Budúci prezident nebude oddychovať

V modernej histórii Slovenska nie je veľa zákonov prijatých pod bezprostredným tlakom verejnosti. Priama voľba hlavy štátu patrí medzi ne.

18.03.2019 08:00
debata (120)

Napriek tomu záujem občanov stále klesá. Účasť tento víkend síce výnimočne stúpla o viac ako päť percent, ale fakt, že väčšina dospelej populácie zostala doma, nie je lichotivý. Svedčí to o trvalom trende, ktorý prebieha nielen u nás, ale aj v mnohých iných európskych štátoch. Tradičné politické inštitúcie strácajú dôveru a dosiaľ sa okrem sporadických frázovitých vyhlásení nič účinné proti tomu neurobilo.

Výsledky potvrdili pestrú politickú mapu našej republiky, rozdiely (i keď nie drastické) medzi západom a východom, severom a juhom, veľkými mestami a vidiekom. Bratislava sa zásadne líši od celoslovenského priemeru. Upevnila si pozíciu proliberálnej bašty a navyše dosiahla vysokú účasť.

Slovensko prežilo dvanásť turbulentných mesiacov. Pri voľbách, keď sa viac vyberajú osobnosti ako politická strana, často nad raciom prevládajú emócie. Viaceré krízové javy v Európe a nové technológie prispievajú k tomu, že pribúda „prelietavých voličov“ a vernosť k jednej strane a jednému kandidátovi sa nepovažuje za cnosť.

Pozitívne možno hodnotiť, že napriek spomínanému hektickému roku prebehli voľby bez vážnejších incidentov a problémov. Slovensko je pokojnejšia krajina ako napríklad súčasné Francúzsko. Jedinou škvrnou, ale ani tá sa podstatne nepodpísala pod výsledkom volieb, bola zmätočná informácia na prvej strane istého mienkotvorného denníka.

Na Slovensku, napriek dobrej ekonomickej kondícii a rekordne nízkej nezamestnanosti, po mnohých kauzách a vražde dvoch mladých ľudí „dozrelo ovocie hnevu.“

Na Slovensku, napriek dobrej ekonomickej kondícii a rekordne nízkej nezamestnanosti, po mnohých kauzách a vražde dvoch mladých ľudí povedané slovami Johna Steinbecka „dozrelo ovocie hnevu“. Tento posun málo reflektovali a ešte horšie vyhodnotili vládne subjekty. Na druhej strane, tá časť opozície, ktorá sa označuje za proeurópsku, nedokázala zabrániť odlevu voličov k tvrdo alebo čiastočne euroskeptickým kandidátom.

Aj keď sa zápas odohrával medzi osobnosťami s prihliadnutím na priame či nepriame stranícke pozadie, medzi najsilnejšími kandidátmi prebehla súťaž tradičnej trojice rozhodujúcich európskych smerov – liberálneho, ľavicového a národno-konzervatívneho, ktorý na starom kontinente rastie.

Prezident podľa Ústavy SR nemá toľko kompetencií a možností, ako si mnohí predstavujú. Môže to zlepšiť alebo pokaziť menej, ako sa očakáva. Veľká časť diskusií akoby na to zabudla. Význam týchto volieb spočíva i v tom, že zreteľne ukazujú tým, čo sa nezavreli do veže zo slonovej kosti, zmeny nálad obyvateľstva a spresnenie prognózy parlamentných volieb, ktoré nás čakajú asi budúcu jar.

Progresívne Slovensko malo šťastnú ruku pri výbere kandidátky. Rozhodne si vytvorilo dobrú štartovaciu pozíciu a upevnilo si postavenie v liberálnom spektre.

Zuzana Čaputová bola vnímaná ako rezervný kandidát liberálnej opozície. Vierohodnou rétorikou vyhrala so značným náskokom nielen nad opozičnými, ale aj provládnymi kandidátmi. Jasná favoritka druhého kola však nemá veľký potenciál loviť voličov v národno-konzervatívnom krídle. Bude pre ňu výhodnejšie, ak o dva týždne ostanú doma. Pokiaľ v prvom kole jej obraz pokračovateľky Andreja Kisku u silne rozhodnutých voličov pomáhal, v druhom, keď treba oslovovať aj prezidentových kritikov, sa tento obraz mení na záťaž.

Sloboda a Solidarita zaznamenala trpké víťazstvo. S veľkým predstihom pripravovala kandidáta, ktorého bilbordy sa ľuďom prihovárali celé mesiace. A keď začalo ísť do tuhého, ukázalo sa, že nie je homo politicus.

Presne opačne sa správal Smer, ktorý racionálne nevyhodnotil voľby pred piatimi rokmi. Po veľkom tresku, ktorý vlani prebehol našou spoločnosťou, síce oživil koalíciu a sformoval efektívnu vládu, no odflákal prípravu na voľby hlavy štátu.

Navyše Maroš Ševčovič vstúpil do arény veľmi neskoro. Na prvé kolo mu stačilo voličské jadro Smeru, v druhom sa omnoho viac ako jeho súperka musí obracať na voličov menej úspešných kandidátov. A tých bude musieť presvedčiť o prednostiach Európskej únie. V jeho prípade je výhodnejšia vyššia volebná účasť.

Sobota ukázala, že väčšina voličov si praje zmeny, ale veľa z nich neťahá liberálnym smerom. Tretí a štvrtý v poradí nemajú prečo plakať. Oslovili štvrtinu voličov. Je na Štefanovi Harabinovi, či na svoj deň D bude čakať ďalších päť rokov, ako vyhlásil, alebo či neponúkne svoj volebný potenciál už v budúcoročných parlamentných voľbách. Marián Kotleba si so svojimi desiatimi percentami posilnil pozíciu. Slovensko sa priblížilo k severnému a južnému susedovi. Budúci prezident nebude oddychovať.

© Autorské práva vyhradené

120 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Šefčovič #prezidentské voľby 2019 #Zuzana Čaputová