Rusko nie je určite len smetisko

V Rusku sa po dlhoročných diskusiách začala reforma odpadového hospodárstva. Príčina je jednoduchá - situácia s odpadmi je neradostná. V 90. "temperamentných“ rokoch sa v Rusku objavili obrovské skládky odpadu, ktoré riadili zločinecké skupiny.

05.06.2019 10:00
debata

Reforma

Reforma by mala zmeniť vzťah k odpadu nielen tých, ktorí ho zbierajú, triedia, ale aj tých, čo ho vytvárajú. Zodpovednosť za celý reťazec „obehu odpadu v prírode“ bude mať v každom regióne jeden operátor. Všetky odpady bez výnimky budú prechádzať cez spracovateľské podniky a ich cieľom má byť maximálna recyklácia. Dňa 1. februára 2019 začali občania dostávať prvé "odpadové“ účty.

Reakcia nenechala na seba dlho čakať. Už 3. februára bol celoštátny protest s názvom „Rusko nie je smetisko!“ Obyvatelia protestovali proti vysokým poplatkom a monopolnému postaveniu regionálnych operátorov. O pár mesiacov nato niekoľko poslancov Štátnej dumy, čo je ruský parlament, požiadalo premiéra Dmitrija Medvedeva, aby poskytol zľavy rodinám s väčším počtom detí. Podľa nariadenia vlády za odvoz komunálneho odpadu má totiž platiť každý člen rodiny – bez ohľadu na to, či má osem mesiacov, alebo osemdesiat rokov.

Hlavným problémom Ruska je však to, že v krajine je veľa veľkých skládok komunálneho odpadu. Rozkladajú sa na obrovských plochách a čoraz viac poškodzujú životné prostredie.

Už pred piatimi rokmi celoštátny denník Trud (Práca) s odvolaním sa na Štátnu pokladnicu Ruskej federácie, napísal, že priemyselný a komunálny odpad zaberá v krajine plochu štyroch miliónov hektárov (ha). To je porovnateľné s rozlohou takých štátov ako Holandsko (4,15 mil. ha) alebo Švajčiarsko (4,12 mil. ha). Je to dvakrát väčšia plocha, akú má rozlohu Izrael (2,2 mil. ha) alebo Slovinsko (2,0 ha). Denník uviedol, že plocha skládok odpadu sa ročne zväčšovala o 256 150 hektárov, čo je rozloha mesta Moskva. Dnes sa celková plocha ruského smetiska rovná 5,28 mil. ha, čo prevyšuje rozlohu Slovenska (4,9 mil. ha).

Verejný operátor

Kremeľ považuje problém za akútny. Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin vydal 19. januára 2019 uznesenie o vytvorení verejnej firmy Ruský ekologický operátor, ktorá bude riadiť spracovanie tuhého komunálneho odpadu.

Toto nariadenie podrobne definuje vzťahy regionálnych operátorov s firmou. Zakladateľom operátora má byť Ministerstvo prírodných zdrojov a ekológie RF. Má na to určený odbor a kontrolovať ho bude jeden zo štátnych tajomníkov.

Prečo je táto reforma podrobená veľkej kritike? Financovanie reformy má byť na 75-percent hradené samotnými obyvateľmi. Od tohto roku bola zavedená takzvaná odpadová daň. Sú to približne 2 eurá na jedného obyvateľa mesačne – za rok sa vyzbiera 2,7 mld. eur. Väčšina z týchto peňazí za dostane k regionálnym operátorom, ktorí majú monopolné postavenie.

V situácii, keď sa ruská elita uzavrela a vypla "výťahy“, ktoré mohli využiť ľudia z rôznych končín a vrstiev spoločnosti pre svoj kariérny rast, systém prípravy vyšších manažérov verejného sektora nefunguje. Menujú ich a premiestňujú z miesta na miesto aj po tom, ako sa prevalia veľké korupčné škandály.

Rodinkárstvo a protežovanie dosiahli v Rusku rozmery prírodnej katastrofy. Kádrové rezervy existujú formálne, na uvoľnené miesta sa vracajú známi, ktorí boli istý čas vo vyhnanstve, alebo odišli do úzadia kvôli úplatkom, alebo rodina ľudí „pri kormidle“.

Miestny folklór

Pre zaujímavosť niekoľko údajov. Začiatkom januára 2018 odvolali z funkcie zástupcu riaditeľa štátneho holdingu Rosgeologia Ruslana Gorringa. Verejne obťažoval ženu či urazil svojich podriadených, keď hral počítačovú hru. Koncom roku 2018 boli zbavení funkcií zástupcov gubernátora v Sankt Peterburgu Igor Albin a Michail Mokrecov. Senátora Raufa Ašakova zatkli na rokovaní Rady federácie. Je podozrivý z účasti v organizovanej zločineckej skupine a z vraždy. Zatkli aj jeho brata a otca, ktorí boli vrcholovými regionálnymi manažérmi Gazpromu. Žeby to bol začiatok boja s korupciou?

Ale podobný "folklór“ neminul ani „odpadovú reformu“. Na najdôležitejšiu funkciu bol nominovaný Vladimír Loginov, ktorý odišiel z najvyšších funkcií v Moskve pred desiatimi rokmi. Na desať rokov sa totiž "schoval“ vo funkcii vo Voronežskej oblasti. V tejto oblasti sa stal gubernátorom bývalý minister poľnohospodárstva Gordejev. V roku 2017 sa Gordejev vrátil do Moskvy. Stal sa podpredsedom vlády, ktorý má medziiným na starosti ekológiu. Koncom roku 2018 sa jeho dávny podriadený Loginov vrátil do hry.

Je to správne? Posúďte sami. Najmä ak sa pozrieme na Loginove „obchody“ z minulosti. Poslankyňa Daria Mitina vo svojom blogu opísala jeho kariéru. „Bývalý prezident firmy Ruský cukor, ktorý zarobil na krachu ruského cukrovarníckeho priemyslu… rozkradol štátne úvery určené pre armádu a len zázrakom sa vyhol väzeniu.“ Ako píše poslankyňa, "stal sa prezidentom Zväzu výrobcov cukru, a potom riaditeľom Federálnej agentúry regulácie potravinového trhu a neskôr námestníkom ministra poľnohospodárstva.“ Vo Voroneži doteraz spomínajú na ekologický škandál spojený s Uralskou ťažobno-metalurgickou spoločnosťou. Podnik sa snažil v regióne ťažiť niklovú rudu. Projekt mal na starosti Loginov. Neznáme osoby zbili ekológov, ktorí kritizovali projekt. Alexejovi Tarakanovi zlomili nos a spôsobili mu otras mozgu.

Vladimír Loginov otázky životného prostredia "rieši“ len s vidinou veľkého zisku. Na novom ministerstve má na starosti ekológiu a súčasne aj problematiku komunálneho odpadu. Otázka znie, či preváži starostlivosť o životné prostredie, alebo o zárobok firiem, ktoré pracujú v oblasti odpadového hospodárstva? V tejto situácii sa môže stať, že peniaze sa iba rozdelia medzi celoštátnych a regionálnych operátorov. A výsledky? Tie budú, ale len naoko.

O dva – tri roky v Rusku neuvidia nič iné, len rozrastajúcu sa plochu skládok odpadu – veľký projekt Vladimíra Putina je tak zaťažený veľkým rizikom poklesu prezidentovej reputácie. Zostáva len slepo veriť, že v Rusku nenájdu ešte horších manažérov projektu, ktorý je dôležitý pre celú krajinu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odpadové hospodárstvo