Labourista Corbyn, rojko, kúzelník alebo...

„Strana, ktorá sa zastáva práv zamestnancov, nemôže dovoliť, aby práve oni boli najviac postihnutí,“ napísal v britskom denníku The Guardian Alastair Campbell na margo oficiálneho postoja Labour Party k brexitu.

07.01.2019 09:00
debata

Napriek tomu, že tento bývalý riaditeľ pre komunikáciu niekdajšieho premiéra Tonyho Blaira bol oprávnene kritizovaný za svoju účasť na klamlivom pamflete o údajných zbraniach hromadného ničenia v Iraku, na základe ktorého sa Spojené kráľovstvo stalo súčasťou „koalície ochotných“ na čele s USA, tentoraz má pravdu.

Pred necelým rokom unikla analýza britského ministerstva financií, ktorá varovala, že tvrdý brexit bude znamenať pokles HDP o 8 % a zvýšenie maloobchodných cien o 21 %. Pritom Londýn naň doplatí najmenej, no narastú rozdiely medzi britskou metropolu a severovýchodom kráľovstva, severozápadom a West Midlands. Navyše prípadná obchodná dohoda s USA bude znamenať nanajvýš 0,2-percentný prírastok HDP.

Novembrová správa Bank of England uviedla, že keby sa nedosiahla s Európskou úniou dohoda, Veľká Británia by bola na tom horšie ako v roku 2008, keď vypukla globálna finančná kríza. Nezamestnanosť by vzrástla na 7,5 %, o 30 % by poklesli ceny nehnuteľností, pokračoval by prepad libry atď. Aspoň že britský bankový sektor by to prežil. Obidve analýzy sa zhodujú, že Británia by bola na tom najlepšie, keby v EÚ zostala.

Je líder labouristov ignorant?

Nielenže Jeremy Corbyn, predseda Labour Party, ignoruje tieto analýzy, ale rojčí, že dokáže nepriaznivé predpovede rýchlo zvrátiť. Dúfa, že zmluva, ktorú vyrokovala jeho rivalka Theresa Mayová, nezíska podporu v Britskom parlamente a vláda padne. V narýchlo zvolaných parlamentných voľbách potom labouristi zvíťazia a on ako nový premiér pôjde do Bruselu vyrokovať novú dohodu. Hádam by sa to všetko mohlo stihnúť do 29. marca, kedy má štát opustiť úniu, nádeja sa.

Dnes je 80 percent sympatizantov Labour Party za zotrvanie Británie v EÚ. Bude hrať šéf labouristov i naďalej vabank?

Tento scenár vychádza zo záverov výročnej konferencie Labouristickej strany v Liverpoole z lanského septembra, do ktorej sa nepodarilo aktivistom jednoznačnejšie presadiť nové referendum o zmluve s možnosťou opakovane rozhodovať, či zostať, alebo nezostať v EÚ.

Možno je Corbyn ignorantom, možno prepadá sebaklamu, že je kúzelníkom a dokáže donútiť čas, aby sa zastavil a aby sa Európska komisia s nadšením vrátila k rokovaciemu stolu o zmluve, ktorú už Európska rada odobrila. Ak áno, aby súhlasila s Corbynovou nerealistickou predstavou, že Británia zostane s EÚ v colnej únii a že súčasne bude môcť dohovárať obchodné zmluvy, ako sa jej bude chcieť. Je si tiež istý, že nové voľby vyhrá.

Labour Party však pod vedením Corbyna už raz voľby prehrala a hoci v prieskumoch pred konzervatívcami vedie, je to najnovšie iba o jeden bod. Prieskumy verejnej mienky pre Corbyna sú najhoršie v jeho osobnej histórii. Iba štvrtina interviewovaných sa nazdáva, že je dostatočne rozhodný. Najhoršie skóre dosiahol pri otázke o dôveryhodnosti a pridŕžaní sa princípov. Len 16 % podporilo jeho postoj k brexitu, až 55 % bolo proti.

Potenciálni voliči by boli proti tomu, aby labouristi hlasovali za kompromisnú zmluvu Mayovej, ale podpora mladých, ktorá sa dnes pohybuje na úrovni 60 %, by v prípade, že by strana schválila akúkoľvek formu brexitu, klesla na polovicu. Aj hnutie Momentum, ktoré tradične stojí za Corbynom, ho vystríha, že podpora brexitu by stála Labour víťazstvo vo voľbách.

Na kongrese európskych socialistov

V Lisabone začiatkom vlaňajšieho septembra Corbyn povedal, že politika prehnaných rozpočtových škrtov v EÚ a skrachované neoliberálne politiky spôsobili európskym pracujúcim utrpenie, poškodili dôveryhodnosť sociálnodemokra­tických strán a zohrali významnú úlohu pri hlasovaní o brexite. Zaviazal sa, že Labour, či už bude v únii, alebo mimo nej, bude pomáhať budovať skutočne sociálnu Európu.

Toto inak pravdivé vyjadrenie a chvályhodný záväzok má niekoľko zádrhov. Tzv. austerity politiku presadzovala aj britská politická garnitúra. Kolískou neoliberálnej politiky bola Veľká Británia a presadzovať európsky sociálny model je asi jednoduchšie zdnuka ako zvonka.

Paradoxom je, že skoro všetko, čo je Corbynovi a ľavicovému krídlu v strane drahé – práva zamestnancov, prísne environmentálne štandardy, ochrana spotrebiteľa a pod. – sa presadilo v Británii vďaka EÚ a že bude na vládnucej moci, čo sa z toho po odchode z únie zachová. Ak ňou nebude disponovať Labour, Konzervatívna strana bude mať ruky rozviazané a pravidlá bude diktovať jej sponzor – biznis.

Corbyn o sebe tvrdí, že nie je diktátorom. V referende roku 2016 hlasovalo proti vystúpeniu z EÚ 60 % voličov Labour a zvyšok bol za. Nie je to preňho signál, aby prehltol svoj zakorenený euroskepticizmus?

Istý člen parlamentu za Labouristickú stranu mu položil otázku: „Počúvaš, Jeremy Corbyn?“ Dnes je totiž 80 % sympatizantov Labour za zotrvanie Británie v EÚ. Bude hrať šéf labouristov i naďalej vabank, ktorý môže znamenať pohromu pre jeho stranu? A čo je horšie, pre celú Veľkú Britániu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Jeremy Corbyn #Theresa Mayová #Labour Party #neoliberálne politiky