Jasný trend v eurovoľbách

Voľby do Európskeho parlamentu nemajú u nás na každodenný život až taký vplyv, ako keď si občania vyberajú zástupcov do Národnej rady SR. Pri viacnásobne zníženej účasti by sme mali byť opatrní pri zovšeobecňovaní, ale aj tak sa nám jasne naznačujú trendy.

28.05.2019 10:00
debata (3)

A tie sa vo viacerých ohľadoch na Slovensku až tak nelíšia od ostatných členských štátov Európskej únie. V oboch prípadoch narástol počet ľudí, ktorí prišli k urnám, viditeľne sa posilnili hlasy radikálnej aj liberálnej pravice, oslabili sa pozície ľavice.

Sláviť môžu predovšetkým strany, ktoré sa nachádzajú mimo slovenského parlamentu. Úspech koalície Progresívne Slovensko a Spolu – občianska demokracia nemožno redukovať iba na vlnu nadšenia po nedávnych prezidentských voľbách. Ukazuje sa, že pri mobilizácii voličov nie je rozhodujúca početnosť členskej základne, ale jej aktivita.

Oživenie nastalo v Kresťanskode­mokratickom hnutí. Stojí za otázku, ako by narástlo, keby sa jeho líder vedel dohodnúť s dvoma novými podobne orientovanými zoskupeniami, ktoré síce neprekročili päťpercentnú hranicu, ale dosiahli na prvý pokus slušné výsledky. Strane maďarskej komunity, ktorá sa na dlhší čas vytratila z centrálnej slovenskej politiky, uniklo poslanecké miesto iba o vlások. Jedinou parlamentnou stranou, ktorá môže by spokojná, sú kotlebovci, ktorí sa naučili tvrdo pracovať v teréne. Ostatné opozičné subjekty zastúpené v NR SR zažili rozličnú mieru sklamania.

Vládnuca trojka ako celok, ako aj všetky jej zložky zaznamenali viditeľnú prehru. Národniari aj Most-Híd sa musia veľmi poobracať, ak chcú ostať v celoslovenskej politike po budúcich voľbách. Dlhodobou stratou sebareflexie trpí premiérska strana. Pokles zo štyridsiatich štyroch na menej ako šestnásť percent hlasov nenastal naraz, no uskutočňoval sa postupne v priebehu siedmich rokov. Vedenie tento trend často relativizovalo, pripomínalo tým hodnotenie známok externých študentov v známej českej komédii Marečku, podejte mi pero!

Smer – sociálna demokracia pri začiatkoch svojho pôsobenia ponúkol zmenu, oživenie a modernizáciu. Najúspešnejší bol v tej vrstve obyvateľstva, v ktorej dnes dosahuje najhoršie výsledky – u mladej generácie. Ide o vekovú kategóriu, ktorej vnímanie sveta sa mení najdynamickejšie. Forma a jazyk, ktoré zaberali pred časom, dnes pôsobia skostnatene a vyvolávajú bumerangový efekt najviac u nej.

Donedávna vyhrávajúca strana prenechala mladých liberálom a radikálnej pravici. Posledné župné a komunálne voľby ukázali, ako stráca vo veľkých mestách aj v iných vekových kategóriách. U našich juhozápadných susedov výrazne oslabená ľavica stále víťazí na území Viedne. V Bratislave, a nielen v nej, už nemá ani jedného mestského poslanca. Najväčšia členská základňa je zbytočná, keď iba pozoruje vývoj so založenými rukami.

Pokiaľ má Smer väčšie ambície, ako iba sedieť na opozičných laviciach Národnej rady po roku 2020, musí omladiť vedenie, zmeniť mediálnu komunikáciu a jasnejšie formulovať svoju hodnotovú orientáciu. Vlastnou príčinou sa dostal do nezávideniahodnej situácie.

Mladí prešli k liberálnej a krajnej pravici ani nie tak pre hodnoty, ale zo vzdoru voči súčasnej vláde. Posun k ľudovejšej, teda tradičnej, ľavici komplikuje problém imidžu oligarchizácie.

Ak by sa Smer viac posunul k liberálnym pozíciám, mohol by nasledovať osud sociálnych demokratov v ostatných štátoch, najmä visegrádskej štvorky, ktorý je veľmi nelichotivý. Mladí, a nielen oni, na Slovensku prešli k liberálnej a krajnej pravici ani nie tak pre hodnoty, ale zo vzdoru voči súčasnej vláde. Posun k ľudovejšej, teda tradičnej, ľavici komplikuje problém imidžu oligarchizácie.

Slovensko zaznamenalo až na štvrtý pokus svoj pozitívny rekord v účasti. Pripomeňme si veľavravné čísla spred niekoľkých rokoch – 16,97, 19,64, 13,1 a terajších 22,74 percenta. Ale aj ten posledný výsledok predstavuje mizériu. Príčin tohto stavu je viac, no zásadný podiel viny nesú bývalí a nastávajúci europoslanci.

Po štvrtý raz sme ostali na chvoste zintegrovanej Európy. V europarlamente sa nevytvára medzi našimi zástupcami také výrazné napätie ako medzi politikmi na celonárodnej pôde. Jedno však poslancov v Bruseli a Štrasburgu tradične spája: v rámci nešťastnej tzv. politickej korektnosti všetci svorne od pravice po ľavicu nekomentujú svoju neschopnosť motivovať voličov. Pretrvávajúca nízka legitimita im rozhodne nepomáha pri vyjednávaní o dôležitých veciach. Demokratická argumentácia o podporu obyvateľstva tak stojí na vode.

Čísla hovoria neúprosne. Za víťaznú liberálno-konzervatívnu koalíciu sa postavilo iba čosi viac ako päť percent dospelej populácie. A o tých slabších stranách, ktoré tiež budú mať v europarlamente zástupcu, radšej ani nehovorme.

Voličsky aktívne jadro spoločnosti sa vyslovilo za zmenu. A čo tí ostatní, ktorí tvoria 77 percent dospelého obyvateľstva? V tomto zmysle prehrali všetci. Na otváranie šampanského nebol veľký dôvod ani na jednom partajnom sekretariáte.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Progresívne Slovensko #voľby do Európskeho parlamentu #liberáli