S Babišom nič nepohne

Dusno v Českej republike narastá a nemôže za to len príchod letného počasia. Premiér Andrej Babiš (ANO) má čoraz väčšie problémy. Predbežná audítorská správa Európskej komisie poukazuje na jeho konflikt záujmov súvisiaci s čerpaním eurodotácií firmou Agrofert. Tú roky vlastnil a predvlani „zaparkoval“ vo zvereneckom fonde reprezentovanom okrem iného Babišovými právnikmi a príbuznými.

06.06.2019 14:00
debata (1)

Dokument, ktorý spresňuje mnohé doterajšie podozrenia, môže viesť až k zastaveniu vyplácania európskych dotácií. Tým sa však príbeh ani zďaleka nekončí. Teraz sa čaká na oficiálny preklad. Potom bude mať Praha niekoľko mesiacov na vyjadrenie (Babiš ešte skôr, ako sa na vec vrhnú nezávislí úradníci, tvrdí, že bude odmietavé) a konečného znenia auditu sa dočkáme zhruba v septembri. Následne sa Česko môže s Európskou komisiou stretnúť ešte pred Súdnym dvorom EÚ.

Vyšetrovanie začnú aj české orgány. Generálny prokurátor Pavel Zeman už sľúbil, že si celú záležitosť nechá starostlivo zanalyzovať. To by bolo pre Babiša nepríjemné, ale zďaleka to nemusí znamenať jeho politický koniec. A kým padne akékoľvek rozhodnutie, pretečie vo Vltave ešte veľa vody.

V situácii, keď má za krkom novinárov, opozíciu a nabrúsených demonštrantov z čoraz plnšieho Václavského námestia, stavia Babiš na jedinú kartu: dookola emotívne vysvetľuje, že sa proti nemu všetci sprisahali – od domácich protivníkov až po Európsku komisiu. Premiérov nárek je prednostne určený jeho voličom. Tí sú jeho oporou. Vo voľbách do Európskeho parlamentu ich síce k urnám prišlo takmer o desať percent menej, ako vo voľbách do národného parlamentu, ale to bolo dané nezáujmom o európske dianie. Inak Babišova podpora prakticky neslabne a pohybuje sa okolo tridsiatich percent.

Český premiér Andrej Babiš by možno ťažko niesol negatívny dosah na svoj biznis naprieč Európou. No opozičné nálety ani plné ulice s ním nepohnú.

Roztrieštená stredopravicová opozícia za ním výrazne zaostáva, najmä pre neschopnosť sformulovať príťažlivú alternatívu rozvoja krajiny. Tak veľmi sa sústredí na konflikt s Babišom, že zabúda pestovať vlastné témy, ktoré by jej mohli prihrať čerstvé hlasy.

Pritom sympatizantov ANO viac ako spor o Babišovu (ne)vinu zaujímajú výsledky jeho politiky v oblasti hospodárstva, daní, platov, dôchodkov… Predseda vlády sa teší povesti manažéra, ktorý sa vie postarať aj o druhých a má zásluhu na zvyšujúcej sa životnej úrovni. Úspechy svoje aj koaličných partnerov predáva tak dobre, že ľudia potom nad jeho aférami blahosklonne mávnu rukou.

Andrej Babiš sa môže spoľahnúť aj na svojich politických spojencov. Najmä na komunistov, ktorí sú tichým spoločníkom kabinetu v parlamente, a na SPD Tomia Okamuru, ktorá číha na príležitosť nahradiť sociálnu demokraciu vo vládnom projekte. ČSSD lavíruje. Škvrny na premiérovej povesti jej prekážajú, tresknúť dverami a z vlády odísť však nechce. Je presvedčená, že jej jedinou šancou je plnenie programu prostredníctvom ministrov.

Paradoxne ani lídri členských krajín Európskej únie zrejme Babiša nepodrazia. Sú pragmatici. Jeho kšefty im nemusia voňať, ale na summitoch si od neho neodsadnú. Hoci súčasťou premiérovej obrany sú reči, ako je v EÚ nepohodlný, pretože dôsledne obhajuje české záujmy, bojuje proti kvótam, migrácii a podobne. Napriek tomu môže iba ťažko poprieť, že jeho kauzy, od koketovania s komunistickou Štátnou bezpečnosťou, cez Bocianie hniezdo až po konflikt záujmov, nerobia Česku hanbu. Lenže Andrej Babiš, stelesňujúci prepojenie politickej, ekonomickej a mediálnej moci, má hrošiu kožu. Ťažko by možno niesol negatívny dosah na svoj biznis naprieč Európou. No opozičné nálety ani plné ulice s ním nepohnú.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #ČSSD #ANO #Agrofert #eurodotácie