NATO: rodina slobodných národov

Každý si pamätá okamih, ktorý definuje jeho generáciu. Okamih, „kde si bol keď“. Pre moju generáciu to bolo, nepochybne, keď padol berlínsky múr. Všetci si dokážeme vybaviť ikonické obrázky Berlínčanov, ktorí doslova strhli stenu kladivami a dlátami.

20.03.2019 09:00
debata (46)

Alebo ruky siahajúce na druhú stranu, ktoré zdvíhali priateľov a susedov. Zoceľovali tak rozdelenie, ktoré spretŕhalo rodiny takmer na tri desaťročia.

Ešte dávno predtým, ako sa toto stalo symbolom generácie, začali v strednej a vo východnej Európe kvitnúť budúce plody slobody a demokracie. Prostredníctvom pokojných protestov, ľudových hnutí a statočnosti nespočetných mužov a žien.

Rok 1989 bol obdobím zmien, ktoré brali dych. Komunizmus uvoľnil svoje zovretie. Otvárali sa trhy a ekonomiky. A jadrové odzbrojenie nás všetkých viedlo k pocitu väčšej bezpečnosti. Bol to skutočne triumf slobody a spolupráce nad útlakom a konfrontáciou.

NATO bolo vždy oveľa viac než obranný štít. Boli sme symbolom nádeje, hnacou silou reforiem a základným prvým krokom k integrácii v širšom európskom a medzinárodnom spoločenstve.

Tento rok oslavujeme nielen sedemdesiat rokov od založenia Severoatlantickej aliancie. Sme tiež hrdí na to, že spolu s viacerými spojencami oslavujeme významné míľniky. Pred dvoma desaťročiami Česko, Maďarska a Poľsko, pred pätnástimi rokmi Bulharsko, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko a pred desiatimi rokmi Albánsko a Chorvátsko definovali svoj vlastný osud.

Rozhodli sa, že sa pripoja k rodine, kde cítili, že právom patria: k rodine NATO. K rodine slobodných národov, prosperujúcich ekonomík, nezlomných spojencov. Táto cesta nebola vždy ľahká. Vyžadovala si politickú odvahu, víziu a odhodlanie uskutočňovať ťažké reformy a prekonávať historické rozdelenia.

Tento prístup „otvorených dverí“ bol zakotvený v zakladajúcom dokumente NATO – Washingtonskej zmluve. A zostal nezmenený sedem desaťročí. Je založený na práve každého národa zvoliť si vlastnú cestu, slobodne a bez zasahovania. Nezáleží na tom, aké sú malé alebo akí veľkí sú ich susedia. Všetkým spojencom – starým i novým – priniesol väčšiu stabilitu a prosperitu, nové schopnosti a perspektívy, ďalšie príspevky našim spoločným misiám a operáciám a viac spojencov, ktorí stoja plece pri pleci, aby sa vzájomne chránili a bránili.

Tento železný záväzok a jedinečné spoločenstvo slobodných národov z nás robia najúspešnejšiu alianciu v histórii. Spolu tvoríme polovicu svetovej hospodárskej a vojenskej sily. Je tam sila početnosti, sila rozmanitosti.

Od svojho vzniku sa NATO veľkosťou viac ako zdvojnásobilo, z dvanástich zakladajúcich členov na čoskoro tridsať spojencov. Počas môjho pôsobenia vo funkcii generálneho tajomníka som s radosťou otvoril dvere Čiernej Hore v roku 2017 a Severnému Macedónsku, ktoré sme v tomto roku pozvali k nášmu stolu. A dvere zostávajú otvorené. Pokračujeme v spolupráci s tromi uchádzačskými krajinami: Bosnou a Hercegovinou, Gruzínskom a Ukrajinou, aby sme ich priblížili.

NATO bolo vždy oveľa viac než obranný štít. Boli sme symbolom nádeje, hnacou silou reforiem a základným prvým krokom k integrácii v širšom európskom a medzinárodnom spoločenstve. Aliancie nestoja v ceste silným a nezávislým národom. NATO existuje práve na zabezpečenie slobody a prosperity, v ktorej môžu zvrchované krajiny a národy prospievať.

Zatiaľ čo svet v roku 2019 vyzerá ako veľmi odlišné miesto od roku 1989 a mnohí vyslovujú obavy, ktoré sa týkajú sily medzinárodných inštitúcií a partnerstiev, NATO zostáva naďalej silou pozitívnych zmien a kotvou stability.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Severoatlantická aliancia #generálny tajomník NATO #Washingtonská zmluva