Niečo tu smrdí

Katolícki biskupi sa pokúšajú nominovať ako ústredný orgán štátnej moci. Dožadujú sa, aby ich nikým nevolenú Konferenciu biskupov Slovenska (KBS) zaradili medzi inštitúcie, ktorým sa povinne predkladajú návrhy zákonov v rámci medzirezortného pripomienkového konania.

28.01.2019 07:00
debata (135)

Minister spravodlivosti za Most-Híd Gábor Gál im sadol na lep.

Samozrejme, hneď sa poponáhľala s rovnakou požiadavkou aj Ekumenická rada cirkví, ktorá združuje zväčša početne slabšie cirkvi a náboženské spoločenstvá, ako aj Konferencia vyšších rehoľných predstavených na Slovensku. Pritom je zarážajúce, že SaS, ktorá sa rada vyhlasuje za liberálnu stranu, by s takým zvýhodneným postavením všetkých cirkví, nielen katolíckej, súhlasila.

Odkedy zanikol Tisov ľudácky režim a jeho Štátna rada, niečo také je u nás neslýchané. Podľa ústavy sa Slovenská republika neviaže na žiadne náboženstvo ani ideológiu. Dať cirkvám zo zákona právomoc vŕtať do každého legislatívneho opatrenia, by bolo nielen neústavné, no celkom scestné a spiatočnícke.

A keď KBS, tak prečo nie aj početné a vplyvné občianske združenia či vysoké školy a akadémia vied? Celoslovenské odbory a zástupcovia zamestnávateľov majú napríklad právo posudzovať iba také projekty zákonov, ktoré sa ich bezprostredne týkajú.

Mimochodom, cirkvi tak ako ostatní občania a iné spoločenské organizácie majú možnosť pripomienkovať legislatívne návrhy, ak k tomu predložia podpisy prinajmenšom pol tisícky ľudí. KBS to už niekoľkokrát využila. Našťastie jej starobnou stuchlinou presiaknuté výhrady neprešli, ale sa jej podarilo zdržať zákonodarný proces. A to si vláda a vari ani minister Gál neprajú.

© Autorské práva vyhradené

135 debata chyba
Viac na túto tému: #Gábor Gál #Konferencia biskupov Slovenska #Ekumenická rada cirkví #medzirezortné pripomienkové konanie