Zmenia Klausovci českú politiku?

Menia sa strany i jednotlivé tváre, napriek tomu stálicou českej politiky zostáva rodina Klausovcov. Otec Václav, bývalý premiér a prezident, sa neprestáva vyjadrovať k politickému dianiu a je čoraz radikálnejší. Zaujíma nacionalistické a protieurópske pozície, v čom si najviac sekunduje s Alternatívou pre Nemecko.

29.03.2019 14:00
debata

Ešte viac pozornosti však teraz vzbudzuje jeho syn, tiež Václav. Kedysi bol tak ako otec členom ODS. Keď stranu pred sedemnástimi rokmi prevzal Mirek Topolánek, na protest proti jeho štýlu z nej vystúpil. Vrátil sa až s dnešným predsedom občianskych demokratov Petrom Fialom, zaujal úlohu školského experta (Klaus ml. stál na čele úspešnej siete súkromných gymnázií) a stal sa poslancom.

Problém je v nespútanej klausovskej povahe. Otec aj syn sa neradi podvoľujú. Klaus ml. teda opakovane z ODS názorovo vybočil. Napríklad snahou o stiahnutie českých vojakov z Afganistanu. Alebo keď podporil protikandidáta občianskodemo­kratického uchádzača o senátorské kreslo. Povestný je však hlavne drsnými výrokmi na adresu Európskej únie.

Tie posledné sa mu stali osudnými. Schvaľovanie úniovej legislatívy prirovnal k napomáhaniu holokaustu a vízie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona pripodobnil k tým Hitlerovým. Špekuluje sa, či úmyselne nechcel svojich kolegov vyprovokovať. Tak či onak, ODS Klausa ml. vylúčila. Širšie stranícke vedenie sa na tom jednomyseľne zhodlo. Mladého ani starého Klausa to nenahnevalo, obaja si len povzdychli, že ODS je iná ako pred rokmi.

Na tom niečo bude. Pôvodne vznikla trochu ako fanklub Klausa seniora a trochu ako rýchlovýťah k moci pre tých, čo chceli byť pri transformácii spoločnosti a ekonomiky a pritom mali ďaleko k prednovembrovému disentu. Potom prišla éra tzv. krstných otcov, podnikateľov a ďalších zákulisných hráčov vodiacich rad politikov ODS ako bábky. Stranu napokon dorazila aféra predsedu Petra Nečasa a jeho milenky – vedúcej premiérskej kancelárie, ktorá prijímala luxusné dary od tretích osôb, nasadzovala špiónov na Nečasovu vtedajšiu manželku a zaplietla sa do rozdeľovania politických trafík.

Václav Klaus ml. zrejme skúsi časom vytvoriť vlastný politický projekt. Zaradil by sa asi k radikálnej pravici, kde je dosiaľ veľa trpasličích strán, ale žiadny výrazný líder.

Potom už občianskych demokratov čakali iba opozičné lavice, v ktorých sú dodnes. ODS sa ujal politológ Petr Fiala, muž, ktorý síce býva označovaný za nudného, ba až suchára, ale zároveň má čistý štít a jasnú predstavu, ako budovať politickú stranu.

Celkom sa mu darí. Povesť ODS sa zlepšuje, aj keď tu a tam majú tendenciu vracať sa jej staré známe tváre. Napríklad bývalý „korunný princ" a exminister vnútra Ivan Langer. V zásade sa však považuje za solídnu pravicovú stranu. Je kritická k EÚ, ale rušiť ju nemieni. Zastáva sa drobných podnikateľov a živnostníkov. Bojuje za štíhly štát a menšiu byrokraciu. V politických hitparádach súťaží s Pirátmi o druhé až tretie miesto, hoci s veľkým odstupom za Babišovým hnutím ANO.

Do dnešnej ODS sa neposední a k nacionalizmu inklinujúci Klausovci skutočne nehodia. O to väčšmi páli otázka, kam najmä junior zamieri ďalej. Často sa názorovo zhoduje s Okamurovou SPD. Túto stranu navyše čerstvo opustili traja poslanci pre nezhody s predsedom, ktorí pracujú na novej kariére. Pekne o Klausovi, najmä v súvislosti so školstvom, hovorí predseda vlády a ANO Andrej Babiš.

Zo všetkého najpravdepodob­nejšie však je, že Václav Klaus ml., zrejme s pomocou svojho otca, skúsi časom vytvoriť vlastný politický projekt. Zaradil by sa asi k radikálnej pravici, kde je dosiaľ veľa trpasličích strán, ale žiadny výrazný líder. Klausovci výrazní sú a dosť voličov k nim inklinuje. Napriek tomu nie je jasné, či v konečnom dôsledku extrémnu pravicu polejú živou vodou, alebo ju ešte viac rozdrobia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ODS #Václav Klaus #Václav Klaus ml.