Víťazstvo alternatívnych strán

Takmer presne na deň pred desiatimi rokmi abdikoval vtedajší bavorský premiér Günther Beckstein preto, lebo sa mu nepodarilo v krajinských voľbách získať vyše 50 percent hlasov pre Kresťanskosociálnu úniu (CSU). Markus Söder, ktorý dnes vedie vládu v najväčšej spolkovej krajine, má po nedeľňajšom debakli z perspektívy reprezentantov občianskeho tábora oveľa ďalekosiahlejší problém.

16.10.2018 12:00
debata

Päťdesiatjedenročný konzervatívec sa asi zapíše do histórie ako ten, kto zodpovedá za definitívne zavŕšenie tradičného politického systému v Nemecku. Pritom iróniou osudu dosiahol aspoň toľko, koľko naznačovali predvolebné prieskumy, pretože takéto prognózy sa už niekoľko rokov bežne nezhodujú so skutočnými výsledkami.

Uplynulá nedeľa priniesla koniec zdanlivo večnej prevahy CSU v Bavorsku. Aj v prípade, keby Söder vedel nájsť riešenie na presvedčivé pokračovanie konzervatívcov na čele slobodného štátu, ťažko by sa to dalo predstaviť bez toho, že by mu podarilo zásadne zmeniť správanie k politickým súperom.

Voliči zrejme nemali záujem o takpovediac prevrat po bavorsky, ale o konštruktívne debaty o budúcnosti nielen najbohatšej spolkovej krajiny v Nemecku.

Voličská podpora CSU klesla o vyše 10 percentuálnych bodov – na 37,2 percenta. Mimo Bavorska už takmer žiadna nemecká strana nedokáže získať vyše 35 percent hlasov na úrovní jednotlivých krajín ani v rámci volieb do Spolkového snemu. Výnimky ešte predstavujú sociálni demokrati (SPD) v Hamburgu a Kresťanskodemo­kratická únia (CDU) v Sársku a Šlezvicku-Holštajnsku, odkiaľ pochádzajú najobľúbenejší politici týchto dvoch strán.

Söder sa ukázal ako výrazný skrachovanec v nesporne úspešnom povojnovom príbehu bavorských konzervatívcov, hoci CSU bude i naďalej svojráznou zberňou nemalého počtu tradičných voličov v rýchlo sa meniacom politickom systéme. Po volebnom prepade sa stal „obľúbeným“ terčom kritiky reprezentantov všetkých alternatívnych síl.

Tým, že pre zrejmú slabosť konzervatívcov Zelení dokázali získať takmer 18 percent hlasov a liberálni Slobodní voliči a pupulisticko-pravicová Alternatíva pre Nemecko (AfD) spolu presvedčili ďalšiu pätinu voličov, už sa nedajú ich netradičné politické koncepcie označovať za okrajové javy. To nemení ani skutočnosť, že AfD získala menej hlasov ako v rámci vlaňajších volieb do Spolkového snemu.

Bavorskí konzervatívci utrpeli porážku už v roku 2008 práve preto, lebo ľudia boli znechutení z ťažko stráviteľným prejavov vtedajšieho volebného lídra Becksteina. Söder sa však z toho nepoučil. Zrejme ani tentoraz voliči nemali záujem o takpovediac prevrat po bavorsky, ale skôr o konštruktívne debaty o budúcnosti nielen najbohatšej krajiny v Nemecku.

Rámcové podmienky pre takýto spoločenský projekt sú dosť priaznivé tým, že Bavori si na rozdiel od mnohých iných spolkových krajín dokázali už v minulých rokoch vybudovať blahobyt na základoch, na ktorých sa dá stavať aj budúcnosť. Pritom tradičné strany – CSU a SPD – už naďalej nebudú schopné úspešne vystupovať proti zásadným korekciám politickej kultúry. Pravda, za predpokladu, že to reprezentanti alternatívnych strán mysleli vážne, keď sa počas volebnej kampane prihovárali za trvalú zmenu mocenských pomerov.

Spolkový minister vnútra a predseda CSU Horst Seehofer, ktorý podľa mnohých nesie hlavnú zodpovednosť za debakel svojich konzervatívcov pre neustále, často zbytočné, spory s kancelárkou Angelou Merkelovou, si želal stabilnú vládu pre Bavorsko. Otázka znie, či mal na mysli vládu, ktorá vznikne pomerne pohodlným spôsobom. To by v Mníchove mohlo vyústiť do zabehnutého modelu čierno-červenej koalície alebo do naozaj nového začiatku v spolupráci so Zelenými.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #CSU #Alternatíva pre Nemecko #Markus Söder #voľby v Bavorsku