Transatlantická dohoda sa vracia?

Predbežná správa pracovnej skupiny po rokovaní prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa a predsedu Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera 25. júla 2018 vo Washingtone zdôrazňovala, že nová obchodná dohoda, prípravou ktorej bol tento tím odborníkov poverený, sa nemôže porovnávať s dohodou o transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve známou pod skratkou TTIP.

04.03.2019 09:00
debata (2)

Možno s tým súhlasiť, a predsa prípravu novej obchodnej dohody medzi USA a Európskou úniou nemožno ignorovať.

Dva nerovnaké mandáty

Európska komisia sa zrejme poučila z prípravy rokovaní o TTIP a dva mandáty, splnomocňujúce ju na rokovania o obchode, ktoré by mala schváliť Európska rada, zverejnila. Prvý ju oprávňuje na otvorenie rokovaní o dohode medzi EÚ a USA o eliminácii ciel na priemyselnú produkciu. Druhý mandát má málo pochopiteľný názov, v ktorom sa hovorí „o posudzovaní zhody“.

Podľa spoločného vyhlásenia oboch politikov by sa v prvom prípade rokovalo o recipročnej liberalizácii obchodu priemyselných produktov – na žiadosť Washingtonu s výnimkou automobilového priemyslu. Aj keď priemerná colná ochrana priemyselnej produkcie na amerických trhoch je nízka, podarilo by sa zvýšiť export z únie do USA o 10 a v opačnom smere o 13 percent.

Americká strana nielenže nezrušila clá na oceľ a hliník, ale sa aj vyhráža, že ich uvalí aj na dovoz áut a automobilových súčiastok z EÚ vo výške 25 percent.

Pravdepodobne tento mandát a rokovania na jeho základe nevyvolajú veľkú diskusiu. O to väčšia pozornosť by sa mala obrátiť na rozhovory „o posudzovaní zhody“. Podľa tohto princípu sa napríklad na európskom trhu môže umiestniť iba produkt, ktorý spĺňa všetky zdravotné, bezpečnostné a environmentálne požiadavky, aké vyžaduje európska legislatíva.

Súčasne by prešiel procesom testovania, kontroly a certifikácie. Aby sa podarilo znížiť náklady, cieľom je dohodnúť sa, že uvedené procedúry sa na európskom, ako aj americkom trhu budú navzájom uznávať.

Tu vznikajú vážne riziká. Je totiž dobre známe, že regulačné požiadavky Európskej únie sú omnoho prísnejšie ako v Spojených štátoch. Napríklad v EÚ pri uvedení nového produktu platí princíp predbežnej opatrnosti, kým v USA sa môže zaviesť na trh akýkoľvek výrobok a až keď sa dokáže jeho škodlivosť, musí sa z obchodov stiahnuť.

V obave z tzv. regulačného dumpingu sa stal návrh na kooperáciu v regulačných otázkach pri príprave zmluvy TTIP jedným z najkritizova­nejších. Z opatrnosti preto Európska komisia navrhuje, aby sa o „posudzovaní zhody“ otvorilo nové kolo konzultácií.

Od sóje, cez plyn k Huawei

V júni 2018 uvalil Washington clo na dovoz európskej ocele a hliníka. Únia prijala odvetné opatrenia. Stretnutie Trumpa a Junckera malo zamedziť rozpútaniu obchodnej vojny. V spoločnom vyhlásení európska strana súhlasila s tým, že zvýši dovoz sóje a skvapalneného plynu z USA. Vyhlásenie vyjadrilo odhodlanie vyriešiť americké clá na oceľ a hliník a počas prípravy novej dohody neprijať žiadne opatrenia, ktoré by „išli proti jeho duchu“.

Únia svoje záväzky splnila a plní. V druhej polovici roka 2018 stúpol dovoz sóje spoza Atlantického oceánu o 114 percent a porastie ešte rýchlejšie po rozhodnutí, že sa bude sója pridávať do biopalív. Viaceré prímorské členské štáty EÚ začínajú urýchlene budovať nové prístavy pre dovoz skvapalneného ply­nu.

Druhá strana, naopak, nielenže nezrušila clá na oceľ a hliník, ale sa vyhráža, že ich uvalí aj na dovoz áut a automobilových súčiastok z EÚ vo výške 25 percent. Juncker sa zhrozil: „Trump mi dal slovo, že zatiaľ nebudú žiadne tarify. Verím mu. Ak by však tento záväzok nesplnil, nebudeme sa viac cítiť viazaní záväzkom nakupovať viac americkej sóje a kvapalného plynu.“ Samozrejme, zhrozená zostala i kancelárka Angela Merkelová. Pre Nemecko by to znamenalo pokles exportu áut o polovicu.

Počas návštevy v Európe americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo navyše pohrozil, že ak štáty EÚ budú naďalej obchodovať s čínskou spoločnosťou Huawei, budú USA nútené obmedziť niektoré svoje operácie v Európe. Táto hrozba je už však úplne mimo spoločného vyhlásenia Trump-Juncker z júla minulého roka.

Kontroverzné kompromisy

Európa za snahu odvrátiť clá na autá pristala na kompromisy, ktoré jej nesvedčia. Navyše ju rozdeľujú. Už vlani v júli sa rozchádzali názory na predbežné výsledky washingtonských rokovaní medzi nemeckým a francúzskym ministrom hospodárstva. Napätie a obavy environmentalistov, no i čoraz širšej verejnosti vznikajú z dovozu GMO sóje na kŕmenie zvierat.

Kontroverzné je však aj jej použitie na produkciu biopalív. Okrem toho dovážaný skvapalnený plyn z USA je nielen drahší, no ťaží sa prevažne spôsobom, ktorý je v rozpore s environmentálnym kreditom EÚ a jej záväzkami zo zmluvy o boji proti klimatickým zmenám.

Trump tvrdí, že chce dosiahnuť s EÚ dohodu, no sťažuje sa, že „oni sú pri vyjednávaní tvrdí“. Ťažko tomu uveriť. Opak bol pravdou pri vyjednávaní zmluvy TTIP. Je isté, že sa na európskych vyjednávačov bude vyvíjať tlak, aby rokovali čo najrýchlejšie i za cenu ústupkov z obidvoch strán. Tak, ako to bolo aj pri tejto dohode, ktorú sa v podobe, ako sa pripravovala, našťastie uzavrieť nepodarilo.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #TTIP #Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo #Jean-Claude Juncker #Donald Trump