Vybývané Slovensko

Zdá sa, že témami komunálnych volieb sa stanú cesty, diaľničné obchvaty a možnosti parkovania. Áut závratne pribúda, cesty sú úzke, priestor na parkovanie chýba. O ľuďoch, o bývaní detí i dospelých, sa hovorí menej. Hoci od nich závisí rozvoj obcí a miest.

20.10.2018 14:00
debata (39)

V roku 2017 bolo na Slovensku dokončených 16 946 bytov a rodinných domov, čo je asi polovica ročného počtu dokončených bytov pred tridsiatimi rokmi. Za dve ponovembrové dekády sa postavilo o 500-tisíc bytov a rodinných domov menej ako za dvadsať rokov normalizácie (1970 – 1989). V tomto desaťročí sa nepriaznivý trend nezmenil. Zmenili sa iba stavebné technológie, použité materiály, vzhľad objektov a najmä financovanie bytovej výstavby.

Takmer všetky byty sa financujú zo súkromných zdrojov budúcich vlastníkov s pomocou hypoték. Pre ľudí s nízkym príjmom je dostupnosť bývania mizivá: podpora bývania z verejných zdrojov naďalej klesá, znižuje sa podiel financií zo štátneho rozpočtu i tento pomer k HDP. V roku 2017 sa dokončilo už iba 226 bytov v obecnom vlastníctve.

Dôsledky takéhoto vývoja sú známe: v počte bytov na tisíc obyvateľov sme sa ocitli na chvoste štátov EÚ, na čele sme však v spolužití mladých ľudí s rodičmi, vynikáme nízkym podielom nájomných bytov, rýchlym rastom zadlžovania obyvateľov, alarmujúcim podielom obyvateľov žijúcich v provizóriách či pod holým nebom. Pribúda rodín bez pitnej vody, s nízkou hygienou či ľudí ohrozených epidémiami. Nízkopríjmové skupiny obyvateľov sú vylúčené z prístupu k bývaniu aj zo základného štandardu (ochrana pred prírodnými vplyvmi, technická vybavenosť, plocha bytu).

Len v Bratislave sa odhaduje počet bezdomovcov na 4– až 5-tisíc, čo znamená, že každý stý obyvateľ mesta je človekom bez domova. Každý rok na Slovensku zahynú desiatky ľudí bez strechy nad hlavou, za desaťročie sú ich stovky. V novembri minulého roka, keď na pár dní udreli mrazy, zamrzlo len v hlavnom meste sedem ľudí. Primátor vyhlásil, že o každého obyvateľa v núdzi je postarané. Mal zrejme na mysli sklady na okraji mesta, kde sa mohla časť ľudí skryť pred zimou od večera do rána a potom sa vytratiť.

Predstava, že aj najchudobnejší si našetria na vlastný byt, je mylná. Nemecká vláda uvoľní viac ako 5 miliárd eur, aby sa do roku 2021 postavilo 100-tisíc sociálnych bytov.

Verejnosť je presvedčená, že ide aj tak o opilcov, ktorí si môžu za svoj osud sami. Podľa odborníkov sa však ľuďmi bez domova stávajú najmä obyvatelia bez rodinného zázemia, s psychickými a fyzickými ochoreniami, po strate práce, ľudia v núdzi. Viditeľná je iba malá časť alkoholikov, lebo pijú na verejnosti, kým ostatní, ktorí vlastnia byt, pijú doma. Ľudia bez domova sa len veľmi zriedka môžu opäť zaradiť do spoločnosti bez jej pomoci.

Richard Sulík by nám iste vysvetlil, že nič nie je zadarmo, vláda má znižovať dane a financie v rozpočte šetriť a nie rozdávať. Lenže predstava, že aj najchudobnejší si našetria na vlastný byt, keďže inú možnosť nemajú, je mylná. Podľa nemeckého týždenníka Die Zeit v septembri nemecká spolková vláda prisľúbila uvoľniť viac ako 5 miliárd eur, aby sa do roku 2021 postavilo 100-tisíc sociálnych bytov. Okrem toho poskytne 2,7 miliardy eur na príspevky rodinám s deťmi na obstaranie bytu, uplatní daňové úľavy na nájomné byty, zvýši príspevky na bývanie pre chudobné rodiny, poskytne pozemky pre obce na výstavbu bytov atď.

I keď možno usudzovať, že naši politici i voliči sú presvedčení, že každý sa má starať sám o seba a život ľudí bez domova nestojí za ochranu, mali by myslieť aj na budúcnosť: najviac detí sa rodí v chudobných rodinách, najmä v rómskych. Aj od podmienok ich bývania závisí, či raz ako zdraví a vzdelaní ľudia prispejú ku kvalite života v ich obci, meste, na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #výstavba bytov #komunálne voľby 2018