Kandidáti pred bránou Prezidentského paláca

BRIGITA SCHMÖGNEROVÁ: Podľa politického analytika Jána Baránka Maroš Šefčovič musí v druhom kole presvedčiť konzervatívneho voliča o svojej podpore tradičnej rodiny, o odmietavom postoji k migračným kvótam a pod. Jeho liberálnej protikandidátke by sa to sotva podarilo.

25.03.2019 09:00
debata (18)

Takéto škatuľkovanie na konzervatívneho a liberálneho prezidentského kandidáta je však dosť zjednodušené.

Hrozí, že bude redukovať rozdiely medzi nimi na tému, ktorá pre voliča nie je kľúčovou. Môže tiež skĺznuť do označovania Šefčoviča za spiatočníckeho, kým jeho protikandidátku za pokrokovú, priam progresívnu. To, čo Šefčovič ako podpredseda Európskej komisie zodpovedný za Energetickú úniu presadzoval, je však nepochybne spolu s klimatickou politikou najprogresívnejšou agendou EÚ.

Obedy a cestovanie zadarmo

Podľa istého média sa v ankete Šefčovič vyjadril, že by nepodpísal rušenie vlakov zadarmo pre študentov a dôchodcov. Naopak, Zuzana Čaputová by zrušenie bezplatných vlakov, ak by to prešlo parlamentom, údajne nevetovala. Keby si bývalá podpredsedníčka Progresívneho Slovenska pozrela videozáznam diskusie Smer, PS, Spolu–občianska demokracia: Prežije sociálny štát? z 11. apríla 2018, na ktorej sa zúčastnil aj predseda PS Ivan Štefunko, a nechcela by mu oponovať, odpovedala by na túto otázku úplne inak.

Škatuľkovanie na konzervatívneho a liberálneho prezidentského kandidáta je dosť zjednodušené. Hrozí, že bude redukovať rozdiely medzi nimi na tému, ktorá pre voliča nie je kľúčovou.

Podľa politických analytikov Čaputovej odovzdali hlasy najmä voliči SaS a iných opozičných strán. SaS však vyhlásila, že ak sa dostane k moci, zruší vlaky zadarmo pre dôchodcov a študentov. Avizovala i zrušenie poskytovania bezplatných obedov pre deti na základných školách a v škôlkach a ich nahradenie 24-eurovým daňovým bonusom.

To, že Smer toto opatrenie celkom nedomyslel, je pravdou, no o jeho emancipačnom účinku, nehovoriac o jeho sociálnom význame, nemožno pochybovať. O tom, aký postoj zaujmú prezidentskí kandidáti k tomuto a k iným sociálnym opatreniam, opatreniam v zdravotníctve atď., ktoré sa týkajú každodenného života, a o tom, či prípadné zákony budú vetovať, sme sa v kampani pred prvým kolom veľa nedozvedeli.

Daň výhodná iba pre bohatých

Prezident Rudolf Schuster nepodpísal kľúčový zákon daňovej reformy druhej vlády Mikuláša Dzurindu, ktorým sa zavádzala rovná 19-percentná daň. Mal odvahu povedať, že rovná daň z príjmu bude výhodná len pre daňovníkov s príjmami nad 25-tisíc korún, a že stredná vrstva, ktorá predstavuje tri štvrtiny zamestnancov, z daňovej reformy výhodu mať nebude.

Okrem toho doplatí na zavedenie jednej sadzby DPH. Zrušenie zníženej sadzby dane z pridanej hodnoty dopadne neprimerane aj na dôchodcov a na ľudí žijúcich v hmotnej núdzi, dodal. Žiaľ, vládna koalícia ho prehlasovala.

V novej verzii Agendy 2020 strana SaS presadzuje návrat k rovnej 19-percentnej dani a zjednotenie sadzieb DPH v rozmedzí 15 až 17 percent. Možno nebude musieť ani čakať do budúcich parlamentných volieb, ktoré, ako je presvedčená, vyhrá. Čo ak sa jej podarí dohovoriť sa s SNS, ktorej líder avizoval, že predloží návrhy vlastných daňových zákonov? Projektom zníženia dane z príjmu právnických osôb zo súčasných 21 na 15 percent idú národniari dokonca nad rámec návrhov SaS.

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť dosah návrhov SNS na štátny rozpočet odhaduje vo výške 1,35 miliardy eur. Andrej Danko jej predsedu za to obvinil z neodbornosti: „Pán Šramko si vycucal z prsta čísla, a verím, že keď budú dane nižšie, výber bude vyšší.“ Keby si pán kapitán prečítal zahraničnú tlač, dozvedel by sa, že Trumpova daňová reforma dostala americký deficit do jednej z najhorších pozícií a dlh USA sa stáva najvyšším po druhej svetovej vojne.

Náš deficit a dlh znepokojivé nie sú. Znepokojivé však je, že mantra vyrovnaného rozpočtu môže inšpirovať opozičné a vari aj koaličné strany urobiť opatrenia, ktoré budú znamenať ďalšie škrtanie výdavkov do verejných služieb. Ako sa k tomu postaví budúci prezident či prezidentka?

Komu chýba odvaha?

Most-Híd sa odvoláva na správu Európskej komisie o Slovensku, podľa ktorej daňové a odvodové zaťaženie práce je vysoké, a navrhuje jeho zníženie o jedno percento. Zamlčuje však jej konštatovanie, že napríklad majetkové dane sú u nás štyrikrát nižšie, ako je priemer v únii. Bude mať budúci prezident odvahu povedať to nahlas a navrhnúť znovuzavedenie dane z dedičstva, ktorá by aspoň čiastočne pomohla znížiť mieru nerovnosti u nás?

Šefčovič aj neraz v konflikte s vládami (i našou) prebojoval legislatívne návrhy iniciatívy Čistá energia. Jeho energetický balíček prišiel pre Smer s revolučnou myšlienkou decentralizácie energie, ktorá nie je iba nástrojom demokratizácie energie, no pomáha riešiť aj energetickú bezpečnosť a pri klesajúcich cenách energií z obnoviteľných zdrojov pomôže riešiť energetickú chudobu.

Bude mať odvahu postaviť sa proti energetickej loby i prezidentská kandidátka, ako sa postavila proti skládke odpadu v Pezinku? Mali by sme sa to dozvedieť ešte pred druhým kolom.

VIDEO: Kto stojí v pozadí prezidentskej kampane? Aká je úloha médií a sponzorov? Rozhodujú emócie, či zdravý rozum? Brigita Schmögnerová odpovedala aj na otázku, prečo sa v kampani kandidáti sústreďovali na kultúrno-etické témy, a to i napriek tomu, že občanov Slovenska oveľa viac trápia iné problémy – zdravotníctvo, korupcia či životná úroveň. Pozrite si viac vo videu TV Pravda. (vysielané 20.3.2019)

Video

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Šefčovič #Zuzana Čaputová #vlaky a obedy zadarmo #decentralizácia energie #SASKA