NÁZOR: Koniec malej ľadovej doby

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes navštívi Bratislavu. Najmocnejšia žena sveta bude na Slovensku iba štyri hodiny. Napriek tomu má jej cesta veľký význam.

07.02.2019 08:00
debata (2)

Pri príležitosti slovenského predsedníctva vo visegrádskej štvorke by Merkelová chcela oceniť príspevok odvážnych občanov a občianok Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska k miernym spoločenským prelomom, z ktorých sama mimoriadnou mierou profitovala.

Veď politický fenomén večnej kancelárky by vôbec nenastal bez „annus mirabilis“ 1989. Teda nie div, že prezident Andrej Kiska využije dnešný deň na to, aby sa je poďakoval za rozvíjanie myšlienky zjednotenej Európy udelením štátneho vyznamenania.

Angela Merkelová bola na Slovensku naposledy v roku 2014. Vzťahy medzi oboma krajinami boli vždy na uspokojivej úrovni aj preto, lebo Nemecko je už dlhé roky najdôležitejším obchodným partnerom Slovenska a spoločnosť Volkswagen výrazne prispieva k rastu hospodárstva.

Návšteva Angely Merkelovej v Bratislave má znamenať koniec malej ľadovej doby v slovensko-nemeckých vzťahoch. Kancelárka je premiérovi Petrovi Pellegrinimu priaznivo naklonená.

Je však verejným tajomstvom, že kancelárka nikdy nepreukazovala priveľkú dôveru bývalému premiérovi Robertovi Ficovi. Pritom nielen ona je známa tým, že politické rozhodnutia vie zo svojej perspektívy optimálnym spôsobom urobiť práve vtedy, keď si výborne rozumie s kolegami z úradu. Vzťahy k Slovensku sa v Berlíne v posledných rokoch považovali v rámci Európskej únie viac-menej za pragmatické.

Okrem toho bolo množstvo tém, ktoré oba štáty vnímajú úplne odlišne. Medzi ne patrí v prvom rade prístup k utečencom, ktorí sa dostanú do Európy. Nemci navyše dlhé roky ostro kritizovali, že vláda v Bratislave nebola vraj ochotná dostatočne podporovať vyučovanie nemeckého jazyka na školách.

Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vlani vyvolala v Berlíne dôrazne artikulovanú kritiku práve preto, že server, pre ktorý Kuciak pracoval, je aj dcérskou spoločnosťou nemeckého mediálneho koncernu Axel Springer. Zaťažkávacou skúškou dvojstranných vzťahov bol aj únos Vietnamca Trinh Xuan Thanha z Berlína, ktorý sa pravdepodobne uskutočnil slovenským lietadlom.

Na základe oboch prípadov nielen Nemci stratili dôveru vo fungovanie právneho štátu na Slovensku. Preto tamojšie hlavné médiá aj výber ústavných sudcov v Národnej rade SR sledujú opatrne a sústreďujú sa najmä na sporné vystupovanie expremiéra Fica. Vzhľadom na to má Merkelovej návšteva v Bratislave znamenať koniec malej ľadovej doby v slovensko-nemeckých vzťahoch. Kancelárka je zrejme priaznivo naklonená novému premiérovi Petrovi Pellegrinimu, ktorého spoznala pri príležitosti jeho vstupnej návštevy vlani v Berlíne.

Predseda slovenskej vlády zase bude nadmieru ústretový voči kancelárke tým, že avizoval vedenie bilaterálneho rozhovoru s Merkelovou v nemčine bez jazykového sprostredkovania tlmočníkom. Pellegrini bude určite informovať Merkelovú o pokrokoch vyšetrovania v prípadoch vraždy Kuciaka a Kušnírovej i v kauze únosu vietnamského občana.

Podľa prognóz sa má nemecká konjunktúra čoskoro zastaviť a bude preto potrebné si vymeniť názory aj na rozvoj hospodárskych vzťahov medzi Nemeckom a Slovenskom. Pritom treba najmä predebatovať dosahy ešte nevyriešenej krízy vo Volkswagene.

Automobilka nedávno avizovala, že na Slovensku zastavuje nábor ľudí, čo znamená výrazný pokles zákaziek pre celý rad dodávateľov. Takéto výzvy sa budú dať zvládnuť len vtedy, ak obidve strany preukážu skutočný záujem o opätovné zblíženie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Volkswagen #Angela Merkelová #Peter Pellegrini #nemecká kancelárka