Zvláštny triumf odvolaného kancelára

Nech žije Sebastian Kurz? V pondelok odvolali rakúskeho kancelára. Zdá sa, že 32-ročný konzervatívec sa tým už stihol zapísať do dejín.

30.05.2019 14:00
debata

Sociálnym demokratom sa síce v pochybnom spojenectve s krajnými pravicovými populistami zo Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) podarilo Kurza vypoklonkovať, ale líder Rakúskej ľudovej strany môže na základe presvedčivého úspechu v rámci volieb do Európskeho parlamentu i podľa ankiet rátať s triumfálnym návratom po predčasných voľbách, ktoré sa pravdepodobne budú konať v septembri.

V súvislosti s politickým zemetrasením, ktoré nastalo, keď nemecké médiá Der Spiegel a Süddeutsche Zeitung spolu s rakúskym týždenníkom Falter sprístupnili nadmieru zahanbujúce video o pravicovo-populistických politikoch Heinzovi-Christianovi Strachem a Johannovi Gudenusovi, sme sa však poučili o nevypočítateľnos­ti politického diania.

Strache, ktorý mal pre video ako podpredseda vlády abdikovať a verejne uvažoval o úplnom odchode z politiky, získal na základe preferenčných hlasov lukratívny mandát v Európskom parlamente. Muž, ktorý bol často označovaný za jedného z desiatich najnebezpečnejších politikov v Európe, sa teda bezproblémovo dostal tam, kde ho jeho protivníci nikdy nechceli vidieť. Pokiaľ sa rozhodne mandát prijať, bude môcť prispievať k spojeniu krajne pravicových síl celej Európy.

Sebastian Kurz bude musieť Rakúšanov v nasledujúcich mesiacoch presvedčiť, že stelesňuje naozajstnú politickú alternatívu zameranú na konzervatívne hodnoty.

Sociálni demokrati zdôvodnili svoje rozhodnutie najmä tým, že Sebastian Kurz vraj počas necelých dvoch rokov svojho vladárstva nikdy nebol ochotný komunikovať s opozíciou, a na základe toho sa ani v období krízy neosvedčil. Problém po odvolaní kancelára však pre nich je v tom, že zatiaľ nevedeli navrhnúť presvedčivý scenár ďalšej cesty Rakúska bez Kurza na čele. Doterajší kancelár bude môcť nadviazať na argumentáciu, ktorú nepretržite opakuje, odkedy vypukla politická kríza, a ktorá znie, že jeho súperom ide výlučne o bezperspektívny akt pomsty, na základe ktorého sa zmieria s ohrozením stability celej krajiny.

Všetci aktéri momentálnej krízy zrejme zabudnú, že vôbec netreba zapochybovať o funkčnosti Rakúska. Politici majú k dispozícii rozmanitý súbor ústavných nástrojov, aby zvládli stresové situácie. Nemálo pozorovateľov varuje pred tým, aby sa predstavitelia tradičných strán nestratili v zbytočnom divadle, z ktorého by už nevedeli profitovať ani sociálni demokrati, ani konzervatívci.

Sebastian Kurz bude musieť Rakúšanov v nasledujúcich mesiacoch presvedčiť, že stelesňuje naozajstnú politickú alternatívu zameranú na konzervatívne hodnoty. Doteraz bol často vystavovaný kritike, že sa prihováral len za bezvýznamne zmiernené pozície FPÖ. Napríklad nedávno si vyžadoval obnovenie suverenity členských štátov Európskej únie.

Pritom treba bojovať dvojsečnou zbraňou. Veď Kurz vždy trval na tom, že dôveryhodná politika sa v prvom rade tvorí prostredníctvom tvorivej harmónie všetkých účastníkov. Tým, že stratil všetkých doterajších spojencov zo strany tradičných politických síl, bude si musieť nájsť nových partnerov. V posledných dňoch sa už špekulovalo o zblížení konzervatívcov, zelených aj liberálov zo strany Neos. Pritom treba dbať, aby sa takáto nová orientácia nepovažovala za zúfalý oportunizmus. Kurz však má osvedčený talent, aby presvedčil, že jeho rozhodnutia napokon vždy vyzerajú, akoby sa vysvetlili samy.

V tom sa podobá na „večnú" nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, ktorej sa podarilo zmeniť štruktúru svojich konzervatívcov tak, že sa spolupráca so Zelenými síce ešte nestala realitou na národnej úrovni, ale už je obľúbeným modelom vo viacerých spolkových krajinách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ÖVP #Sebastian Kurz #FPÖ #Heinz-Christian Strache