Ad: Zdravie nie je bezpečnostnou prioritou

Predstavme si, že pôrodnica má 350 pôrodov ročne a navyše značnú časť tvoria cisárske rezy. Do nemocnice príde mamička v pokročilej fáze prebiehajúceho pôrodu, no nastanú komplikácie, ktoré môžu vážne ohroziť dieťa, prípadne matku. Pre malý počet pôrodov a veľký podiel cisárskych rezov sa s takou situáciou pôrodník v tejto nemocnici za posledné roky nestretol. Aká je pravdepodobnosť, že situáciu zvládne, keď jeho skúsenosť s podobnými stavmi je malá alebo žiadna a navyše je vystavený veľkému stresu?

22.02.2019 12:00
debata (3)

V poslednom období bola naša sieť nemocníc Svet zdravia vystavovaná kritike komunálnych či krajských poslancov a nedávno o nás vo svojom texte hovorila aj bývalá ministerka financií SR Brigita Schmögnerová (Pravda, 16. 2. 2019). Pravidelne od nich počúvame, že sme zatvorili pôrodnicu vo Svidníku či v Banskej Štiavnici preto, že nedosahovala zisk. Rozumieme, že ako neštátny subjekt a zároveň dcérska spoločnosť Penty sme príliš ľahkým objektom na takúto kritiku. Vyhradiť sa voči nám negatívne na ľudí dobre zaberá a veľmi ľahko sa takto zbierajú politické body. My však nebojujeme o voliča, popularitu či štvorročné funkčné obdobie. Bojujeme – a máme v tom podporu odbornej verejnosti – o bezpečnosť pacienta, lebo práve to má pre nás tú najvyššiu hodnotu. A chápeme, že navonok naše kroky vôbec nemusia vyzerať populárne. Avšak, malá nemocnica síce môže byť pre pacienta blízko, ale pre vážne a komplexné prípady nemusí byť tou najbezpečnejšou voľbou.

Minulý rok sme preto začali hovoriť o objemových indikátoroch kvality. Tie určujú, koľko výkonov je potrebné ročne vykonať na jednotlivých oddeleniach nemocnice, aby bola stále zachovaná bezpečná zdravotná starostlivosť. V súčasnosti existuje dostatočné množstvo medicínskych dôkazov (Evidence Based Medicine), ktoré poukazujú na to, že väčší počet výkonov zvyšuje i bezpečnosť pacienta. Odborné publikácie napríklad uvádzajú, že na pracoviskách, ktoré vykonali viac ako 200 operácií s náhradou kolenného kĺbu ročne v porovnaní s pracoviskami s menej ako 25 výkonmi ročne, bolo zaznamenané zníženie počtu pooperačných komplikácií, ako sú infekcie, pľúcna embólia, infarkt myokardu či pneumónia. Iná štúdia, ktorá hodnotila 1,6 milióna pôrodov v 1045 pôrodniciach v USA, zase poukázala na zvýšenú frekvenciu komplikácií u žien, ktoré rodili v malých pôrodniciach (menej ako 500 – 600 pôrodov ročne) oproti tým s vyšším počtom pôrodov.

Podobné závery možno nájsť aj pre iné odbornosti a výkony, najmä v oblasti chirurgie, ktorá sa venuje liečbe nádorových ochorení. 15 operácií pre nádor hrubého čreva na jedno pracovisko alebo sedem výkonov na jedného chirurga ročne sa definuje ako minimálny objemový ukazovateľ z pohľadu bezpečnosti pacienta a dostatočnej praktickej skúsenosti a zručnosti operatérov. Zároveň sa tiež zmenšuje medicínsky personál, ktorý je schopný určité najnáročnejšie, do veľkej miery plánované operácie vykonávať. Pri rozložení poskytovateľov zdravotnej starostlivosti sa preto nemožno opierať len o jediný ukazovateľ, akým je geografická dostupnosť.

Aby sme dokázali udržať kvalitu zdravotnej starostlivosti a neustále zvyšovať bezpečnosť pacienta, najnáročnejšie výkony sme začali centralizovať a nemocnice v sieti Svet zdravia stratifikovať. Napríklad z novootvorenej nemocnice v Michalovciach sa má stať nadregionálne centrum pre akútnu medicínu, kam chceme presúvať najnáročnejšie chirurgické zákroky, akým je kolorektálny karcinóm či onkogynekologické zákroky. Práve tam sa totiž centralizuje špičkové prístrojové vybavenie a najlepší odborníci pre túto oblasť medicíny. Nešli by ste radšej na zákrok do takejto nemocnice, ako do tej vo svojom meste len preto, že je blízko a rodina vás môže prísť častejšie navštíviť? Odpoveď asi každý z nás pozná.

V súčasnosti sa mení demografia obyvateľstva i jeho chorobnosť, takže je potrebné jednotlivým nemocniciam jasne definovať profil ich pacientov. Na druhej strane však existujú oblasti, kde má Slovensko, naopak, nedostatočné kapacity a je potrebné vybudovať nové pracoviská, ktoré budú schopné pokryť narastajúci počet prípadov vyžadujúcich modernú liečbu. Nič z toho však nemožno robiť egoisticky a pre zvýšenie vlastnej popularity. Na konci dňa na to totiž doplatí

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #nemocnice #Svidník #nemocnica Svet zdravia