Stracheho pád ohrozí aj Orbána

Dosluhujúci europoslanec Maďarskej socialistickej strany (MSZP) István Ujhelyi uverejnil komentár zásadného významu o páde rakúskeho vicekancelára Heinza-Christiana Stracheho.

24.05.2019 14:00
debata (20)

Ako je známe, ten musel odstúpiť pre video, ktoré expressis verbis dokazuje, že žiadal úplatok od „podnikateľky údajne blízkej prezidentovi RF Vladimírovi Putinovi“.

Stracheho aféra znamená rozpad vládnej koalície pravicových a krajne pravicových politických strán, a preto v septembri čakajú Rakúsko predčasné parlamentné voľby. Práve tento „rakúsky“ model koalície pravice s krajnou pravicou propagoval v poslednom čase na každom kroku maďarský premiér Viktor Orbán ako vzor pre vedenie Európskeho parlamentu (EP) a Európskej komisie (EK) po eurovoľbách. Dá sa predpokladať, že Stracheho pád vyvolá dominový efekt európskych krajne pravicových politických strán a dokazuje, že uvedená „specoperacija“ nebola náhodná a môžu nasledovať ďalšie pády populistických lídrov v Európe.

Pád vicekancelára Stracheho možno považovať aj za porážku maďarského premiéra Viktora Orbána. Nie náhodou sa v inkriminovanom videu Strache vyjadril s uznaním o mediálnej situácii v Maďarsku, kde už neexistujú silné opozičné médiá a ani opozícia. Príčinu treba hľadať v mediálnej politike súčasnej maďarskej vlády. Tá, ako je známe, práve s pomocou rakúskeho mediálneho podnikateľa Heinricha Pecinu „úspešne“ zlikvidovala dovtedy najvýznamnejší maďarský denník Népszabadság. Pecina neskôr „prihral“ noviny do mediálneho portfólia vládnej strany Fidesz a tá ich jednoducho zatvorila.

Svoje maslo na hlave majú aj ďalší lídri krajne pravicových strán v Európe. Veľmi príznačná je aféra šéfa Ligy a talianskeho ministra vnútra Mattea Salviniho, ktorý podľa informácií europoslanca I. Ujhelyiho chcel prevziať milióny eur na kampaň proti EÚ od ruskej štátnej ropnej firmy, čo potom následne chceli zamaskovať za obyčajnú obchodnú operáciu. O šéfke francúzskej krajnej pravice Marine Le Penovej je zasa známe, že od ruských bánk dostala úver v hodnote 9 mil. eur tiež na účely predvolebnej kampane proti EÚ. Zároveň mala vybaviť aj miesto stážistky pri EP pre dcéru hovorcu prezidenta RF atď.

Podľa medializovaného svedectva bývalého blízkeho spolupracovníka Viktora Orbána a dlhoročného ministra financií za Fidesz Lajosa Simicsku sa Orbán preriekol (dokonca aj pred novinármi), že mu ruská spoločnosť Rossatom stavajúca nové bloky jadrovej elektrárne Paks II mala prisľúbiť „nákup a privatizáciu opozičnej televízie RTL Klub“ a umožniť tak prevahu vládnej propagandy Fideszu pred dôležitou volebnou kampaňou do EP v Maďarsku.

Pád Stracheho je viac ako len upozornením pre európsku verejnosť. V tomto prípade vôbec nejde o náhodu. Korupčné aktivity lídrov krajnej pravice smerujú k zdrojom financií z Ruska.

Z uvedených kompromitujúcich informácií o aktivitách vedúcich činiteľov krajne pravicových strán chystajúcich sa prevziať moc doma aj v EÚ možno vyvodiť značne nelichotivé závery. Pád rakúskeho vicekancelára Heinza-Christiana Stracheho je viac ako len upozornením pre európsku verejnosť. V tomto prípade vôbec nejde o náhodu. Korupčné aktivity lídrov krajnej pravice smerujú k zdrojom financií z Ruska, čo je dostatočný dôvod na stratu dôvery voči nim. Ak Stracheho odstúpenie predstavuje prvú kocku domina, ktorá môže spustiť pád krajnej pravice, tak potom je pravdepodobné, že to nemusí byť posledný takýto prípad v európskej politike.

Pád vládnej koalície v Rakúsku však ukazuje aj na širšie súvislosti politiky populizmu a nacionalizmu. V európskej politike pribúda dôkazov o tom, že hlasovanie v prospech populistických politických strán je zradné, pretože mu chýbajú odborné fundamentálne argumenty, a ako také je odsúdené skôr či neskôr na neúspech. Stačí si len spomenúť na viacročný bludný kruh, do ktorého sa dostali voliči Veľkej Británie so svojím nepodarkom zvaným brexit.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Marine Le Penová #Matteo Salvini #Heinz-Christian Strache