Assange je hrdina

Julian Assange zverejnil na svojom portáli WikiLeaks viac dôkazov o korupcii a zločinoch ako ktorýkoľvek iný investigatívny novinár. Dokonca omnoho viac ako ktorékoľvek svetové médium. To je fakt, ktorý sa nepokúšajú oddiskutovať ani jeho najzarytejší odporcovia.

18.04.2019 16:00
debata (16)

Faktom rovnako je aj to, že veľká časť, možno aj väčšina týchto informácií, sa týka vlády a armády USA. Najmä ich systematického porušovania ľudských práv a vojnových zločinov. Ak budeme mať na pamäti tieto dva fakty, celá kauza sa začne javiť v reálnejšom svetle.

Krátko po tom, čo Juliana Assangea násilne vyvliekli z jeho bytu v priestoroch ekvádorského veľvyslanectva v Londýne príslušníci britských bezpečnostných služieb a polície, USA naňho vydali zatykač. Mnohí, ktorí celé roky nepravdivo Assangea obviňovali, že sa skrýva pred obvinením zo sexuálneho obťažovania, a nie pred pomstou USA, by sa mu mali ospravedlniť. Americké orgány natiahli chápadlá po zakladateľovi WikiLeaks, len čo sa im naskytla príležitosť.

Neviem však o nikom, kto by sa ospravedlnil. Samozvaní arbitri slušnosti a morálnosti, ktorí celé roky klamlivo nazývali obvinenie zo sexuálneho obťažovania „znásilnením“, alebo „rozpitvávali“ nezmysly okolo jeho mačky, skejtbordovania po chodbách a podobne, poslúžili ako vynikajúci „užitoční idioti“ americkej pomsty. V súvislosti s údajným sexuálnym obťažovaním nemožno opomenúť, že dve ženy, ktoré na začiatku tohto stíhania stáli, editora WikiLeaks z ničoho takého neobvinili. Tvrdili, že nepoužil antikoncepciu, čo vo Švédsku spadá pod „sexuálne prečiny“.

Ak dovolíme vydať Assangea do USA, povieme tým, že nie je nesprávne zlo páchať, ale naň upozorňovať.

Súčasné obvinenie USA voči Assangeovi sa samotné nezakladá na zverejnení tajných dokumentov usvedčujúcich viaceré americké vlády a Pentagon z obrovského množstva ohavných zločinov. To by bolo priveľmi priehľadné. Momentálne postačuje nelogický konštrukt o hackerskom útoku, za čo hrozí „iba“ päť rokov väzenia. To preto, aby Británia Assangea s čistým svedomím mohla vydať, veď mu nehrozí trest smrti. Obvinenia zo špionáže a mnohého ďalšieho, za čo už trest smrti hroziť bude, môžu prísť, len čo sa ocitne na americkej pôde. Rovnako ako prišiel zatykač, len čo sa ho podarilo dostať mimo ekvádorského azylu. Právnici a spolupracovníci WikiLeaks na to, samozrejme, upozorňovali po celý čas, nový ekvádorský prezident však uprednostnil zlepšenie vzťahov s najbohatšou a najmocnejšou krajinou sveta.

Julian Assange vytvoril a rozbehol projekt WikiLeaks. Napriek tomu, že nemal nič okrem svojich schopností a veľmi obmedzených prostriedkov, zverejnil dokumenty, o ktorých vedel, že rozhnevajú USA a tie sa budú všemožne snažiť pomstiť. Preukázal tým obrovskú službu každému z nás. Teraz mu to môžeme aspoň čiastočne splatiť. Podpisom petície, zmenou profilovej fotografie na sociálnej sieti alebo účasťou na demonštrácii za jeho prepustenie na slobodu. Ak totiž Julian Assange skončí v americkej väznici, môžeme si byť istí, že to bude výstraha pre ďalších, ktorí a ktoré by chceli upozorniť na zločiny mocných. Presne o takúto výstrahu vláde USA aj ide, nikto si totiž nemôže dovoliť hovoriť pravdu o jej zločinoch.

Veľká Británia dlhodobo koná podľa prianí Washingtonu, ktorý chce z Assangea spraviť exemplárny prípad. Ak dovolíme vydať Assangea do Spojených štátov, povieme tým, že nie je nesprávne zlo páchať, ale naň upozorňovať. V takom prípade bude len otázkou času, kedy ho pocítime aj na svojich vlastných chrbtoch.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Wikileaks #Julian Assange #ekvádorské veľvyslanectvo