Koniec zmluvy o raketách

Spojená štáty americké oznámili 2. februára začiatok odstúpenia od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF). Čo zapríčinilo toto rozhodnutie a k akým následkom to môže viesť pre európsku a globálnu bezpečnosť?

22.03.2019 14:00
debata (7)

Zmluvu medzi ZSSR a USA podpísali 8. decembra 1987. Zakazuje obom stranám vyrábať, skúšať a rozmiestňovať rakety stredného a kratšieho doletu na pozemných základniach. Týka sa to aj odpaľovacích zariadení pre tieto zbrane. Sovietske a americké rakety spomínané v dokumente zlikvidovali v priebehu troch rokov od nadobudnutia jeho účinnosti. Z arzenálov Ruska a USA tak zmizol celý typ zbraní, čo bolo závažným prínosom k procesu jadrového odzbrojovania vo svete. Táto bilaterálna dohoda sa svojho času stala zásadná pre budovanie euroatlantickej a medzinárodnej bezpečnostnej architektúry. Išlo o závažný krok, ktorý znamenal veľmi veľa pre základnú zmenu geopolitickej situácie a medzištátnych vzťahov.

Teraz USA tvrdia, že hodlajú odstúpiť od zmluvy pre jej „nedodržiavanie“ Ruskom. Hlavné obvinenie na našu adresu sa zakladá na tvrdení, že sme údajne skúšali dolet rakety 9М729 zakázaný dohodou. Američania však nedokázali poskytnúť žiadne dôkazy. Ani tak nikdy neurobia, pretože Rusko neporušilo záväzok. Dokumentom zakázaný dolet spomínanej rakety sme nikdy neskúšali. Pokusy USA tvrdiť opak výrazne potvrdzujú, že hľadajú akékoľvek zámienky, len aby sa zbavili obmedzení obsahovaných v INF. V úsilí rozptýliť aj tie najmenšie pochybnosti boli sme pripravení prejaviť mimoriadnu transparentnosť. Ponúkli sme prehliadku rakety 9М729 a brífing o nej. Napriek tomu, že INF niečo také nevyžaduje. Ponúkli sme i konzultácie na túto tému.

Ak európski spojenci USA majú záujem o zachovanie medzinárodnej kontroly zbraní, tak by sa mali riadiť životnými záujmami bezpečnosti svojich krajín a nepripustiť uvrhnutie Európy do novej konfrontácie.

Porušenie zmluvy však evidujeme my na strane USA. Trvali sme preto na tom, aby podnikli kroky s cieľom odstrániť naše obavy týkajúce sa odpaľovacích zariadení Mk-41, ktoré INF zakazuje, v rámci systému Aegis Ashore, ktoré sú rozmiestnené v Rumunsku a majú ich dislokovať i v Poľsku. Američania pritom ignorovali naše otázky o raketách terčoch, ktoré majú parametre zakázané INF. Platí to aj o útočných bezpilotných lietadlách, ktorých označenie ako rakety s plochou dráhou letu je nepopierateľné.

Čo teda Washingtonu prekáža v INF? Vysvetlenie je jednoduché: Vlastne vôbec nepotrebuje žiadne zmluvy v sfére kontroly zbrojenia, pretože prekážajú USA realizovať ich koncepciu totálnej vojenskej dominancie. Biely dom pravdepodobne dospel k záveru, že na udržanie rozpadajúcej sa politickej a ekonomickej hegemónie mu zostáva iba jedno – pokúsiť sa do budúcnosti garantovať si pozíciu vojenského hegemóna. Obsahujú to mnohé dokumenty o doktrínach Spojených štátov. Z toho vyplýva, že dnes jedna krajina, ktorá nezodpovedne pristupuje k plneniu svojich záväzkov napriek ňou podpísaným dohodám, ohrozuje svetovú bezpečnosť a predovšetkým bezpečnosť na európskom kontinente. Okrem toho USA, ako vyplýva z ich vyhlásenia, pripravujú zrušenie Zmluvy o strategických útočných zbraniach (START). Vyhlásenie NATO z 5. decembra 2018 na podporu postojov Washingtonu však potvrdzuje, že európske krajiny z toho nemajú obavy.

Čo čaká Európu v prípade zrušenia zmluvy INF? Aj neodborník pochopí, že stredný a kratší dolet rakiet nepredpokladá ich rozmiestnenie v USA. Preto je na mieste položiť si otázku: Kde môžu Američania rozmiestniť zbrane tohto typu? Prirodzene na starom kontinente. Biely dom ubezpečuje, že sa americké rakety v Európe neobjavia. Odstúpenie USA od klimatickej dohody, od dohody s Iránom o jadrovom programe, odmietanie zmlúv INF a iných však spochybňuje tvrdenia Washingtonu. Európski politici by sa nad tým už dnes mali zamyslieť.

V podmienkach odstúpenia Washingtonu od INF aj Rusko musí pozastaviť realizáciu dohody. V Európe by si mali uvedomiť, že nebudeme môcť ignorovať prípadné rozmiestnenie rakiet USA. Ak ich Američania budú mať, tak ohrozia nás a našich spojencov. Budeme musieť podniknúť účinné odvetné opatrenia. Rusko nebude rozmiestňovať svoje zbrane, kým tak neurobia USA. Ak sa tak však stane, tak potom naša odpoveď bude zrkadlová a asymetrická: Budeme musieť rozmiestniť typy zbraní, ktoré sa môžu použiť nielen proti tým územiam, z ktorých bude pre nás pochádzať hrozba, ale aj proti tým objektom, kde sa nachádzajú centrá rozhodovania o použití nás ohrozujúcich raketových komplexov.

Európania by si mali uvedomiť, že v budúcnosti sa pri ich domovoch môžu objaviť raketové základne USA, ktoré prinášajú riziko vojny. Potrebujeme opätovne strach zo vzájomného sebazničenia? Ak európski spojenci USA majú naozaj záujem o zachovanie efektívnej medzinárodnej kontroly zbraní, tak v prvom rade by sa mali riadiť životnými záujmami bezpečnosti svojich krajín a národov a nepripustiť uvrhnutie Európy do novej konfrontácie. Rusko má zodpovedný prístup a rovnaký postoj očakáva od našich európskych susedov.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #ZSSR #INF #Zmluva o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu