Babišovi sa rodí súper

České voľby do miestnych zastupiteľstiev a tretiny Senátu veľké prekvapenie nepriniesli. Napriek tomu sa pomery do určitej miery prečistili. Prinajmenšom vieme, odkiaľ môže premiér Andrej Babiš čakať najsilnejší opozičný tlak.

09.10.2018 08:00
debata (4)

Jeho hnutie ANO zvíťazilo vo všetkých krajských mestách. Pohorelo iba v Liberci a Prahe. V nej dokonca skončilo až na piatom mieste. Praha je pritom štát v štáte a v mnohom udáva trend. Stratiť hlavné mesto po tom, čo ho Babiš pred štyrmi rokmi prácne dobyl, je škvrnou na jeho povesti i autorite. Bol to on, kto kedysi vybral neúspešnú primátorku, rodáčku z Bratislavy, Adrianu Krnáčovú. A bol to tento rok opäť premiér, kto v poslednej chvíli vnútil svojim kolegom za lídra podnikateľa Petra Stuchlíka. Českú metropolu následne zaplavila marketingová vlna – a zbytočne.

Matky miest sa zrejme ujme pestrá koalícia Pirátov, TOP 09, Starostov a nezávislých spolu s novovzniknutým hnutím Praha sebe. Bokom paradoxne zostane ODS, ktorá skončila prvá v cieli. Ani ona, rovnako ako ANO, však nemá dôveru partnerov.

Ťažkú hlavu musí mať český premiér z panujúceho trendu, keď jeho partneri slabnú a môžu panikáriť, pretože občianskym demokratom pribúdajú voliči.

Pritom ODS z volieb naprieč celou krajinou vyšla ako najnádejnejšia protiváha ANO. Darilo sa jej v komunálnom súboji a z prvého kola senátnych volieb postúpila do druhého v 11 z 27 obvodov, čo je tento rok najviac. Strana prekonala hlbokú krízu, ktorú si privodila zapletením sa do klientelistických pavučín. Dnes sa jej vracia forma, oprášila tradičnú konzervatívnu ideológiu a našla zázemie najmä medzi drobnými podnikateľmi a živnostníkmi.

Babišovi sa síce snažia šliapať na päty aj Piráti, no predsa len sú ešte príliš čerství a majú rezervy v mixovaní rozličných skupín voličov podľa generačných či regionálnych kritérií. Isté však je, že zo scény mizne ľavica. Najprv Babiš ukradol ČSSD a KSČM voličov a potom týmto stranám ponúkol podiel na moci. Sociálni demokrati s ním vládnu, komunisti pomáhajú z Poslaneckej snemovne. ANO teda chýba ľavicová opozícia, ktorá by presne analyzovala Babišove piruety. Premiér si totiž získava dôveru jednoduchými sociálne veľkorysými trikmi, hoci neustále pripomína svoj veľkokapitálový pôvod zmienkami o tom, ako by sa mu lepšie vládlo s pravicou.

Komunisti strácajú dlhodobo, ale pád ČSSD je prudký. Sociálni demokrati sa vytratili zo zastupiteľstva v Prahe a množstve väčších i menších miest. Šancu udržať si starostov majú iba v Karvinej a vo Frýdku-Místku. Celkovo prišli o polovicu komunálnych poslancov. Napriek tomu sa väčšina z nich tvári, že to nie je až také zlé a sladké ovocie koaličnej spolupráce s Babišom ešte len dozrie. Predseda ČSSD Jan Hamáček si dokonca myslí, že strana sa už odrazila od dna.

V skutočnosti sa môže oslabiť ešte viac, ak sa jej začnú rúcať miestne organizácie a ubudnú osobnosti ochotné s ňou spolupracovať na lokálnej úrovni. Varovné je, že na mnohých miestach uspeli bývalí sociálni demokrati s inými kandidátkami. Aj tam, kde ČSSD bodovala, sa dá hovoriť skôr o úspechu populárnych individualít ako značky.

Pretože sa ANO tradične nedarí v senátnych voľbách a sociálni demokrati stratia v hornej komore parlamentu pozíciu najsilnejšieho klubu, bude mať vláda veľa práce pretláčať zákony cez Senát. Snemovňa to však istí, Senát môže vo väčšine prípadov prehlasovať.

Ťažkú hlavu musí mať Babiš z panujúceho trendu, keď jeho partneri slabnú a môžu panikáriť, pretože občianskym demokratom pribúdajú voliči, rastú osobnosti a spolu s nimi aj ambície. Keď sa bude chcieť nabudúce pre zmenu zmocniť ich elektorátu, hrozí mu strata ľavicových priaznivcov.

Nie je veľa spôsobov, ako tento rébus rozlúsknuť. Jedným z nich je vyvolať v ľuďoch pocit ohrozenia migračnou vlnou a nespoľahlivosťou Bruselu. Babiš už avizoval, že bude stáť na čele kampane pred eurovoľbami a udávať jej tempo. V prefíkanosti doteraz konkurenciu nemá.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ODS #Andrej Babiš #ČSSD #komunálne voľby v ČR