CDU si zvolila kontinuitu

Odišla alebo neodišla? Nemecká kancelárka Angela Merkelová na poste predsedníčky Kresťanskodemokratickej únie (CDU) síce skončila, jej nasledovníčka Annegret Krampová-Karrenbauerová je však nielen svojimi kritikmi považovaná len za jej mladšiu verziu.

10.12.2018 12:00
debata

Delegáti na víkendovom sneme CDU vraj prepásli príležitosť na nový „reštart“ druhej najväčšej strany v Nemecku (čo do počtu členov), pretože AKK, ako bežne volajú Annegret Krampovú-Karrenbauerovú v politickej sfére, ktorá doteraz pôsobila ako generálna tajomníčka CDU, bude pravdepodobne pokračovať v Merkelovej kurze

Pravda je, že od AKK nemožno očakávať, že v radoch CDU spustí revolúciu. V posledných týždňoch pred voľbou nového predsedu strany bola nápadná predovšetkým tým, že sa prihovárala za prísnejšie pravidlá v oblasti imigračnej politiky a na rozdiel od svojich súperov bola pri komunikácii oveľa autentickejšia.

V prípade novozvolenej predsedníčky CDU však ide o osobnosť, ktorá politicky nevyrástla v najbližšom okolí kancelárky. AKK získala svoje profesionálne skúsenosti najmä v Sársku, kde dlhé roky pôsobila ako predsedníčka vlády. V tejto funkcii patrila medzi nemnohých nemeckých politikov, ktorí ešte dokážu vyhrať voľby s výsledkom viac ako 35 percent.

Annegret Krampová-Karrenbauerová bude pravdepodobne pokračovať v Merkelovej kurze. To nemusí byť chyba. Kancelárka sa osvedčila v mnohých zásadných otázkach.

To, že v strane bude držať Merkelovej líniu, vôbec nemusí byť chyba. Angela Merkelová síce spečatila svoj politický osud dosť spornou imigračnou politikou, no zároveň sa osvedčila v mnohých iných zásadných otázkach. Ekonomiku dokázala naštartovať tak, že Nemci zažili dosiaľ nezvyčajný hospodársky rast. Okrem toho sa Nemecko pod jej vedením stalo vypočítateľným partnerom Európanov aj veľmocí mimo starého kontinentu.

Veľa kritikov tvrdí, že AKK zrejme urýchli trieštenie nemeckých konzervatívcov a tým posilní pozície pravicových populistov zo strany Alternatíva pre Nemecko (AfD), ako aj opozičných liberálov. Pritom však prehliadajú, že nemeckí konzervatívci sa pravdepodobne už čoskoro posilnia, pretože v januári abdikuje dlhoročný predseda bavorskej Kresťanskosociálnej únie (CSU) Horst Seehofer. Ten sa kvôli imigračnej politike stále hádal s Merkelovou, čo sa odrážalo aj v klesajúcich preferenciách oboch sesterských strán. S jeho odchodom následne zmizne aj celý rad problémov, ktoré vzďaľovali CSU od CDU. Okrem toho, v rámci CDU existovalo vždy množstvo rozdielnych názorov, ktoré však Angela Merkelová dokázala veľmi umne „držať pod pokrievkou“ a vnútrostranícke spory sa tak nedostali von.

Faktom je, že Merkelová sa v priebehu svojho politického života zbavila mnohých vnútrostraníckych súperov. Takýto prístup však neuviedla do života ona. Takéto správanie najmä k vnútrostraníckym oponentom bol nevyhnutnou súčasťou politiky už u bývalého kancelára a Merkelovej „otca" Helmuta Kohla. Okrem toho sa Merkelová práve v poslednej dobe zrejme učila od sociálnych demokratov, ktorí stratili dosť podpory voličov aj preto, že už dávno nie sú schopní sprostredkovať svoju agendu jednoznačnými návrhmi.

CDU bude aj naďalej jedinou stranou v občianskom tábore, ktorú vedie žena. To je dôležité preto, že výrazné zmeny politického spektra v Nemecku súvisia práve s meniacimi sa preferenciami žien, ktoré sa čoraz viac rozhodujú pre zdanlivo progresívne a viac-menej ľavicové strany, ako sú napr. Zelení.

Podľa konzervatívneho denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung Angela Merkelová zmenila trvalo politický systém v Nemecku práve tým, že posunula CDU smerom doľava a takýmto spôsobom si získala podporu od žien, ktoré sa zaujímajú o politiku. Takto vraj vytvorila najúčinnejšiu zbraň proti silnejúcej pravicovej AfD, ktorú podporujú predovšetkým muži.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #CDU #Angela Merkelová #Annegret Krampová-Karrenbauerová