Nejasnosti v návrhu zákona o PET fľašiach

Pripravovaný zákon o zálohovaní PET fliaš a hliníkových obalov naberá reálne kontúry. Bude mať zaujímavé motto: „PET zálohujú všetci, bude to fungovať!“ Zákon by mal platiť od roku 2020 a rysujú sa už aj určité obmedzenia a výnimky.

15.02.2019 14:00
debata (1)

Navrhované výšky záloh budú určené ako minimálne, budú platiť pre všetky objemy obalov, zálohový systém bude povinný pre predajne s plochou väčšou ako 300 štvorcových metrov, pre ostatné bude dobrovoľný. Mení sa i prvotný predpoklad rezortu životného prostredia, že zálohy by nemali znamenať zvýšenie cien nápojov. To, aby sa nevracali peniaze za nezálohované fľaše, má strážiť špeciálny EAN kód, označujúci obaly určené pre slovenský trh.

Aj predajne s plochou menšou, ako určí zákon, ak budú predávať nápoje balené v obaloch s EAN kódom, mali by ich, ale paradoxne nemusia (a zrejme ani nebudú), spätne odoberať, a teda ani nebudú vyplácať zálohy. A ľudia z týchto zväčša menších obcí, návštevníci rozličných podujatí a turisti síce zálohu zaplatia, no s prázdnymi fľašami budú musieť ísť do mesta či väčšieho obchodu. Oplatí sa im to, bude to motivujúce? Ak nebudú v malých predajniach vyberať zálohy za obaly s EAN kódom, tak potom môže občan vrátiť obaly tam, kde mu nezaplatenú zálohu vyplatia? Asi áno, človek nič neporuší, ale klíringový systém zaznamená stratu.

PET, to nie sú iba nápojové obaly, ale i veľa ďalších obalov, na oleje, drogériu, lieky, agrochemikálie, no aj nezálohované fľaše.

EAN kód bude na obaly dávať zrejme výrobca nápojov, no veľa slovenských nápojov sa predáva i v okolitých štátoch (najmä v Česku). A, naopak, veľa zahraničných nápojov sa predáva u nás. Ak sa legálne dovezú, tak mali by mať EAN kód. Ale veľa malých obchodníkov z pohraničných oblastí nakupuje tovar na Morave, v Poľsku či Maďarsku. A určite aj nápoje v PET fľašiach, plechovkách, a to bez EAN kódu. Keď sa budú potom tieto nápoje doma predávať, obchodník možno rád zálohu zoberie a kupujúci asi nemá veľa šancí zistiť, či obal má, alebo nemá kód. Kde skončí taký obal?

Pri terajšom separovanom zbere PET fliaš sa odporúča, aby boli stlačené, navrhovaný zákon predpokladá, že nebudú, aby automaty mohli lepšie čítať EAN kód. Tam, kde automaty nebudú, obaly bude odoberať a kontrolovať ešte určitý čas pracovník v bielom plášti. Aj on bude musieť mať čítačku kódov. Zberom nestlačených fliaš občan stratí určitý komfort pri odovzdávaní obalov.

Predpoklad, že zálohy nezvýšia ceny nápojov, bol od začiatku zavádzajúci. Ceny sa musia zvýšiť prinajmenšom o zálohu. Ale kto bude určovať výslednú cenu? Výrobca nápojov (má náklady na tlačenie kódov) či predajca (náklady na techniku, ľudí, priestory)? Pre PET fľaše sa navrhuje záloha na úrovni 0,12 a pre hliník 0,10 eura. Časť zvýšených nákladov by malo hradiť klíringové centrum. Koľko si však započítajú výrobcovia a obchodníci? Natíska sa určitá paralela so spoplatnením igelitových tašiek, aj na tom najviac zarobili obchodníci.

To, že v Európe zálohujú všetci, je skresľujúci údaj. Robí to tak len osem členských krajín EÚ. Možno plne súhlasiť s tvrdením, že PET i hliník je veľmi lukratívny odpad, druhotná surovina. Ale to nie je žiadna novinka. Zachráni či zvýši zálohovanie jeho časti lepšie využitie? Časti preto, lebo „lukratívny“ PET – to nie sú iba nápojové obaly, ale i veľa ďalších obalov, na oleje, drogériu, lieky, agrochemikálie, no aj nezálohované fľaše. Tieto obaly sa nevyskytujú tak často na čiernych skládkach ako tzv. „littering“, ale sú tam.

Kto je dnes zodpovedný za ich zber? Podľa zákona č. 79/2015 Organizácie zodpovednosti výrobcov, ale tie sú doteraz zodpovedné aj za obaly zálohované v budúcnosti. Znamená potreba zálohovania obalov to, že si dostatočne neplnia svoje povinnosti? Ktovie, či to naozaj zlepší pripravovaný návrh zákona o zálohovaní.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #PET flaše #zálohovanie fliaš