Svoloč

Niektoré novotvary, ktoré nemajú jasné ukotvenie na domácej politickej scéne, v Európskom parlamente (EP) pod tlakom okolností „priznali“ farbu – napr. českí Piráti sa pridali k zeleným

31.05.2019 22:00
debata (14)

Iné, ako napr. slovenskí kotlebovci, by sa aj radi k niekomu pridali, otázne však je, či nejaká frakcia o takúto „posilu“ stojí. Hoci novozvolený europoslanec za ĽS NS Milan Uhrík ešte pred pár dňami v TA3 hovoril, že kotlebovci sa určite pokúsia o komunikáciu s frakciou Marine Le Penovej Európa národov a slobody, pretože „názorové politické prieniky sú úplne evidentné“, napokon sa zdá, že zostanú na ocot.

Keďže pred pár rokmi sa vlastným rozhodnutím ocitli v skutočne „vyberanej spoločnosti“ – Aliancii za mier a slobodu (APF), tak ako nezávislí budú v Bruseli hájiť farby tohto zoskupenia. Napriek honosnému názvu ide o krajne pravicové, neonacistické a extrémistické strany, popri ktorých je Le Penová úplná „amatérka“. V podstate ide o absolútny oxymoron, pretože fašisti nikdy neboli a nemôžu byť zárukou mieru a slobody. Cieľom týchto strán je rozbiť úniu, ktorá mier a slobodu na starom kontinente garantuje.

V uplynulom volebnom období APF v EP zastupoval Udo Voigt – bývalý dlhoročný predseda nemeckej Národnodemokra­tickej strany (NPD), ktorý sa netají svojimi rasistickými postojmi a s obľubou sa zúčastňuje spomienkových akcií na nacistického pohlavára Rudolfa Hessa. Minulý rok rady APF posilnil aj spoluzakladateľ Národného frontu Jean-Marie Le Pen.

Okrem toho sú členmi APF autentickí fašisti ako Dělnicka strana sociální spravodlivosti (pokračovateľka rozpustenej Dělnickej strany) či talianska Forza Nuova.

Hoci ĽS NS ani NPD súdy dosiaľ nezakázali, tieto strany predstavujú hrozbu pre demokraciu. Napr. kotlebovci majú na svojej stránke slogan „Odvahou proti systému!“ Jasnejší odkaz, aký je ich postoj k demokratickému zriadeniu, si ani nemohli vybrať.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Neonacisti #NPD #ĽSNS #ĽS NS #fašisti #pravicoví extrémisti #voľby do Európskeho parlamentu