Tieň hanby nad Českom

Možno už sám Andrej Babiš ľutuje, že presedlal z biznisu, v ktorom účel svätí prostriedky, do pozorne sledovanej politiky. V českom rámci dokáže svoje hriechy prekrývať emóciami, marketingom a nesmiernou pracovitosťou. Preto tiež ustál nedávne hlasovanie o nedôvere vláde, ktoré pravicová opozícia vyvolala po tom, čo sa objavilo podozrenie o úlohe premiérovho syna v kauze Bocianie hniezdo a o snahe Babiša seniora upratať Babiša juniora čo najďalej od hľadáčikov médií a policajných vyšetrovateľov.

07.12.2018 08:00
debata (3)

Lenže sotva predseda vlády jeden balvan odvalil, prirútil sa ďalší. Prestížne európske médiá priniesli správu, že právnici Európskej komisie Babiša podozrievajú z konfliktu záujmov a porušenia úniových pravidiel, pretože stále – aj napriek zvereneckým fondom – ovláda svoju bývalú firmu Agrofert a čerpá tak výhody z európskych dotácií.

Európska komisia sprísnila dohľad nad čerpaním eurofondov. Z čoho sa môže Babiš „vykecať“ doma, v cudzine mu tak ľahko prejsť nemusí.

Organizácia Transparency International si všimla, že v slovenskom registri sú pri holdingu Agrofert ako používatelia konečných výhod, čiže beneficienti, uvedení Andrej Babiš, manželka Monika a ešte traja jeho bývalí blízki spolupracovníci. V ČR však register užívateľov konečných výhod nie je verejne prístupný. Povráva sa však, že v ňom užívatelia konečných výhod Agrofertu uvedení nie sú.

Minister spravodlivosti Jan Kněžínek (nominant Babišovho hnutia ANO) hovorí, že otázka beneficienta nie je rozhodujúca. Babiš opakuje, že sa správa podľa zákona a naplno sa venuje práci premiéra, často aj 18 hodín denne. Česká právna norma Babiša prinútila, aby svoje firmy „zaparkoval“ do zvereneckých fondov. Tie však kontroluje manželka Monika a Babišovi právnici. Experti tvrdia, že biznismen po vyčlenení majetku do zvereneckého fondu stráca vlastnícke práva, ale dodávajú, že zverenecké fondy plnia želania zakladateľa.

Okrem českých zákonov je tu však aj európska legislatíva, ktorej dodržiavaním Európska komisia podmieňuje čerpanie dotácií. Od tohtoročného augusta platí finančné nariadenie Európskeho parlamentu a Rady 2018/1046, ktoré sprísňuje dohľad nad tými, čo čerpajú európske kohézne fondy. Európskej únii záleží na tom, aby financie z európskeho rozpočtu smerovali na rozvoj podľa objektívnych kritérií a aby sa minimalizovalo riziko ovplyvňovania peňažných tokov jedincami, ktorí z nich môžu mať prospech.

Z čoho sa Babiš môže „vykecať“ doma, napr. nárekom nad údajnými účelovými kampaňami, v cudzine mu tak ľahko prejsť nemusí. Českých poslancov premiér obviňuje, že šijú zákony na mieru tak, aby ho poškodili. V Bruseli podobne argumentovať nemôže, tam zjavne uvažujú plošne.

Aj preto hrozí, že ak sa predbežné úniky z Európskej komisie potvrdia a oficiálne stanovisko v najbližších týždňoch skutočne prinesie jednoznačné výhrady voči Babišovi, padne tieň hanby na celú Českú republiku. Negatívne to môže ovplyvniť aj prístup k európskym fondom.

Mýlia sa však tí, čo cítia Babišov skorý politický koniec. Keď sa raz rozhodol prejsť z biznisu do politiky, čo mu v neposlednom rade uľahčujú vplyvné médiá spadajúce pod Agrofert, sotva sa len tak nechá zastaviť. Navonok zase prezentuje odvážne vízie, kadiaľ by sa malo Česko uberať. Často sú utopické, ale na verejnú mienku zaberajú.

Za posledný mesiac stúpla obľuba ANO o vyše päť percent na 32,5 percenta. Babišovej vláde dôveruje 43 percent občanov. Samotný premiér je so 40 percentami najpopulárnejším politikom. Andrej Babiš totiž vie ako na voličov. Svojím nezameniteľným štýlom vysáva hlavne elektorát spojencov z ČSSD a KSČM. Zároveň je však zrejmá nulová nápaditosť opozície. Rečniť o Babišových chybách vie, ale presvedčivú programovú alternatívu predložiť nedokáže.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Európska komisia #Andrej Babiš #Agrofert #Bocianie hniezdo