Nová ľavicová alternatíva?

Sahra Wagenknechtová, predsedníčka parlamentného klubu strany Die Linke (Ľavica) v nemeckom Spolkovom sneme, nedávno prezentovala stranu presahujúce politické hnutie s názvom Aufstehen (Povstať). Projekt vypracovala a uviedla do života spolu s manželom Oskarom Lafontainom. Ten dnes pôsobí ako líder opozície v sárskom parlamente za stranu Linke, ale počas desaťročnej politickej kariéry bol aj jedným z hlavných reprezentantov Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD).

26.09.2018 12:00
debata (6)

Aufstehen sa má stať zbernou nádržou ľavicových síl v Nemecku. Podľa Wagenknechtovej už vyše 100-tisíc ľudí prejavilo záujem o nové hnutie, ktoré sa vytvorilo predovšetkým prostredníctvom internetového portálu. Socialistka tvrdí, že ho bolo treba založiť preto, lebo väčšina politikov v Spolkovom sneme sa napriek výslovnej vôli väčšiny obyvateľov nezaoberá zásadnými témami, ako je sociálna politika, zdravé životné prostredie a mier.

Energická 49-ročná politička chce zjednotiť najmä neorganizovaných podporovateľov Linke, sociálnych demokratov a Zelených, a tým vyvíjať nátlak na tradičné strany. Zelení však dôrazne odmietajú spoluprácu s novým hnutím pre údajný národný zámer Sahry Wagenknechtovej. Súčasní predstavitelia SPD zase považujú jeho založenie za zbytočné preto, lebo v ich tradičnej strane sa už vraj začal úspešný nábeh na rozšírenie ľavicového tábora.

Ambiciózna ľavicová politička chce zjednotiť najmä neorganizovaných podporovateľov Linke, sociálnych demokratov a Zelených, a tým vyvíjať nátlak na tradičné strany.

Viacerí Wagenknechtovú za jej novú iniciatívu ostro kritizujú. Tým, že zaprezentovala hnutie iba krátko po viacdňových nepokojoch v sárskom Chemnitzi (niekdajší Karl-Marx-Stadt), ktoré vyvolala vražda Nemca, z ktorej sú podozriví dvaja utečenci, prispieva k ďalšiemu rozdeľovaniu spoločnosti. V rámci Linke Wagenknechtová často zastáva odlišné názory ako vedenie, a preto sa Aufstehen vníma aj ako test toho, do akej miery by mala úspech v politike bez podpory svojej strany.

Takéto špekulácie živí najmä fakt, že politička už pri príprave hnutia uplatnila autoritatívne metódy. Obvinili ju aj z toho, že má myšlienkovo blízko k pravicovo-populistickej Alternative für Deutschland (AfD). V roku 2016 totiž poskytla spoločný rozhovor s bývalou predsedníčkou AfD Frauke Petryovou a prihovára sa za prísnejšie pravidlá utečeneckej politiky.

Wagenknechtová vyvolala oveľa menej diskusií ako predstavitelia AfD, keď pripravili založenie svojej strany v roku 2013. Na rozdiel od nich však socialistka vychádza z výborných rámcových podmienok. Na základe svojho dlhoročného pôsobenia vo vysokej politike pozná pravidlá hry, a tak by mohla predísť určitým chybám, pre ktoré sa dlhší čas zdalo, že v prípade AfD išlo o amatérsky projekt. Ten však bol práve preto dosť nebezpečný.

Strana Linke sa ako nasledovníčka komunistov na území bývalej NDR dôveryhodným spôsobom zmenila na jedinečného advokáta sociálne slabých v parlamente. Wagenknechtová pôsobí autenticky i v tom, že v rámci Aufstehen kladie dôraz na naštartovanie spoločenských debát konštruktívnym spôsobom. Problém nového hnutia však môže spočívať v nadmiere ambicióznom cieli v rámci súčasného Nemecka Angely Merkelovej. Aj politici sa za posledné desaťročie odnaučili seriózne diskutovať. Potvrdili to rokovania o vytvorení koalície po vlaňajších voľbách do Spolkového snemu, ktoré pre nespôsobilosť menších strán ku kompromisom vyústili do pokračovania neobľúbenej čierno-červenej vlády.

Tým, že Wagenknechtová pomocou hnutia Aufstehen otvorí dvere novým politickým talentom, môže stroskotať ako vlaňajší volebný líder sociálnych demokratov Martin Schulz. Aj on chcel oživiť širokú debatu na celospoločenské témy, no nedokázal pritiahnuť ďalších podporovateľov SPD, pretože jeho heslá vôbec neboli konkrétne.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #AfD #Sahra Wagenknechtová