Sci-fi na Dunaji

Uplynul rok s voľačím, odkedy Bratislava nezískala vytúženú liekovú agentúru. Hneď po fakte nastala blbá nálada, akoby mesto odrazu prišlo o 800 milionárov naraz. Prehrať s Amsterdamom či hoci s Milánom nie je hanba, ani vo futbale, ale zamrzí to.

19.01.2019 10:00
debata

Vysvetlení odznelo veľa: od vierolomnosti veľkých štátov Európskej únie, verbálne solidárnych, reálne sebeckých až po nevábne exteriéry na Patrónke.

Po roku záležitosť zmizla z radarov. Škoda. Pretože dôvody neúspechu sa spätne dajú vyhodnotiť realistickejšie ako zahorúca. Skúsme hoci takto: úspech sa oddávna koncentroval v miestach, ktoré priťahovali kapitál a kreativitu. Kedysi to boli Benátky, potom nastal čas Antverp, neskôr Londýna, New Yorku… Každému niečo pomohlo. Benátkam obchodné aj bojové galéry, Antverpám diamanty, Londýnu para, New Yorku elektrina. Ale bez dávky inteligentnej mestskej a štátnej politiky by to asi nešlo nikde.

Najlepšie finančné domy majú dnes „rating“ AAA. Pred krachom ich to neochráni, no zisky prináša. Medzinárodne perspektívne lokality by sa mohli posudzovať napríklad stupnicou TTT: talenty, technológie, tolerancia.

Uspejú tie, kde sa sústredí kvalitné školstvo, výskum, manažment. Kde karotkou pre investorov bude nie štátna pomoc, ale transparentné prostredie, nekomplikovaná byrokracia a justícia bez prieťahov. Kde funguje spoľahlivá a ekologicky šetrná doprava, pre ľudí aj tovar. Kde sa darí kultúre a umeniu, ktoré čoraz viac ovplyvňujú rozvoj. Kde sa budú cítiť dobre nielen reálni cudzinci, ale aj virtuálni vyhostenci zo spoločnosti, naši vlastní dôchodcovia, ktorí nebudú zakopávať o večne rozbité schody.

Ak sa Krásavica na Dunaji bude rozvíjať takto, určite prídu aj medzinárodné agentúry, a nielen tie LGBT spriatelené. Zostáva iba maličká nejasnosť: kto to celé urobí?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #lieková agentúra #rating AAA #Krásavica na Dunaji #medzinárodné agentúry