke na Facebooku sa to len tak zelenelo znakmi ĽS NS a pozdravmi Hlinkovej gardy. Pri príležitosti výročia konca druhej svetovej vojny zverejnil ódu na hitlerovskú armádu, a takto by sa dalo pokračovať ešte dlho. Jednoducho neonacista.

O čo ide slovenskej pravici v Bratislave? V rámci snahy zapáčiť sa všetkým podkladá sa aj tým, čo vidia už iba nahnedo, alebo sú v nej hádam takí babráci, že nevedia, koho majú na kandidátke? Je možné, aby bývalý štátny tajomník a poslanec NR SR za liberálov legitimizoval fašistov? Chceme, aby sa na zastupiteľstve po voľbách zdravilo Na stráž!?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Neonacisti #samospráva #ĽSNS #komunálne voľby 2018